Breda Barst borrelt na met… Moss

Op zoek naar nieuwe grenzen

Interview: Auke de Vries en Ivo Koenen ,

Breda Barst is alweer even voorbij… Maar wij borrelen nog na! Via interessante interviews met opvallende acts kun je lezen wat de act zelf van het concert vond, wat de toekomstplannen zijn en natuurlijk spannende anekdotes! Moss heeft dit jaar zijn definitieve doorbraak beleefd met het album ‘Never Be Scared/Don’t Be A Hero’. Dit resulteerde in een voorlopig hoogtepunt: een optreden op Lowlands.

Op zoek naar nieuwe grenzen

Moss geldt als één van de landelijk doorgebroken Nederlandse acts van het afgelopen jaar. Op menig lijstje kwam deze band dan ook voor als ‘must-see’ op het Breda Barst weekend. Dat ze niet alleen in de studio, maar ook live kunnen overtuigen, lieten ze al zien in Mezz en op Lowlands dit jaar. We treffen Moss recht na hun optreden. Uit zichzelf beginnen ze over de show: “Wat gaaf zeg, je kon zó ver kijken! En overal stonden mensen!”

Dat er veel publiek op jullie shows afkomt is inmiddels toch niet meer nieuw voor jullie?
“Nee, dat niet, maar het blijft ontzettend leuk.”

Wat is er het afgelopen jaar veranderd? Het eerste album werd niet echt opgepikt, maar ineens zijn jullie ‘the next big thing’!
“Op één of andere manier pikte 3FM dit keer wel een single van ons op, en zodra je airplay krijgt, weet je dat het zo kan lopen. Zoals je in België StuBru hebt, heb je bij ons 3FM: zij kunnen het succes een handje helpen zullen we maar zeggen. Daarna kreeg ons album ook succes, wat weer resulteerde in meer shows.”

Afgelopen Lowlands werden jullie door onze collega’s van 3VOOR12 landelijk beoordeeld met een 9. Voel je op het podium dat je een dergelijke prestatie aan het leveren bent?
Een van de bandleden corrigeert: “Volgens mij was het een 9,5! Maar zonder gekheid, dat weet je op het podium niet. Sowieso voelt het op het podium anders dan in de zaal en uiteindelijk kent het publiek, in dit geval de recensent die ertussen staat, het cijfer toe. Op Lowlands was het plaatje compleet met visuals, een drumband, noem maar op. Maar muzikaal gezien hebben we vandaag beter gespeeld, ondanks een aantal technische mankementen.”

Wat is de volgende stap? Jullie hebben nu in Nederland jullie naam in ieder geval gevestigd…
“We spelen ook steeds vaker in het buitenland. Zo hebben we laatst in Parijs gespeeld. Dat was vooral bijzonder, met name ook de uitgebreide maaltijd, haha. We kregen er zelfs kaas en wijn bij. Nu gaan we vooral kijken naar waar Excelsior (het platenlabel, red.) de contacten heeft. Voor ons betekent dat voorlopig een focus op Duitsland. Maar ook doen we weer een eindejaarstour in Nederland. Dat is echt een luxe, om dat zomaar twee keer per jaar te doen!”

Hebben jullie een voorkeur voor het spelen in een club of op een festival?
“Een voorkeur hebben we niet echt. Een festival is vooral leuk, omdat je zelf ook de kans hebt om nieuwe dingen te zien. In een club komt er een select publiek, maar kun je de show wel helemaal naar hoe je het zelf wil afstellen. Op een festival is het toch vaak snel wegzetten en spelen.”

Tot slot: wat zijn jullie meest memorabele momenten van dit jaar?
“Het optreden op Oerol Festival op Terschelling was erg bijzonder. We speelden vlak na Nederland - Brazilië en de sfeer was daarom natuurlijk super. Op de camping waar wij zouden spelen, had de eigenaar zelf een podium gemaakt, wat er heel mooi uitzag. Het was niet zo groot, dus het vj’en was wel improviseren, maar door de speciale setting en het veld vol met publiek werd het ook een heel speciaal optreden. Het spelen op het Britse showcase festival The Great Escape, vergelijkbaar met Eurosonic/Noorderslag, was ook memorabel, met name omdat we in een club speelden, die normaal gesproken een gay club is. Pisbakken die in een cirkel staan, was voor ons een onbekend fenomeen. Ze hadden wel een hele gave led-muur, waar onze lichtman hele toffe dingen mee kon doen. Eigenlijk mogen we wat vette optredens betreft niet klagen dit jaar!”