Sterke comeback Wake bij Uit Je Hok Sterke comeback Wake bij Uit Je Hok

En kennismaking met Fictrious uit Nieuwendijk

, Tekst: Chris Stadhouders, foto’s: Robbert de Nijs

Sterke comeback Wake bij Uit Je Hok

En kennismaking met Fictrious uit Nieuwendijk

Tekst: Chris Stadhouders, foto’s: Robbert de Nijs ,

Uit Je Hok in het Mezz café is typisch zo’n aangelegenheid waar je als hardwerkende band je eerste podiumervaring opdoet. Een avond waar je voor het eerst dat vermoeden dat je geschiedenis aan het schrijven bent, gaat toetsen aan een publiek.

En kennismaking met Fictrious uit Nieuwendijk

Uit Je Hok in het Mezz café is typisch zo’n aangelegenheid waar je als hardwerkende band je eerste podiumervaring opdoet. Een avond waar je voor het eerst dat vermoeden dat je geschiedenis aan het schrijven bent, gaat toetsen aan een publiek.

De eerste band deze avond is het Nieuwendijkse popcollectief Frictious. De band is sinds begin 2009 bezig en speelt mooie afwisselende set met eigen materiaal. Frictious is een band die nog de nodige kilometers naar de podia moet maken voordat ze alles eruit kunnen halen wat er, gezien de nummers die voorbij komen, duidelijk in zit. Het gebodene zit goed in elkaar en de jonge muzikanten hebben er overduidelijk veel plezier in. Een band om in de gaten te houden dit Frictious.

De tweede band op deze gure dinsdagavond bestaat uit een stel oude rotten uit de Bredase muziekscene: Wake is een band die al vijf jaar meedraait. Om nog maar te zwijgen over de muzikale jaren die gitarist/zanger Tim, Jasper (bas) en Sylvester (slagwerk) daarvoor al onder de riem hadden zitten. Deze mannen behoren tot de generatie die voor het eerst de instrumenten oppakte in de jaren negentig van de vorige eeuw, toen grunge zijn hoogtijdagen beleefde. Wake is een band die tot op de dag van vandaag die stijl hondstrouw is gebleven. Het drietal speelt pure, onversneden grunge die bij vlagen gemixt wordt met een donkere, agressieve rand die bijvoorbeeld een band als Deftones kenmerkt. Dit kan natuurlijk twee kanten opgaan. Of je zit te kijken naar vergane glorie óf er staat een band die het genre zo het vuur aan de schenen legt dat het nog iets van zijn charme heeft verloren. Wake bewijst dat het laatste van toepassing is. De band speelt hard, strak en weet duidelijk na al die jaren hoe je een fatsoenlijk nummer in elkaar moet steken.

De band, die in dezelfde samenstelling ook door het leven gaat als Nirvana-tribute band Bleach, heeft al geruime  tijd niet onder eigen naam en met eigen werk opgetreden. Vanavond wordt duidelijk dat dit toch echt weer op regelmatige basis moet gaan gebeuren. Origineel is het allemaal niet, maar wie maalt daar om als er ijzersterke nummers als het voortdenderende ’Dance’ of het met mooie samenzang opgesierde ‘Take Time’ voorbij komen? De grote kracht van Wake ligt namelijk in de kwaliteit van het songmateriaal. De band heeft een serie nummers geschreven waar menig zaal in vuur en vlam van kan komen te staan. Het is te hopen dat het ‘tribute’ project hun eigen verrichtingen niet te veel belemmert, want dit is een band die wel eens precies op het goede tijdstip komt, om met hun stijl te gaan oogsten in het clubcircuit. Eerlijke rock muziek goed en gepassioneerd uitgevoerd. Wat wil een mens eigenlijk nog meer?

Gezien: Uit Je Hok met Fictrious en Wake. Mezz Café, dinsdag 2 november 2010.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda