Amstel Podium en Beats - zaterdag '10

The Patsy's, Moss, School Is Cool, Daybroke en Cari Lekebusch

Redactie 3VOOR12/Breda ,

Bredase punklievelingetjes The Patsy's, het nu al gelauwerde (3VOOR12-Award!) Moss, het veelbelovende School Is Cool, de Amerikaans aandoende rock van Daybroke en dj Cari Lekebusch als een van de hoogtepunten van Breda Beats. Lees snel ons verslag van de zaterdag op het Amstel Podium en Beats.

The Patsy's, Moss, School Is Cool, Daybroke en Cari Lekebusch

The Patsy's

Muziek
Vrouwelijke rammelpunk die vooral niet te moeilijk mag zijn met Skaroline (voormalig frontvrouw van de Skabadivers) op drums.

Plus
De dames zijn erg stoer en de muziek is zéér simpel. Punk zoals punk hoort te zijn. De stem van de frontvrouw ligt goed in het gehoor en de dame is niet schuw van een potje schreeuwen.

Min
De Patsy’s zijn wel erg minimaal, daar komt bij dat de geluidskwaliteit niet echt meewerkt. De nummers zijn niet echt noemenswaardig en het spel van het viertal is niet van hoogstaand niveau (en dan te bedenken dat het al punk is). Het optreden is plat en The Patsy's sprankelen nergens.

Conclusie
Leuke opwarmer, maar van minimale kwaliteit.

Cijfer
6
(LR)

Moss

Omschrijving
Veel bands hebben een Brits, Belgisch of Amerikaans geluid maar Moss is Moss. Normaliter met live aangestuurde visuele toevoegingen, vandaag net voor het invallen van de avond.

Plus
Moss heeft goede, pakkende, interessante en complete songs. Er is een band aan het werk die deze truc vaker gedaan heeft en het hoogstwaarschijnlijk nog heel vaak mag gaan doen. De breaks kloppen, het plaatje klopt precies met het doorschijnende bos-silhouet. Maar…

Min
Het is eigenlijk, vergeleken met eerdere shows in en om Breda, allemaal nét niet vanmiddag. Wellicht door de ietwat lauwe ontvangst door het publiek of het geluid dat vanaf het begin niet helemaal meewerkt. Gaandeweg komt de herkenbare vorm van Moss boven maar zette nergens echt door. De factor ‘herkenning’ wordt nog publiekelijk getoetst door hitje ‘I Apologise’ tot laat uit te stellen en hierop nadruk te leggen, maar het komt helaas niet over.

Conclusie
Muzikaal zeker prima, maar in overtuiging was het vanmiddag niet top. Levendiger live dan op plaat terwijl het toch echte luisterliedjes zijn om goed in je op te nemen. Dit is overigens een positief punt.

Cijfer
7-
(IK)

School Is Cool

Omschrijving
Sinds het winnen van de Humo Rock Rally begin dit jaar hebben de jonge honden van School Is Cool  een druk speelschema, maar van enige vermoeidheid is zeker niks te merken.

Plus
De alternatieve rock van School Is Cool is opgewekt en melodisch en doet je vergeten dat de zomer alweer bijna ten einde is, de band is niet voor niets de terechte winnaar van de Humo Rock Rally 2010.

Min
Het lijkt wel alsof de, enigszins discutabele bandnaam door de Belgische overheid gesubsidieerd is want als we eerlijk zijn... school, cool?

Conclusie
Door het uitlopen van het optreden van Dog Eat Dog is de speeltijd wel een stuk ingekort, maar de verloren tijd wordt ruimschoots goedgemaakt door een energiek en vrolijk optreden van de jonge, vijfkoppige band. Voor iedereen die ze vandaag op Breda Barst gemist heeft, is er gelukkig een herkansing op 5 november bij Ik Zie U Graag in Mezz waar School Is Cool er zeker weer een mooi feestje van gaat maken!

Cijfer
8,5
(CF)

Daybroke

Omschrijving
Raakvlakken met Foo Fighters worden vaak gemaakt. Frontman Tom Sikkers kent het klappen van de zweep en heeft met andere bands al vaker op Breda Barst gestaan. Het kersverse album wordt tot dusver positief ontvangen.

Plus
De songs zitten goed in elkaar en enkele zijn zeer hitgevoelig. De live-performance heeft zich goed ontwikkeld de laatste tijd, zo is Tom Sikkers zeer actief op het podium en is er een goede interactie met het publiek. Er zit veel potentie in deze band en laten we vooral hopen dat ze de komende tijd veel aan spelen toe zullen komen.

Min
Er zijn ook songs te noemen die nog niet dat extra onderscheidend vermogen hebben. Daybroke mag nog iets extra’s krijgen, nu is het nog vooral een leuke band, maar nog niet rijp voor de top.

Conclusie
Degelijk optreden, de basis is er en nu maar hopen op de langverwachte doorbraak.

Cijfer
7+
(AdV)

Cari Lekebusch

Omschrijving
Voor degenen die de afgelopen drie jaar niet op een technofestival geweest zijn: Cari Lekebusch heeft een abonnement op toffe feesten in Nederland. Langgerekte baslijnen, sfeervolle accenten en vanavond een vol Kasteelplein.

Plus
De liefhebbers vinden het fantastisch, terecht ook. Er kan geen foutje in de beatmatch ontdekt worden. De sfeer is goed doordat het gehele Kasteelplein vol is. 

Min
Er mist één belangrijk element: afwisseling. De muziek blijft een stortvloed aan goede techno maar zonder echte hoogte- en dieptepunten. Van een afgevlakte set is geen sprake, eerder een goede set met afgevlakte variatie.

Conclusie
Hoogstwaarschijnlijk is het grootste deel van het Beatspubliek het niet eens met deze conclusie. Cari Lekebusch zet een standaard technoset neer zonder afwisseling en opwinding.

Cijfer
6,5 
(IK)

Redactie 3VOOR12/Breda
Teksten: Lisa Ruskus, Ivo Koenen, Christopher Freudenberg en Auke de Vries
Foto's: Ilse Zwakke en Andre Joosse