De eerste drie maanden Popsport van Balance De eerste drie maanden Popsport van Balance

Bredase Popsport-deelnemer zoekt naar dynamiek en balans

, Tekst: Pien van der Steen

De eerste drie maanden Popsport van Balance

Bredase Popsport-deelnemer zoekt naar dynamiek en balans

Tekst: Pien van der Steen ,

Ruim drie maanden zijn gepasseerd sinds de start van Popsport 2009 - 2010. Onder de naam Balance gaan vijf leerlingen van het Markenhage College de strijd aan met 36 andere bands van verschillende niveaus en uit alle windhoeken van het land. In aanloop naar hun eerste opnames nodigt Balance 3VOOR12/Breda uit om aanwezig te zijn bij een bandcoaching en bij te kletsen.

Bredase Popsport-deelnemer zoekt naar dynamiek en balans

Ruim drie maanden zijn gepasseerd sinds de start van Popsport 2009 - 2010. Deze landelijke popcontest voor jongeren telt één Bredase deelnemer die door middel van workshops en coachings wordt klaargestoomd voor een glansrijke muzikale carrière. Onder de naam Balance gaan vijf leerlingen van het Markenhage College de strijd aan met 36 andere bands van verschillende niveaus en uit alle windhoeken van het land. In aanloop naar hun eerste opnames nodigt Balance 3VOOR12/Breda uit om aanwezig te zijn bij een bandcoaching en bij te kletsen.

Normaal repeteert Balance op school, maar op 19 januari heeft de band een oefenruimte in poppodium Mezz gereserveerd. Reden is dat de repetitie deze avond geen reguliere sessie maar een bandcoaching is, die plaatsvindt onder leiding van muzikant/gitarist Joerie Dekker. Deze bandcoaching is één van de begeleidende instrumenten die Popsport aanbiedt om deelnemers zoveel mogelijk te ondersteunen binnen de wedstrijd. Naast workshops die ingaan op de omliggende factoren van het muzikantenleven, zoals management en publiciteit en media, is de bandcoach er om de Popsport-deelnemers te begeleiden bij het muzikale proces.

Bandcoaching
Bij aanvang van de repetitie mag Balance aangeven waar ze met Dekker aan willen werken. De band, die het deze repetitie zonder bassist Shailesh Balla moet stellen, geeft aan dat hun zelfgeschreven nummers nog wat aandacht nodig hebben alvorens ze de studio induiken. Waar de band tijdens de kick-off van Popsport slechts één cover ten gehore heeft gebracht, ligt nu dus al eigen materiaal klaar! Het eerste nummer dat onder handen wordt genomen is een ballad geschreven door toetsenist Bob Clerx. Het nummer mist volgens zowel de bandleden als de coach aan dynamiek en Dekker spoort aan tot het experimenteren met tempo, ritme en sound. Aanvankelijk heeft 'Ballad Bob' wat moeite met het steviger worden van zijn liedje, maar met het uiteindelijke resultaat is de hele band tevreden. De coach geeft Clerx en zangeres Michelle Hendriks de opdracht de zanglijnen wat verder uit te werken en gitarist Pepijn van Keppel spoort hij aan om een keus te maken in de wijze waarop hij het nummer wil spelen.

Na het sleutelen aan het eerste nummer blijft voor song twee weinig tijd meer over. Gelukkig blijkt dit ook niet nodig: het nummer is het eerste liedje dat de band in deze formatie heeft geschreven, maar het staat als een huis. Dekker complimenteert Balance dan ook met het niveau van het nummer en geeft enkel wat tips om de song her en der wat op te poetsen. 

Op zoek naar een eigen sound
Na afloop van de coaching neemt de band even pauze en is er tijd om bij te kletsen met Balance. In drie maanden hebben de dame en heren behoorlijk wat werk verzet voor Popsport. Zo heeft de band al de workshops publiciteit en media, artiest 2.0, zang en singer/songwriter gevolgd en moeten er ook nog eens verslagen worden geschreven. In combinatie met school valt het de band af en toe zwaar en manager Anne de Ruyter is dan ook niet meer betrokken bij het project. Het management wordt nu opgenomen door gitarist Van Keppel, maar ook de andere bandleden proberen hun steentje bij te dragen. Ook de uiteenlopende muzieksmaak van de bandleden zorgt af en toe voor wat spanning binnen Balance. Maar, zo voegt Van Keppel toe, zo worden ze wel uitgedaagd naar een eigen sound te zoeken. Balance staat dan ook nog steeds vol enthousiasme in het project en werkt hard aan een setlist. Drummer Koen Weterings geeft aan dat ze het huidige werk willen aanvullen met covers zodat ze zo snel mogelijk in kroegen kunnen gaan spelen. De eerstvolgende agendapunten zijn echter de opnames van het eigen materiaal en de regiofinale van Popsport op 21 februari in De Effenaar in Eindhoven. Voor deze spannende dag heeft Balance gelukkig nog de mogelijkheid om samen op het podium te staan en wel tijdens Markenhage Music Mezz 2010 op 3 februari in de Dommelsch Zaal van Mezz. Of aanstaande zondag, tijdens de Popsport Showcase in Den Bosch.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda