MC Caza maakt eerst EP en in 2011 volgt ‘Caza Di Mama’

Bredaas raptalent doet aan carrièreplanning

Interview: Piet van den Boer ,

MC Caza is een rising star in de Bredase hiphop scene, zo won hij in mei dit jaar de Airplay Talent Award en stond hij een maand geleden op Breda Barst. Op dit moment werkt MC Caza hard aan zijn eerste EP. Hoog tijd om eens wat meer over hem te weten te komen.

Bredaas raptalent doet aan carrièreplanning

MC Caza is een rising star in de Bredase hiphop scene, zo won hij in mei dit jaar de Airplay Talent Award en stond hij een maand geleden op Breda Barst. Op dit moment werkt MC Caza hard aan zijn eerste EP en morgen staat hij op het podium tijdens Uit Je HipHop Hok in het Mezz Café. Hoog tijd om eens wat meer over hem te weten te komen.

Wie is MC Caza eigenlijk?
“Mijn echte naam is Ucahzo Hoogdorp. Ik ben 18 jaar, kom oorspronkelijk uit Rotterdam en woon sinds een jaar in Breda. MC Caza is een bijnaam die mijn vrienden me hebben gegeven. Ik was altijd veel bezig met muziek en het download programma Kazaa was toen heel populair. Omdat het een beetje op Ocahzo lijkt, werd dat mijn bijnaam en heb ik die naam ook als artiest gehouden.”

Hoe ben je met hiphop in aanraking gekomen?
“Ik ben opgegroeid met muziek. Mijn vader speelde in een Surinaamse band en nam me van jongs af aan mee naar optredens. In de pauzes drumde ik dan op het drumstel van de band. Mijn eerste drumstel kreeg ik toen ik vijf was.Ik ben na een tijdje ook begonnen met zingen, en deed met een Surinaams liedje mee aan talentenjachten. Op mijn elfde schreef ik mijn eerste raps, beïnvloed door de hiphop waar mijn vader naar luisterde. Tupac en KRS-One bijvoorbeeld. Na een rap workshop in Breda door Hafty (HB Crew) een paar jaar later, was het voor mij duidelijk dat ik door wilde als rapper. Op dit moment studeer ik dan ook aan de Rock Academy in Tilburg, waar ik onder andere les krijg van Sticks en Rico.”

Zijn zij ook je voorbeelden?
“Ook, al luister ik voornamelijk oldskool hiphop. Mijn grootste voorbeelden zijn Redman en Method Man, omdat zij een perfecte balans tussen energie en rust in hun tracks hebben. Daar streef ik ook naar. Daarnaast luister ik bijvoorbeeld naar Common, Notorious B.I.G. en het oude werk van Nas. Nederlandstalig vind ik vooral de oude Opgezwolle albums goed en ik luister verder naar Winne en Jiggy Djé.”

Je luistert veel Amerikaanse Oldskool, maar je rapt Nederlandstalig. Waarom?
“Ik heb het gevoel dat ik me in het Nederlands beter kan uiten. Ik ben vrij goed in Engels, maar in het Nederlands kan ik beter uitdrukken wat ik bedoel.”

In mei van dit jaar won je de Airplay Talent Show, voor het grootste urban talent van Breda. Hoe is dat gegaan?
“Vanaf het moment dat ik heb besloten om serieus voor rap te gaan heb ik gezocht naar talentenshows en mogelijkheden om op te treden, waarvan de Airplay Talent Show er één van was. Ik heb daar in de voorrondes mijn track ‘Ziek’ gedaan, op een Soundclick beat (rechtenvrije muziek). De jury was onder de indruk, maar verwachtte wel van me dat ik in de volgende ronde een geheel eigen track zou doen. Ben Jur heeft toen een beat voor ‘Ziek’ gemaakt, waarmee ik de finale heb gewonnen.”

De hoofdprijs van de Airplay Talent Show is het maken van een album, hoe staat het daarmee?
“Samen met Macascene heb ik besloten om niet meteen een album uit te brengen. Nog niet veel mensen kennen me, dus leek het ons verstandiger om eerst een EP uit te brengen en daarna pas een album. Die EP moet eind 2010 / begin 2011 uitkomen en heet ‘Caza Light’. Ik wil die EP vooral gebruiken om mezelf op de kaart te zetten en mensen bekend te maken met mijn sound. Er komen zo’n zeven tracks op en hij wordt geproduceerd door Glen Milly, Ben Jur en Subsumnatu. Misschien komen er een paar samenwerkingen op te staan, maar voornamelijk solo tracks.”

En dan? Een album?
Ja, mijn debuut album moet ook volgend jaar droppen, dat wil ik in mei zo ongeveer af hebben. Daar is echter nog niet veel over bekend, het belangrijkst is nu de Caza Light EP. Een titel voor het album heb ik al wel, dat wordt ‘Caza Di Mama’.

Je bent dus druk met nieuwe muziek, treed je ook veel op de komende tijd?
“Een paar keer, zo sta ik in het Mezz Café bij Uit Je HipHop Hok en op 24 december in het voorprogramma van Fresku bij Krushz, ook in de Mezz. Daarnaast MC ik op verschillende housefeesten, dat doe ik al een aantal jaren.”

Een EP, een album en verschillende optredens: Het gaat dus goed met je carière. Wat zou je over een aantal jaren bereikt willen hebben?
“Dan wil ik in graag getekend zijn en veel optreden. Maar het mooist zou ik het vinden als ik klassiekers maak, tracks die blijven hangen, die je over tien jaar nog draait.”

Morgenavond vanaf 21.00 uur staat MC Caza op Uit Je HipHop Hok, in het Mezz Café. Daarnaast treedt ook ander hiphoptalent aan: Frietboer & Klanten, MicGee en dj Swingmar.