Boiler minder heet dan verwacht

Tekst: Lenneke Plompen, foto’s: Ilse Zwakke ,

Misschien was het de regen, anderen zeggen dat de trouwe Mezz-bezoeker zich op Pinkpop bevond. De verwachte temperatuurstijging bleef deze editie van Boiler uit. Op het hoogtepunt van de avond bevonden zich zo’n veertig mensen in de Dommelsch zaal van Mezz. De tropische avond werd een aangenaam lentebriesje met een hoop Bredaas talent en een kortstondig rendez-vous met de heren van Aux Raus.

Sil Flann opent de avond met rustige en toegankelijke muziek. Het publiek druppelt langzaam binnen om van een afstandje te aanschouwen wat deze avond zal brengen. Snob Dj’s neemt al snel het stokje over, maar de dj’s krijgen de temperatuur in Mezz niet omhoog. Inmiddels is het publiek uitgebreid van een paar mensen aan de bar tot zo’n veertig mensen in de zaal. Hierna is het de beurt aan de heren van The Filthy Eights. Hun muziek is geïnspireerd door de koude oorlog en de heren hebben optredens in Berlijn en Praag gepland. Het begin en eind van hun set doet inderdaad denken aan de koude straten van Mockba, ook wel Moskou. Rauw, koud maar met o zo’n charme. De heren hebben tussendoor tijd voor een praatje met elkaar, wat duidelijk maakt dat deze avond voor de dj’s niet als een van de hoogtepunten de geschiedenisboeken in zal gaan.

Toen was daar de storm. Het rustige lentebriesje wat voorheen nog voelbaar was in de zaal, wordt even omgezet in een dampende storm. Aux Raus is binnen. De ruimte op de dansvloer brengt het publiek de gelegenheid om even buiten zichzelf te treden. Het publiek doet waarvoor het kwam: losgaan op Aux Raus. De heren gehuld in housebroek en trui in tijgerprint wisten eerder op de avond in Utrecht de boel op stelten te zetten en geven hun laatste restjes energie aan het publiek in Mezz. De bekende gitaarklanken en gabberpunk beats rausen door de opgewarmde zaal. Noem het een wervelstorm. Zo hard ze opkwamen, zo snel is het ook weer voorbij.  Na 25 minuten spelen is het stormachtig geweld geweken.

De uitdaging was dan ook groots voor de heren van Actifeth om deze avond te laten voort broeien. Ze openen met een knallende plaat, maar de lucht is geklaard in Mezz. De meeste mensen begeven zich weer richting huis.

Een potentieel hete avond was het. Dit werd het echter niet. Het Bredase talent kwam niet tot hun recht. De wervelstorm van Aux Raus was veel te snel voorbij. Een avond met gemiste kansen op deze wisselvallige zaterdagavond.

Gezien: Boiler met Sil Flann, Snob Dj’s, The Filthy Eights, Aux Raus en Actifeth. Mezz, zaterdag 29 mei 2010.