School Is Cool maakt grote indruk op eerste dag Ik Zie U Graag School Is Cool maakt grote indruk op eerste dag Ik Zie U Graag

Goeie openingsdag festival, Arquettes smaakt naar meer

, Tekst: Nikkie Vinke, Daniël Hereijgers en Cathelijne de Groen, foto's: Andre Joosse

School Is Cool maakt grote indruk op eerste dag Ik Zie U Graag

Goeie openingsdag festival, Arquettes smaakt naar meer

Tekst: Nikkie Vinke, Daniël Hereijgers en Cathelijne de Groen, foto's: Andre Joosse ,

Dag 1 van Ik Zie U Graag 2010! Het Belgische popfestival in Nederland, namelijk in Mezz Breda. School Is Cool, Balthazar, Arquettes en Nona Mez, kwamen, rockten en overwonnen. Een verslag van optredens die je een volgende keer niet wilt missen.

Goeie openingsdag festival, Arquettes smaakt naar meer

Nona Mez
Nona Mez is de Leuvense singer-songwriter Geert Maris. Als muzikant is hij al jaren actief in de Belgische muziekscene en bracht hij al meerdere albums uit. Pas recent is het balletje echt voor hem gaan rollen, met de release van zijn laatste dubbelalbum ‘Radio Rain & Hard Luck Stories’. Onder de vleugels van goede vriend Milow verscheen hij onder andere bij De Wereld Draait Door.

Plus
Nona Mez en Mezz, het is een voor de hand liggende combinatie. Op het podium van het Mezz Café brengt Maris, ondersteund door gitarist Jelle van den Bergh, een selectie van gevoelige, donkere liedjes. Het is niet verwonderlijk dat een depressie de belangrijkste inspiratiebron was voor het laatste album.

Min
Hoewel de set er door de toevoeging van een elektrische gitaar en wat percussie al iets steviger door wordt, is het optreden nog niet echt een ideale festivalopener. Wellicht was de zondagavond een passender tijdstip geweest voor Nona Mez.

Conclusie
Ondanks zijn duistere achtergrond en wat introverte uitstraling staat er boven alles een sympathieke man op het podium. Nona Mez weet het publiek mee te trekken in zijn wereld en het is hem gegund om met dit album eindelijk echt naar de top door te stoten.

Cijfer
7
(NV)

School Is Cool
School Is Cool won dit jaar Humo's Rock Rally en is in korte tijd razend populair geworden. Met een grote variëteit aan instrumenten en bandleden maakt deze band een verassende vorm van indiepop. Daarmee heeft dit vijftal aan de almachtige Vlaamse Humo laten zien dat zij dé band van 2010 zijn.

Plus
Het enthousiasme van de band is het grote pluspunt van deze band. Muzikaal zijn ze uitstekend op elkaar ingespeeld en kunnen dan ook creatief het podium benutten. Hier en daar is het wat rommelig, of eigenlijk wat chaotisch, maar dat zorgt er in dit geval voor dat men de aandacht bij het optreden houd. Ook de covers die de band speelt van Talking Heads en The Pixies vallen goed bij het publiek.

Min
Er zijn weinig minpunten op te noemen over het optreden van vanavond. Misschien dat anderen het chaotische van de band wel storend vinden. Maar ze zijn dan ook nog druk bezig met ervaring opdoen en zich te verbeteren. Dat gaat absoluut goed komen.

Conclusie
School Is Cool heeft zichzelf tot het hoogtepunt van de avond verheven. Het is een uitbarsting van creativiteit op het podium. Stiekem gaat er ook wel eens ergens wat mis op het podium, maar daar wordt met enthousiasme overheen gewalst waardoor het een genot blijft om naar te kijken. Muzikaal zit het goed in elkaar en ook het publiek geniet net zo hard als de band.

Cijfer
9
(CG)

Arquettes
Lekkere, wat rauwe indierock, vermengd met electro en voorgeprogrammeerde synthesizer samples.

Plus
Het is die echte, onvergelijkbare en beetje vage indierock van onze zuiderburen, waarbij je het gevoel hebt dat er onverwachte dingen kunnen gaan gebeuren. Knalharde sound met stuwende gitaren en een sexy bas. De synths zijn geen gimmick, dat horen we tegenwoordig al voldoende. Een beetje Millionaire en een beetje Soulwax, maar door de meerstemmigheid en ook de zang van bassiste Tine Gernaey wel een eigen geluid. Echte uitschieters zijn er niet, de set als geheel is boeiend.

Min
Aanschuiven in een zich rap vullend Mezz Café na het niet te missen School Is Cool blijkt voor sommigen een te grote opgave. Mensen draaien zich om, gaan nog wat drinken in de zaal. Het is heel tof dat Mezz tijdens Ik Zie U Graag één gesloten geheel vormt, alleen hebben enkele bezoekers nu een wel heel leuk indiebandje gemist.

Conclusie
Vorig jaar gaf muziekstad Gent Ik Zie U Graag de grote verrassing The Hong Kong Dong, dit jaar is het Arquettes dat opvalt. Nog te nieuw voor de ‘Hollanders’ om al onverwacht uit de hoek te komen. Arquettes staat met hun net verschenen debuut ‘Wave On’ aan de start van… Ja, wat? Een doorbraak in België moet haast wel lukken en misschien krijgt Arquettes in Nederland ook nog wat voor elkaar. Smaakt naar meer!

Cijfer
8
(DH)

Balthazar
Balthazar was in 2010 te bewonderen op vele festivals in België en Nederland. Dit jaar kwam het debuutalbum ‘Applause’ uit en is de populariteit van de band in korte tijd enorm gegroeid. Evenals bij School Is Cool is dit een mannenband met één dame. Beide dames bespelen toevallig ook de viool. Balthazar gebruikt deze viool subtiel maar aanwezig. De muziek valt te omschrijven als pittige indierock met een vleugje electro.

Plus
De meeste bezoekers vanavond komen voor Balthazar. Het publiek is overtuigd enthousiast en danst vrolijk mee. Strak en preciesjes werkt Balthazar hun setlist af. Regelmatig zijn de nummers melodieus dankzij catchy refreinen en het gebruik van de viool en toetsen. De bekende nummers laat het publiek enthousiast meezingen en klappen.

Min
De band maakt weinig contact met het publiek of met elkaar. De nummers worden strak gespeeld, maar de nummers gaan wat op elkaar lijken en haalt zo de spanning uit het optreden. Spetterend werd het optreden afgesloten, maar er kwam een langdradige toegift. Ze hadden beter op dit hoogtepunt kunnen stoppen zonder toegift.

Conclusie
De muziek van Balthazar blijft leuk en aanstekelijk waardoor het publiek duidelijk geniet. Maar het optreden biedt weinig verrassingen en wordt na een paar nummers wat saai om naar te kijken, helaas  wordt zelfs het luisteren ernaar niet meer erg interessant.

Cijfer
7
(CG)

Aldo Struyf dj-set
De vrijdagavond van Ik Zie U Graag wordt afgesloten met Aldo Struyf achter de draaitafels. De frontman van Creature With The Atom Brain en gitarist van Millionaire draait een mix van allerlei weirde, vrolijke muziekstromingen: van sixties surfpop tot Bollywood soundtracks.

Plus
Er wordt gedanst! Al dan niet onder het genot van een Belgisch biertje gaat het resterende publiek wel degelijk met de voetjes van de vloer. Het is dan ook lastig om stil te blijven staan bij de eclectische klanken die Aldo door het café strooit.

Min
Hier is weinig mis mee.

Conclusie
Fijne afsluiting van een gevarieerde eerste festivalavond.

Cijfer
7
(NV)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda