Sticks zet Mezz op z’n kop met alledaagse waanzin Sticks zet Mezz op z’n kop met alledaagse waanzin

Rauwe hiphop midden in Breda vertelt geen fabeltjes of Tales of Canterbury!

, Tekst: Wouter van Raamsdonk

Sticks zet Mezz op z’n kop met alledaagse waanzin

Rauwe hiphop midden in Breda vertelt geen fabeltjes of Tales of Canterbury!

Tekst: Wouter van Raamsdonk ,

Na veel te lang wachten ligt dan eindelijk het nieuwe album van voormalig Opgezwolle lid Sticks in de winkel: ‘Alledaagse Waanzin’. Sticks komt samen met dj en producer A.R.T. ons in het zuiden verblijden met zijn visie op de alledaagse waanzin die om ons heen hangt, en drukt ons wederom met de neus op de feiten als het gaat over echte nederhop.

Rauwe hiphop midden in Breda vertelt geen fabeltjes of Tales of Canterbury!

Vanachter de draaitafels vult DJ EZD de ruimte met de eerste beats van de avond en zorgt ervoor dat iedereen die rustig zijn of haar eerste biertje bestelt alvast een beetje gewend raakt aan de constante dreun op de trommelvliezen die ongetwijfeld nog veel harder gaat worden vanavond. Vrij snel nadat de deuren open zijn gegaan voor kan het gretige publiek mee rollen met Van Kwaad Tot Erger, die trakteren op een kort maar bondig en strak gerapt stuk van hun repertoire. ‘Poffertjes & Crackertjes’ van Tjerkovara zorgt ervoor dat mensen al iets dichter bij het podium gaan staan en het publiek is aardig warm aan het lopen. Na VKTE komen Kwis & AC nog even het podium op, maar het is duidelijk dat het publiek hier is met een doel: zien, horen en meemaken hoe Sticks ons mee gaat nemen in zijn beleving van de alledaagse waanzin.

Na een paar beats tussendoor van EZD en wat vers gehaalde biertjes komt A.R.T. het podium op en betreedt zijn plek achter de draaitafels. De dj zet meteen het volume hard open en de hypeman moedigt iedereen aan om dichterbij te komen en Sticks aan te moedigen, waar nagenoeg iedereen gehoor aan geeft. Eindelijk betreedt de rapper het podium en onder een hoop kabaal en gejuich wordt het publiek meteen met nummers van ‘Alledaagse Waanzin’ om de oren geslagen, waarvan ‘Parels’ als allereerste. Helaas, na een nummer of twee treden er technische problemen op, maar niet getreurd: Sticks geeft vette freestyles weg en het publiek is merkbaar geamuseerd door de scherpe woordkeus van de man. Ondertussen heeft ook Rico het podium betreden, en nadat de problemen van technische aarde opgelost zijn, neemt het oude Opgezwolle ons ‘’effe mee terug naar het Verre Oosten!’’. ‘Hoedenplank’ en meerdere oude klappers passeren de revue. Dan opeens zet A.R.T. ‘Voeten Vegen’ op en gaan zeshonderd vuisten de lucht in. Iedereen in de zaal geniet zichtbaar, staat breed lachend mee te neuriën en is zich bewust van het zware gevoel van respect wat in de zaal hangt voor Sticks en zijn nieuwe album. Rico wordt minstens even warm onthaald en Sticks bewijst nog maar weer eens dat hij een meester is in de combinatie woordenschat en grappenmakerij. De intro van ‘Gekkenhuis’ zorgt ervoor dat de hele zaal op z’n kop gaat staan, handen gaan omhoog en zodra de beat invalt vliegen er ontelbare glazen bier en flesjes water door de lucht. Iedereen is driftig met zijn of haar hoofd aan het knikken en zet dat kracht bij door met handen in de lucht op de maat mee te bewegen. Ongeveer driehonderd stemmen vullen de woorden in zodra de mannen even stilvallen, waarna de rappers hard verder gaan en de aandacht geen moment verliezen. Er wordt aandacht besteed aan iets rustigere nummers en het publiek ziet snel kans bier te gaan halen. Maar het wordt daardoor niet minder druk! ‘Tjappies en Mammies’ wordt uit volle borst meegezongen en het refrein houdt nog lang aan, zelfs als de muziek al is stopgezet.

Tussen het soms wat rustige koppenknikken gaan Rico en Sticks ons opeens voor in gabbersessies waarbij het volk in de zaal over elkaar heen valt en glimlachend met een hand op het hoofd de welbekende gabberpasjes staat uit te voeren. Dan, als allerlaatste schepje gooit Sticks keihard ‘Tijgers & Draken’ de zaal in en de boel lijkt even te escaleren; zelfs Sticks  kijkt wat verdwaasd naar de neervallende regen van water en bier. Gelukkig is het allemaal uit enthousiasme en staat iedereen voor de laatste keer vanavond op en neer te springen. De fans hebben er nog lang geen genoeg van, maar na een goed uur op het podium houden de mannen het voor gezien en is de avond tegen zijn einde aan het lopen.

Al met al een puike show waar menig rapper van welke bodem dan ook nog een puntje aan kan zuigen, al had deze iets langer mogen duren. Dat doet niet af aan het absoluut aanwezige niveau dat deze avond centraal heeft gestaan: Sticks en zijn partner in crime Rico hebben nu toch echt bewezen dat ze een show kunnen wegzetten waarbij het dak er aan alle kanten afgeblazen wordt. De alledaagse gang van zaken wordt door ‘Alledaagse Waanzin’ op een prettige manier onderbroken. Het is iets om over na te denken maar vooral iets om helemaal los op te kunnen gaan, en dat is gelukt.

Gezien: Van Kwaad Tot Erger, Kwis & AC, Sticks & A.R.T. + Rico. Mezz, vrijdag 1 oktober 2010.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda