POBparade 2010: eerste paasdag POBparade 2010: eerste paasdag

met o.a. Offenders of Love, Mudicine, The Filthy Eights

, Tekst: Daniël Hereijgers en Auke de Vries, foto's: Andre Joosse

POBparade 2010: eerste paasdag

met o.a. Offenders of Love, Mudicine, The Filthy Eights

Tekst: Daniël Hereijgers en Auke de Vries, foto's: Andre Joosse ,

Afgelopen paasweekend stond de Bredase binnenstad in het teken van de 14e editie van de POBparade, het jaarlijkse gratis toegankelijke festival van PopOrganisatie Breda (POB). Je leest hier ons verslag van dag 1: zondag 4 april, eerste paasdag: met Offenders of Love, Mindtrick, The Phonology Experience, Mudicine, The Filthy Eights, Topher, Actifeth en dj Carlos Cabeza

met o.a. Offenders of Love, Mudicine, The Filthy Eights

Afgelopen paasweekend stond de Bredase binnenstad in het teken van de 14e editie van de POBparade, het jaarlijkse gratis toegankelijke festival van PopOrganisatie Breda (POB). Alweer groter dan ooit, met meer dan 90 acts verspreid over de paasdagen. Onder andere in samenwerking met Lokaal Kabaal, 3Tha Hard Way en 3VOOR12/Breda.

Je leest hier ons verslag van dag 1: zondag 4 april, eerste paasdag: met Offenders of Love, Mudicine, The Filthy Eights, Topher, Actifeth en dj Carlos Cabeza

Offenders of Love
Offenders of Love brengt pop, rock, blues en psychedelica in een strak samenspel met fijne meerstemmigheid, gelikte melodieën, en een vrolijke uitstraling. Helemaal uit Zundert.

Plus
In de anderhalf jaar dat Offenders Marc, Bart, Kees en Tim nu optreden zijn ze flink gegroeid. De set is strakker en harder dan voorheen, nieuwe nummers worden binnen een week ingepast en vroeg werk als ‘I’m Staying Here…’ en single ‘Stuck In Slow’ blijft een extreem goede basis om op door te bouwen. De slinger boven het podium zegt alles: ‘Vrolijk Pasen!’

Min
De set in de Bruine Pij kan slechts de gebruikelijke drie kwartier duren. Verder is het aantal optredens van Offenders of Love geteld, met het aanstaande vertrek van zanger Kees, die komende zomer terugkeert naar Ierland.

Conclusie
Ga ze zien zo lang het nog kan, Offenders of Love zal je zeker verrassen met hun aanstekelijke songs, walsen, trompetsolo’s, of een enkele cover in een onverwacht zomerjasje. Of zoals ze zelf melden op hun website: “Offenders of Love houdt van je en is niet te beroerd dat te laten zien en horen.”

Cijfer:
8
(DH)

Mindtrick

Geen onbekende in Breda en omstreken. Deze jongelingen maken smooth naar jazz neigende popsongs, waarbij zangeres Merel Simons de boventoon voert.

Plus
Het enthousiasme is bij deze band altijd zichtbaar aanwezig. De mannen werken zich in Zeezicht letterlijk in het zweet, en ook Merel Simons krijgt er een kleur van. De kroeg staat bomvol en geniet van de makkelijk in het gehoor liggende nummers. Dat de band ook wat extra’s heeft en dat de muzikanten allemaal een goede scholing genieten is te horen in de instrumentale tussenstukken, maar ook de uitschieters van Merel getuigen van klasse.

Min
Er mag iets meer buiten de lijntjes gekleurd worden en het repertoire kan nog aan diversiteit winnen.

Conclusie
Als deze band met de neuzen dezelfde kant op blijft en het songmateriaal uitbreidt, kan Mindtrick ook haar belofte nog eens gaan inlossen. Prima optreden op dit tijdstip van de dag!

Cijfer:
7,5
(AdV)

The Phonology Experience
Deze mannen hadden dertig jaar eerder geboren moeten worden! Psychedelica en ‘seventies hard-rock’ wisselen elkaar af en toch levert deze band verrassende hoogtepunten af.

Plus
Deze band speelt retegoed. Ze boeien van begin tot eind en ondanks de invalbassist lijkt dit viertal al jaren samen te spelen. Ingenieuze riffs en haast meezingbare refreinen worden afgewisseld, maar de psychedelische rustpunten springen er nog het meest uit. Een glansrol is weggelegd voor het Philicorda orgel, maar ook de gitaarsolo’s doen het goed.

Min
De set begint een beetje lauw, maar de rest van de show compenseert dit volledig!

Conclusie
The Phonology Experience kan nog ver komen. Het publiek in de Boulevard was in ieder geval om, de zaal liet louter positieve reacties horen.

Cijfer:
8
(AdV)

Mudicine
Nog steeds het best bewaarde geheim van Breda, een band die improvisatie als uitgangspunt neemt en met een vriendencollectief unieke muziek maakt, met z’n allen rond een tafel.

Plus
Ontspannen, ongedwongen. Zanger Joeri noemt het vooral ook “a-politiek”. Voor de verandering speelt een violiste af en toe een stukje mee. Een flesje Vedette wordt gebruikt als instrument in een volle Wasserette. De trompet speelt melancholiek en de klanken zweven door de ruimte, iemand tikt op twee xylofoons. Zanger Joeri zingt en spreekt, over het hier en nu en dat je daarvan vooral moet genieten. Laat Mudicine zijn gang maar gaan.

Min
De Wasserette is een goede locatie voor deze act, op de centrale verhoging na. Wanneer daar mensen op staan, is het voor bezoekers daarachter haast onmogelijk iets van het optreden te kunnen zien. Gecombineerd met een zacht afgestelde microfoon maakt dit het lastig om de eerste nummers goed te kunnen volgen.

Conclusie
Mudicine is weer zo’n lokale band die je eigenlijk een keertje mee moet pikken. Liefst een langer optreden zodat er voldoende ruimte is voor de groep om hun gang te gaan. In het moment.

Cijfer:
8
(DH)

The Filthy Eights en vj VeeMee
Bredaas techno/electro duo dat de hemel wil bestormt, deze keer ondersteunt door vj VeeMee, ook uit Breda.

Plus
Het is hard werken op het podium voor het trio, elk achter een iMac. De sfeer is en blijft goed, alweer een vrolijk Pasen! De Boulevard is vol en horen we daar een Mr. Oizo-achtige flatbeat? Het neigt ernaar, maar is toch wel echt eigen werk, zeker als het duo de beat stampend doortrekt als een stuwende Rode Leger-mars. Terug naar de koude oorlog en de jaren tachtig waar ze hun inspiratie halen. Slimme zet, eigenzinnig.

Min
De interactie met het publiek mag wel wat losser, de set komt ook wat ongemakkelijk ten einde, terwijl de F8’s toch echt naar een slot toewerken. Het applaus start wat lauw.

Conclusie
The Filthy Eights zijn steeds beter op elkaar ingespeeld geraakt na hun debuut in de nazomer van 2009. En de rij optredens wordt steeds langer. Met vj VeeMee erbij geeft het duo ook meer vorm aan hun wens er een audiovisuele happening van te maken. Haar projecties en beelden geven het optreden vandaag absoluut meerwaarde.

Cijfer:
8
(DH)

Actifeth
Twee jongens uit Breda en Rotterdam maken harde dance. Soms als dj-duo, soms als uitgebreide live act met zang en gitaren. Vandaag is Actifeth een duo live act in de Boulevard op 3VOOR12/Breda presents POBparade.

Plus
Invloeden als Chemical Brothers en Fatboy Slim zijn duidelijk terug te horen in de set van vandaag, Actifeth biedt echter meer afwisselingen dan alleen harde big beats. Ook liefhebbers van minutenlange, monotone klanken komen vanavond aardig aan hun trekken. De klanken van Actifeth trekken af en toe als een donderende, beukende basbende door het theaterzaaltje.

Min
De mysterieuze sfeer vanachter de rookmachine is te veel, het gordijn is veel te dik. Binnenlopers kunnen het verschil niet zien of er nu een dj of duo live act op het podium staat en dat is jammer als je je tijdens de POBparade als live act wilt laten zien.

Conclusie
Actifeth past prima op avonden als Sex Na Schooltijd of de enige echte dance/electro-avond van de POBparade. Benieuwd hoe de echte live act met instrumenten zich gaat ontwikkelen.

Cijfer:
7,5
(DH)

Topher
Bredase dj die de laatste steeds meer sets op zijn palmares bijschrijft, binnen en buiten Breda. Optredens op Club3VOOR12/Breda, de electro editie en als voorprogramma van een uitverkochten Dr. Lektroluv in Mezz.

Plus
Topher zorgt ervoor dat de voetjes op de dansvloer blijven tussen de andere acts en bewerkstelligt tegelijkertijd dat binnenlopers direct mee kunnen doen met de danspartij in de Boulevard. Met een eigen mix van Fatboy Slims ‘Right Here, Right Now’ de aanstaande harde big beat knallers van Actifeth vast inleiden bijvoorbeeld. Doet hij goed: zijn platen  langzaam aanpassen aan de volgende live act zodat de overgangen soepel gaan.

Min
Tophers eigen set blijkt door tijdsproblemen helaas iets ingekort waardoor het vandaag vooral blijft bij de boel draaiende houden tussen de andere acts door.

Conclusie
Topher weet de sfeer er goed in te houden tijdens 3VOOR12/Breda presents POBparade in de Boulevard. Bij de laatste overgang, naar dj Carlos Carbeza, moet je echt even op de klok kijken om te zien wie er nu echt bezig is.

Cijfer:
7,5
(DH)

Carlos Cabeza
Bredase nieuwkomer in de dj-scene. Sluit op eerste paasdag vanaf 1.00 uur 3VOOR12/Breda presents POBparade in een volle Boulevard.

Plus
Cabeza brengt de nieuwste techno, techhouse en minimal releases met zich mee en bouwt daarmee de lekker drukke electro-avond op zijn gemakje af. De nog volle dansvloer bewijst dat deze programmatie klopt.

Min
Erg weinig interactie met het publiek, wel met z’n fles Jupiler.

Conclusie
De Boulevard heeft er nog veel zin in, ook om 1.00 uur ’s nachts. Voor Carlos Cabeza een mooie vingeroefening om zijn techno los te laten.

Cijfer:
6,5
(DH)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda