Vijftien jaar Bredase pophistorie op één avond

POB viert zijn verjaardag met oud en nieuw talent

Tekst: Rick Ruskus, foto’s: Frank Maat ,

Het 15-jarig jubileum van POB was voor veel bands de reden om de koppen weer eens bij elkaar te steken. Bands zoals Curfish, Loss of Words, Think Freud en Wicky gingen nog één keer het podium op om te laten zien wat voor rijke popgeschiedenis Breda heeft.

POB viert zijn verjaardag met oud en nieuw talent

Woensdagavond was  het dan eindelijk zover, het 15-jarig jubileum van PopOrganisatie Breda, POB.  Op 28 april 1995 onstond POB, een organisatie die de belangen voor de locale popmuziek en muzikanten ging behartigen.  In de eerste jaren was POB actief in de Para, later is de organisatie in verantwoordelijk geworden voor optredens in heel Breda. En nog steeds, denk aan Uit Je Hok, Het Hijgend POBhert, 3THa Hard Way, POBFriends en de POBparade met Pasen. Ook werd er een magazine gelanceerd, de POBsessie die helaas niet meer bestaat. Wel is er nog de POBsite (www.pobsite.nl). POB is een van de belangrijkste organisaties voor de Bredase popmuziek.

Het jubileum was voor veel bands de reden om de koppen weer eens bij elkaar te steken. Bands zoals Curfish, Loss of Words, Think Freud en Wicky gingen nog één keer het podium op om te laten zien wat voor rijke popgeschiedenis Breda heeft.

Curfish opent de avond met hun stevige rocknummers. De band treedt al jaren niet meer op, maar speciaal voor deze avond spelen ze nog een paar nummers. Curfish is na al die jaren erg strak en de nummers komen nog steeds goed over. De zaal staat al aardig vol en er wordt duidelijk genoten van de muziek.  In Mezz-Café mogen we vervolgens genieten van een nieuwe band in de scene. Wemmer is een jonge band  bestaande uit vier vrienden. De band zal de komende tijd meer gaan verschijnen in de Bredase popscene. Het café staat goed vol en de sfeer zit er al flink in. Na het optreden van Wemmer begint in de zaal het officiële gedeelte waarin de wethouder Wilbert Willems de POB feliciteert. Daarna mogen we genieten van een flinke dosis hiphop. De grote hiphoppers uit het heden en verleden van Breda rappen in korte beurten over de beats van dj EZD heen. Zoals Omi, UHGP, Verbaal Verzet, het Collectief, aBREcaDabra, GrandMasterMind.Ook was er een grote verrasing. The one and only Herman Sibon (de Witte Raaf van de Bockerijmers) trok zijn mc-kwaliteiten ook uit de kast. Herman Sibon is de coördinator en hét gezicht van de POB en had al jaren niet meer gerapt. Herman zei dat dit echt zijn laatste keer was, maar hij zal hopelijk ooit nog een keer een uitzondering maken.

Na de hiphop is het weer tijd voor een band die zijn instrumenten speciaal voor het jubileum weer heeft opgepakt. Loss of Words is in 2007 gestopt, maar komt ook een reünieconcert geven. De trashmetal die uit de speakers blaast doet Mezz-Café op zijn grondvesten schudden.  Daarna volgen in de zaal steeds afwisselende concerten van een kwartiertje per band in een nieuwe reünieronde. Rock-a-billy-band Tio Gringo komt eerst in de zaal. De drummer drumt  op een geïmproviseerd drumstel van een speciekuip en pannen en potten. Trio Gringo zorgt voor een verassend en creatief optreden. Think Freud is ook al jaren geleden gestopt en de artiesten zijn allen hun eigen weg gegaan. Hun nummers zijn gevoelig en fijn om naar te luisteren.  Na Think Freud komt een van de grootste talenten van Breda. Merel Simons is een singer-songwriter uit de stad en speelt veel in de omgeving. Ze speelt samen met onder andere André Kuijpers, de songschrijver en de gitarist van Halte 5. Na Merel betreedt Exhibid A het podium. Ze zijn verassend goed, de lieve liedjes worden strak gespeeld en de zang komt erg mooi naar voren. Walter Lavent is een van de beste gitaristen van Breda. Walter is al jarenlang een actieve muzikant en al die ervaring zorgt voor een onwijs goed optreden. De laatste act voor de avond is Wicky. Ook voor Wicky is het een reunie, ze zijn een electropop band uit Roosendaal. De muziek is goed dansbaar en het is een plezier om naar te kijken. De zaal loopt tegen het einde van de avond langzaam leeg,  maar het was een groot succes! Van harte gefeliciteerd POB.

Gezien: 15 jaar POB. Mezz Caféen Dommelsch zaal, 28 april 2010.