Flinke Namen en Dio HipHop of HipPop?

Tekst en foto’s: Rick Ruskus ,

Donderdagavond stonden twee van de grootste hiphopacts van Nederland in Mezz. Dio en Flinke Namen zouden alle hiphop fans van Breda en omstreken eens laten horen waarom zij tot de top behoren. Ook TMF was deze avond aanwezig om wat shots van het optreden van Dio te maken.

Bij binnenkomst draait dj EZD de bekendste hiphoptracks en het publiek wordt alvast opgewarmd. Ook Sacha Visser, presentator bij TMF, loopt door de zaal, dit zorgde in de zaal al voor enige opwinding. Om kwart voor negen begint GIG entertainment. Een keiharde beat wordt door de zaal gepompt en één voor één komen de rappers het podium op.  Ze proberen de zaal op te peppen, maar het publiek is vrij rustig. Gedurende act komt het publiek wat meer los. GIG entertainment probeert het publiek er nog meer bij te betrekken door gratis cd’s uit te delen. GIG entertainment zorgt voor een goed optreden en blijkt een goede opwarmer voor het publiek.
Flinke Namen is al ruime tijd bekend in de HipPopscene en heeft meerdere hitjes gehad. Het is dus ook niet zo verbazend dat de zaal compleet uit zijn dak gaat wanneer de Amsterdamse rappers het podium betreden.  Flinke Namen bestaat uit:  Sef, Fit, Murth en dj The Flexican. Met het eerste nummer laten ze zien dat het echte entertainers zijn. Er is veel interactie met het publiek en ze maken er een geweldig feestje van. Ook de visuals zijn mooi, er worden beelden geprojecteerd op roterende panelen wat een mooi effect oplevert.

Halverwege het optreden komt één van hun bekendste nummers ‘Wolken’. ‘Wolken’ heeft in Nederland een State Award gewonnen en heeft een tijd lang in de Top 40 gestaan. Het is een rustig nummer  en een soort break in het concert.  Na ‘Wolken’ vragen de mannen of het publiek er problemen mee heeft als ze een vies nummer er tegen aan gooien.  Het publiek reageert uiterst enthousiast en de mannen zetten hun nummer ’Hoeren’ in.  Ze peppen de zaal wat op en vervolgens staat iedereen te springen op de beats van The Flexican.  Na de set van de Flinke Namen is er even een pauze waarin dj EZD zijn platen weer te voorschijn haalt.

Dan is het tijd voor Dio. Dio werd bekend door zijn samenwerking met The Opposites, zij brachten in 2007 het nummer ‘Dom, Lomp en Famous’ uit. Hij opent zijn set met het nummer “Het Is Je Boy” dit nummer is in 2008 in samenwerking met Voicst tot stand gekomen. Ondanks de lage opkomst gaat het publiek wat er is helemaal los op de tracks van Dio. Als snel keert rapper Sef van Flinke Namen ook weer terug op het podium. Samen spelen ze hun nummer ’Aye’. 

Gedurende de set wordt duidelijke hoeveel hits Dio op zijn naam heeft staan. Nummers als, ‘Dom, Lomp En Famous’, ‘Stuk’, ‘Tijdmachine’ en’Aye’ zetten de hele zaal op zijn kop. De laatste twee nummers worden afgesloten met een overvol podium. Alle rappers zijn teruggekeerd om de set spectaculair te eindigen. Ze bedanken  het publiek en ze moeten helaas mededelen dat dit de laatste keer was dat ze de show ’En Toen Was Er Licht’ opvoerden. 

Gezien: GIG entertainment,  Flinke Namen en Dio. Mezz Dommelsch zaal, donderdag 27 mei 2010.