Sonic Terror: Mental Plastic Body Filler spraakmakend

Houten piramide, hete lijm en sm

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Martijn Stadhouders ,

Zonder twijfel het heftigste optreden dat Mezz-Café ooit heeft gezien, deze performance/sm/ambient/cyberpunk act van Mental Plastic Body Filler op Sonic Terror.

Houten piramide, hete lijm en sm

Mental Plastic Body Filler heeft al vaker de webpagina’s van 3VOOR12/Breda gevuld en belooft eigenlijk altijd een memorabel, onvoorspelbaar optreden. Voor vandaag wordt stiekem op het podium een houten driehoekige piramide gebouwd, met op het eerste gezicht tl-buizen en discolichten erin. Het optreden begint met een rustig ambient geluid van Dr. Vo en D-Composed, aan de zijkant van het toneel. Dan volgt een spannend sm-intro: gastzangeres Aradia begeleidt in een ultrakort latex rokje en latex bovenstukje de bijna naakte, door een afgeplakte bril blinde Morphine’s Sister aan een ketting door het publiek. Oftewel: de meesteres leidt de zangeres naar het rollenspel. Wat volgt is een onvervalste sm-show waarbij de muziek slechts een dragende rol heeft. We zien en horen hoe Morphine’s Sister en Aradia een vreemde dialoog hebben, de meesteres een zweepje gebruikt op het kleine zangeresje, die inmiddels met de polsbanden aan een stang is vastgeketend, in die houten piramide. 

Het is cybergothic, vrij donkere muziek en ambient. Morphine’s Sister wordt bespoten met hete lijm en kort daarna gaan de tl-lampen aan. Het blijken blacklights die een blauwverlicht web opleveren. Visueel biedt deze performance act nogal wat: afgeplakte tepels, leer en latex, blacklights, zweepjes, wierook en een mentholgeurende rook. Maar muzikaal? Moeilijk te zeggen, veel gekrijs, toespraken, gebrabbel in het Engels een kinderachtig onzinliedje in… het Fins? Lastig om daarover een inhoudelijk oordeel te vellen, het is wel zonder enige twijfel het heftigste optreden dat Mezz-Café ooit heeft gezien. En het applaus is een van het hardste van de hele dag.

Het complete verslag van Sonic Terror.