Amstel Podium en Breda Beats - zondag '10

Gecko Brothers, Volt Violin, The Fuse, Topher, The New Shining en The Brew

Redactie 3VOOR12/Breda ,

Rawk'n roll van die gekke Gecko Brothers, voorrondewinnaarrock van Volt Violin, The Fuse uit Londen, Topher vanaf Beats, terug op Barst: The New Shining en lekker Britse indie/rock van The Brew.

Gecko Brothers, Volt Violin, The Fuse, Topher, The New Shining en The Brew

Gecko Brothers

Omschrijving
Dit Bredaas rockabilly-kwartet is gepromoveerd van de Spaanse Kraag naar het Amstel Podium. Deze mannen, mét cowboyhoeden, zullen het publiek eens even wakker schudden! En dat lukt de Gecko Brothers, geen onbekende in Breda ‘Suckcity’, zeer aardig.

Plus
Geen enkele nuance en lekker rausen, dat is de Gecko Brothers. De heren delen halve liters Euroshopper-bier uit om vervolgens ‘Let’s Get Drunk’ in te zetten. De toon is gezet! Als excuus naar het barpersoneel zingen de mannen ‘Hail To The Thief’. Teksten als ‘One Way Ticket To Hell’(en denk hierbij vooral niet aan de versie van The Darkness) en ‘Give That Bitch A Beer’(voor hun merchandisevrouw) zijn tekenend voor de Gecko’s. Ach, het is vast allemaal een stuk onschuldiger dan het op het eerste oog lijkt.

Min
Met de kwaliteit van de band is niets mis, misschien wat eentonig hier en daar. De geluidskwaliteit over de PA is echter aan het begin van het optreden om te huilen. Godzijdank wordt deze gaande het optreden beter.

Conclusie
Wakker zijn we zeker na drie kwartier Gecko Brothers. Neem deze band vooral niet te serieus: gezien de bloezen en de hoeden doen de heren dit zelf ook niet. Bier drinken en rondspringen dus.

Cijfer

(LR)

Volt Violin

Omschrijving
Volt Violin is één van de vier bands die via de voorrondes in Mezz een plaats op Breda Barst heeft afgedwongen. De band is nu enkele jaren bezig en heeft in de lokale scene haar sporen aardig verdiend. De nieuwe toetsenist is vandaag afwezig helaas.

Plus
Over de show is nagedacht, zowel over de muziek als de presentatie. De nummers zijn erg toegankelijk en haast meezingbaar. Zanger Niels Hereijgers maakt veel contact met het publiek dat massaal is uitgelopen voor deze local heroes.

Min
De show is ten opzichte van een jaar geleden nauwelijks veranderd. Het komt soms geforceerd en gemaakt over. Daarnaast is de show muzikaal gezien redelijk vlak te noemen, wellicht dat de afwezige toetsenist wat extra spanning had kunnen toevoegen. Hopelijk zal het nieuwe album een goede stap voorwaarts zijn.

Conclusie
Als de nieuwe plaat dat beetje extra onderscheidend vermogen kan brengen dat Volt Violin nog mist, is deze band een geduchte concurrent voor de gevestigde namen, al wil zanger Niels Hereijgers niets weten van de vergelijking met Creed, Nickelback en Kane. Nu is het wel aardig, maar overtuigt het nog niet helemaal, al krijgen ze het publiek aardig mee.

Cijfer
6,5/7-
(AdV)

The Fuse

Omschrijving
Britpop en ook daadwerkelijk gemaakt door onze overzeese buren. In het programmaboekje omschreven als New Order en Kaiser Chiefs, New Order horen we echter niet terug. Minder springerig en Beatlesk dan de meeste Britpoppers, maar daarom niet minder mooi.

Plus
Dit vijftal is goed! Goede nummers, goede muzikanten, fantastische zanger, prachtige samenzang en goed geluid (ook een verademing). The Fuse is relaxt met mooi uitgesponnen nummers van zeer hoge kwaliteit.
 
Min
Het grootste minpunt aan dit optreden is het publiek, afgezien van het feit dat het veld überhaupt maar half vol is, is het volk wat er wél staat enkel gekomen om eens goed bij te kletsen. De frontman geeft niet op en blijft uitnodigen tot klappen en meezingen, echter zonder succes. Misschien schrikken zijn pathetische moves het publiek af?

Conclusie
Het enige waar het The Fuse aan ontbreekt is een hit op 3FM. Wanneer het publiek er klaar voor is zien we The Fuse graag terug!

Cijfer

(LR)

Topher

Omschrijving
Bredase belofte op dj-gebied. Heeft al veel bereikt, maar is nog lang niet aan de toppen van zijn kunnen. Vandaag draait hij met name electro en italo.

Plus
Belofte is wellicht niet meer op z’n plaats aangezien Topher als voorprogramma van onder andere Dr. Lektroluv draaide. Er is in Breda een duidelijke hiaat tussen lokale dj’s en regionale dj’s waarbij de eerste categorie een standaard rondje langs de standaard zalen en de tweede categorie meermaals een rondje langs de niet-standaard zalen maakt. Topher mag ondertussen in de tweede categorie. De overgang van Coco Bryce (Dubstep) voor hem en Hardwell (Dirty House) na hem dwingt hem enigszins z’n set aan te passen, maar dit is geen probleem.

Min
Het is licht, niet volledig druk op het Kasteelplein en dat is zichtbaar. De sfeer moet gemaakt worden en helaas kan dat niet alleen met muziek en drank. 

Conclusie
Wannneer Topher op een door duisternis omhuld Beatsveld later op de avond z’n platen mag draaien zal de italo-electroacceptie ten volste benut kunnen worden. Voor nu: prima, maar prima is uiteraard geen einddoel.

Cijfer
7,5
(AdV)

The New Shining

Omschrijving
Drie jaar geleden speelde Triggerfinger op Breda Barst. Waarschijnlijk heeft The New Shining dit optreden meegepakt in hun nieuwe aanpak, waarbij Barst voor het laatst in 2008 aangedaan werd. Destijds kon de Triggerfingeresque manier van spelen nog niet echt boeien, vanavond werd de hernieuwde poging al met meer applaus begroet.

Plus
Ook al zijn de mannen maar met z’n drieën, het klinkt erg vol en gebalanceerd. Zang c.q. gitaar, bas, drums, eigenlijk is er niet meer nodig om een dik geluid te creëren. De heren hebben het voordeel van de invallende duisternis als een soort van dak op het veld van het Amstel Podium waarbij vooral de ietwat oudere generatie de eerste rijen bezet. 

Min
Goed, het klopt allemaal maar er mist iets. Dat ‘iets’ laat zich enerzijds moeilijk omschrijven in muzikale kwaliteit, anderzijds is de manier waarop de band hun songs brengt alsof ze zelf enigszins verbaasd zijn dat er zoveel volk op af komt. Dit volk wil echter muziek horen, of dit The New Shining danwel elke andere willekeurige band is doet er niet toe.

Conclusie
Het doet er inderdaad echt niet toe. Elke band die een Triggerfingeresque sound neerzette rond dit tijdstip, in deze atmosfeer en met dit publiek was goed geweest.

Cijfer
6,5
(IK)

The Brew

Omschrijving
Een powerrocktrio uit Engeland, waarbij de individuele muzikanten door critici al vergeleken worden met de groten der aarde. The Brew heeft zich laten inspireren door the Who, Led Zeppelin, maar ook door meer hedendaagse bands als Wolfmother.

Plus
Het staat meteen als een huis. De muziek wordt met overtuiging gespeeld, wat ook op het publiek wordt overgebracht. Naast het prima eigen werk worden ook enkele covers ten gehore gebracht, waaronder een mooie instrumentale versie van Jimi Hendrix’ 'Little Wing', de raakvlakken met de versie van Stevie Ray Vaughan zijn opvallend. Hoewel vooraf een underdog tussen de andere namen, laat deze band zien dat ze op de goede plaats en goede tijd staan.

Min
Erg avontuurlijk is het natuurlijk niet, maar met deze puike show is dat van ondergeschikt belang.

Conclusie
Goede show, leuke sympathieke band, goed ontvangen door het publiek. Kortom, een fijne band op deze mooie avond.

Cijfer
7,5 
(AdV)

Redactie 3VOOR12/Breda
Tekst: Lisa Ruskus, Auke de Vries en Ivo Koenen
Foto's: Ilse Zwakke, Andre Joosse, Joost Slijkoort en Martijn Stadhouders