Hard is de norm op Frietboerism 5

Cd-recensie: Piet van den Boer ,

Op 2 november is Frietboerism 5 uitgekomen, de nieuwste in een serie mixtapes van de Bredase hiphop/distortion producer Frietboer. De mixtape bestaat uit twee delen, ‘Met’ en ‘Speciaal’. Op ‘Met’ staan elf samenwerkingen met verschillende vocalisten, op ‘Speciaal’ werkt Frietboer voornamelijk samen met andere producers. Piet van den Boer bespreekt Frietboerism 5.

Op 2 november is 'Frietboerism 5' uitgekomen, de nieuwste in een serie mixtapes van de Bredase hiphop/distortion producer Frietboer. De mixtape bestaat uit twee delen, ‘Met’ en ‘Speciaal’. Op ‘Met’ staan elf samenwerkingen met verschillende vocalisten, op ‘Speciaal’ werkt Frietboer voornamelijk samen met andere producers.

Vanaf de intro op ‘Frietboerism Met’ is duidelijk dat Frietboer van plan is je speakers op te blazen. Keiharde distortion beats met een vleugje hardcore en duistere synths zijn de rode draad op deze mixtape. Er is echter een grote variëteit aan gastvocalisten, die elk op hun eigen wijze gebruik maken van de Frietboer beats. Rapper Omi maakt met zijn felle stem en agressieve teksten de harde hiphop track ‘Hels’ met een aanstekelijk refrein. ‘Without Modern Shoes’ (ft. Dust On Snow) heeft een sterke focus op de tekst die zonder refrein als een stoomtrein doordendert naar het einde. De toppers op deze tape komen echter van de hand van Rude-D (No Apologies) en Th’ Mole (Iloveunicornz), die precies weten hoe ze met de beats van Frietboer om moeten gaan. Helaas zijn niet alle tracks op ‘Frietboerism Met’ zo goed gelukt, de vage stem en raps van U.N.O.M. komen slaan bijvoorbeeld dood op de beats van 'Toothpaste 4 Dinna'.

Op ‘Frietboerism Speciaal’ ligt de focus op beats en muziek, daar komen nauwelijk vocalen aan te pas. Ook hier wordt flink gevariëerd, van duistere beats met harde bassen (‘Dough’) tot rustige, enigszins vrolijke muziek op ‘Happycholie’. ‘Frietboerism 5’ is een mixtape met voornamelijk harde beats, maar niet altijd harde tracks. Door de vele gastvocalisten en producers is het juist een gevarieerde mixtape geworden die zeker de moeite waard is voor hiphop en breakbeat liefhebbers.

De Frietboerism 5 mixtape is te downloaden op de site van Frietboer.