Een avondje rauwe rock met Drive Like Maria Een avondje rauwe rock met Drive Like Maria

Met de 1.90’s als opwarmertje geniet de goed gevulde Mezz van Drive Like Maria.

, Tekst: Cathelijne de Groen, foto’s: André Joosse

Een avondje rauwe rock met Drive Like Maria

Met de 1.90’s als opwarmertje geniet de goed gevulde Mezz van Drive Like Maria.

Tekst: Cathelijne de Groen, foto’s: André Joosse ,

Drive Like Maria is een Belgisch/Nederlandse formatie. Hun debuutalbum ‘Elmwood’ kwam vorig jaar uit en inmiddels is Drive Like Maria een bekende naam in Nederland, maar ook daarbuiten. Ze deden al eens een tour door Noord-Amerika en zijn hard bezig internationaal door te breken. Vanavond spelen zij in een goed gevulde Mezz.

Met de 1.90’s als opwarmertje geniet de goed gevulde Mezz van Drive Like Maria.

Er staan vier petjes op het podium, en een drummer. The 1.90’s beginnen hun optreden met verontschuldigingen naar de Mezz, omdat ze te laat waren. Hier wordt vrij luchtig over gedaan “er moet vooraf natuurlijk eerst een biertje gedronken worden”. Slechte en onprofessionele binnenkomer. Wanneer ze beginnen te spelen klinkt lekkere stonerrock. Een instrumentaal nummer terwijl je eigenlijk wacht totdat iemand iets met die microfoon doet. Dat gebeurt gelukkig bij de volgende nummers, een goede stem met een zuiver volume. Zuiver en rauw. Een verademing om live zo’n goede zangstem te horen, waar het veel kleinere bandjes vaak aan ontbreekt. Er wordt een compleet plaatje neergezet en de muziek doet minder duister aan dan verwacht. Het promotiemateriaal van The 1.90’s geeft een zwaardere indruk, terwijl de muziek aardig toegankelijk is.

Waar we bij The 1.90’s de bilspleet van meneer de gitarist te zien krijgen, worden we bij Drive Like Maria verrast door de bilspleet van mevrouw de gitarist. Het is dan ook warm op het podium in die lichten en een beetje luchten is dan wel lekker. Drive Like Maria begint zoals je dit van ze verwacht: hard! De nummers worden ondersteund door een mooie lichtshow, die de sfeer geheel ten goede komt. Bjorn Awouters begint achter de drums en verzorgt de zang. Een opvallende combinatie, de leadzanger staat meestal op de voorgrond. Daarnaast is drummen lichamelijk flink inspannend, en dan nog zo stemvast blijven is een knap kunstje.

Drive Like Maria heeft in 2009 flink kunnen oefenen met optreden. Een hoogtepuntje op hun CV is toch wel het voorprogramma verzorgen van AC/DC. De Bredase Mezz moet dan toch een fluitje van een cent zijn. Ondanks de vele lovende woorden uit de media heeft deze band geen kapsones en zet een geweldig intense podiumprestatie neer. De muziek is niet bijzonder origineel, maar de harde gitaarsolo’s zijn absoluut indrukwekkend. Hier en daar zingt gitarist Nitzer een woordje mee of geeft een lekkere gil in de microfoon.

Na een paar nummers komt Bjorn vanachter zijn drumstel en neemt een gitaar ter hand. De langharige schreeuwt nu op de voorgrond in de microfoon, en een vierde bandlid heeft plaatsgenomen achter de drums. Drive Like Maria heeft al een aantal keer gewisseld met het  vierde bandlid, maar deze avond behandeld deze drummer de drums waarvoor ze bedoeld zijn. Gitarist Nitzan is verborgen achter haar lange lokken, maar is een uitermate gedreven artieste. Het is duidelijk te zien dat de band ervoor gaat. Ze leven zich uit op het podium en genieten van het muziek maken. Dit komt over op het publiek, niets is leuker dan het zien van een artiest die zoveel plezier heeft in het muziek maken. Ondanks dat blijft het publiek cool staan kijken naar dit enorm rockende plaatje.

Drive Like Maria heeft zich wederom bewezen in Breda. Een rockend optreden met fantastisch drumspel in combinatie met zang van Bjorn Awouters, later op gitaar samen met Nitzer Hoffmann die uitermate kunstige riffs vertoont. En niet te vergeten wordt dit alles ondersteund door basgitarist Robin van Saaze die het geheel compleet maakt. Een avondje harde muziek dat goed is bevallen en we hopen op het weerzien van Drive Like Maria.

Gezien, Rising Magma: The 1.90’s, Drive Like Maria. Mezz, donderdag 28 januari 2009.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda