De rijzende sterren van Monks Avenue

Tekst: Lenneke Plompen ,

De vijf heren van Monks Avenue zetten deze zondagmiddag een professionele show weg. In een goed gevuld Mezz-Café spelen ze als een geoliede machine hun poprock nummers welke te vinden zijn op het debuutalbum.

De vijf heren van Monks Avenue zetten deze zondagmiddag een professionele show weg. In een goed gevuld Mezz-Café spelen ze als een geoliede machine hun poprock nummers welke te vinden zijn op het debuutalbum.  

Vorige week waren ze nog te gast bij radio 3FM waar ze live te horen waren in de show van Michiel Veenstra. Nu staan ze in het goed gevulde Mezz-Café waar het broeit van de hitte. Zanger Arthur trekt al gauw zijn jasje uit en zingt zonder een noot te missen. De veelzijdige drummer en songwriter Bas zet een strak ritme weg en ook bassist Stein bespeelt zijn instrument op een erg relaxte manier wat kenmerkend is voor deze band. Monks Avenue speelt als een geoliede machine haar nummers weg en straalt hierbij plezier en passie uit.

Zodra de single ‘The Rain’ wordt gespeeld, snap je waarom de band vergeleken wordt met Maroon 5.  Dezelfde vibe en bijna identiek stemgeluid maken dat je denkt je te vergissen in de band. De rest van het optreden heeft Monks Avenue echter een eigen geluid. De twee gitaristen zorgen ervoor dat de band meer doet denken aan ‘rock’ dan aan pop. Toch knikken al gauw hoofden mee en blijken de nummers aanstekelijk en vermakelijk. 

Naast eigen nummers spelen ze ook één cover. ‘Telephone’ van Lady GaGa wordt vertaald van girly popnummer naar een versie die zo zelf geschreven zou kunnen zijn door de band. Hieruit blijkt de veelzijdige kant van Monks Avenue. Met gemak zetten zij een rocknummer weg om vervolgens een rustiger nummer als ‘Beautiful’ te spelen. De heren, allen uit de buurt van Hoogeloon, spelen inmiddels al een aantal jaar samen. Dit is terug te horen in de manier waarop ze muziek maken en te zien in het gemak waarop zij het publiek bespelen.

Bij 3FM is de band een kleine twee maanden ‘Serious Talent’, wat voor vele bands als opstapje naar groter succes heeft gediend. Het is nu aan de band om dit opstapje als springplank te gebruiken. Hier zijn ze al aardig mee op weg. De band is klaar voor een doorbraak en als ik naar deze zondagmiddag in Mezz kijk, het publiek ook. De volgende keer geen Mezz-Café maar grote zaal voor Monks Avenue?