De pareltjes van... Hangover Sunday De pareltjes van... Hangover Sunday

Hoofdact Club 3VOOR12/Breda roemt U2

, Interview: Pien van der Steen

De pareltjes van... Hangover Sunday

Hoofdact Club 3VOOR12/Breda roemt U2

Interview: Pien van der Steen ,

Zaterdag 9 januari luidt 3VOOR12/Breda het nieuwe jaar in met een clubavond in het café van poppodium Mezz. Eén van de bands die deze avond voor de muzikale invulling zorgt, is het uit Helmond afkomstige Hangover Sunday. Bassist Joris van Laarhoven vertelt 3VOOR12/Breda in de aanloop naar deze avond welke muziek hem beroert.

Hoofdact Club 3VOOR12/Breda roemt U2

Zaterdag 9 januari luidt 3VOOR12/Breda het nieuwe jaar in met een clubavond in het café van poppodium Mezz. Eén van de bands die deze avond voor de muzikale invulling zorgt, is het uit Helmond afkomstige Hangover Sunday. Bassist Joris van Laarhoven vertelt 3VOOR12/Breda in de aanloop naar deze avond welke muziek hem beroert. 

Wat is de beste band/artiest aller tijden?
U2. Het blijft moeilijk, want er zijn zoveel bands en artiesten geweest die een stempel op de popmuziek hebben gedrukt. Eigenlijk moet ik ook The Beatles, The Doors en Elvis Presley noemen. Waarom U2? Passionele rockmuziek, een geheel eigen geluid van The Edge, dat menig gitarist heeft geïnspireerd, en een band die zichzelf steeds vernieuwt. Ze staan al zo lang aan de top, klinken nog altijd fris en doen al drie decennia op het hoogste podium mee. Het feit dat ze nooit op safe spelen, steeds weer op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen en nog altijd branden van ambitie dwingt respect af. De afgelopen tournee zag ik in mijn beleving een stel twintigers die nog zoveel willen bewijzen. Ik vind het knap als je dat na al die jaren nog steeds kunt uitstralen. Verder vind ik U2 de koning van de stadionconcerten. U2 weet in een volgepakte arena met vijftigduizend mensen een bepaalde, geheel eigen emotionele en intieme sfeer te creëren, waarbij ze de spanning enorm goed op weten te bouwen en te behouden.

Wat is de beste Bredase artiest op dit moment?
Dit vind ik een lastige vraag, maar over Tank86 heb ik goede verhalen gehoord. Uit onze buurt noem ik LEFT. Powertrio, strak, met een fantastische live-act. Echt een gitaarband die er bovenuit steekt en hard werkt.

Wat was jouw eerste muzikale liefde?
U2, groep 7 van de basisschool, ergens in 1992. Ik hoorde ‘The Fly’ op de radio en zag daarna die clip op tv. Jeetje, wat stoer, die pooierige looks! En dan die sound van die gitaar... Ik vond hun uitstraling en sound in ‘The Fly’ echt het toppunt van 'stoer'. Als jong mannetje had ik zoiets ook helemaal niet eerder gezien of gehoord. Ik was verkocht.

Wat is het beste nummer aller tijden?
Mission impossible! Ik twijfel tussen 'I Put A Spell On You' van Creedence Clearwater Revival en 'Winning' van The Sound. Toch die laatste maar. Inventieve en onheilspellende toetspartijen, een nerveus klinkende gitaar, donker geluid. Het nummer heeft een mooie spanningsopbouw, waarbij je hoort en voelt dat de zanger met zichzelf in de knoop zit. Ze weten een enorme diepte en angst op dat plaatje te benaderen. Onbekend bij velen, maar voor mij een echte parel. Zeer ondergewaardeerde postpunk band uit de jaren '80.

Wat is het meest memorabele moment uit je muzikale carrière tot nu toe en waarom?
Ik heb niet echt een meest memorabel moment, maar kijk op veel momenten met een goed gevoel terug. Denk dat het voor mij en de anderen van Hangover Sunday enorm motiverend werkte toen wij twee jaar terug de voorronde van de Veldhovense Popprijs wonnen. Die winst was vooral speciaal vanwege het moment. We waren net begonnen met het maken van eigen muziek, deden ons tweede optreden en wisten totaal niet waar we stonden. Ik verwachtte helemaal niks, het was voor ons vooral een kans om weer te kunnen spelen. Als je dan wint en je verwacht het niet, ben je natuurlijk blij verrast. Het gehele proces rondom ons eerste eigen nummer 'Fire'  is ook gedenkwaardig. Het schrijven, de opname van de video, de promotie en de leuke reacties die we daarna mochten ontvangen. Voor de eerste keer echt iets van jezelf.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda