Licht uit bij The Opposites Licht uit bij The Opposites

Bredase Kwis & AC ideale opwarmer voor party-avond

, Tekst: Nikkie Vinke

Licht uit bij The Opposites

Bredase Kwis & AC ideale opwarmer voor party-avond

Tekst: Nikkie Vinke ,

De Noord-Hollandse hitmachines van The Opposites doen een goedgevulde Mezz aan en verzorgen een optreden dat een mooie opmaat is voor een avondje stappen. In een uurtje presenteren ze de meest vette partytracks uit hun repertoire, en dat zijn er inmiddels een heleboel.

Bredase Kwis & AC ideale opwarmer voor party-avond

Wanneer Kwis & AC het podium betreden, lijkt de keuze voor deze act als voorprogramma een logische. De heren lijken namelijk ook een beetje opposites, maar Kwis & AC zijn na vijf jaar samenwerking uitstekend op elkaar ingespeeld. Bovendien klinkt hier niet het Noord-Hollandse accent van de hoofdact, maar de Brabantse tongval: dit is lokaal product.

Knap is dat Kwis & AC vanaf het eerste nummer al aardig wat mensen in het publiek op weten te zwepen. Zelfs de meisjes vooraan staan hun stemmen ook al warm te gillen. De teksten zijn scherp, maar de onderwerpen waar ze over gaan ontstijgen de hiphopclichés niet echt. Een vermakelijk intermezzo volgt wanneer AC het podium verlaat om zijn nicotineverslaving te bevredigen en Kwis in z’n eentje a capella een ode aan de sigaret brengt. Andersom krijgt AC ook nog even solotijd om zijn aankomende EP ‘De Battle - Cat Connect’ te promoten, die in mei zal verschijnen. Kwis & AC voelen zich thuis op het podium,  alleen dj Willem staat er een beetje verloren bij. Geef die man een mic of desnoods een sudoku-boekje, want op deze manier voegt hij werkelijk niks toe.

The Opposites gaan hard. Met een kersverse plaat op zak (twee solo-albums in één) en een 3FM Award voor Beste Alternatieve Act (als ironisch commentaar “met dank aan Kurt Cobain”) hebben Big2 en Willy zeker iets in huis om mee voor de dag te komen. En dat doen ze ook. Op deze vrijdagavond brengen ze het feest mee naar Breda en dat bevalt de zaal prima. Want met alternatief heeft dit inderdaad weinig te maken: dit is commerciële partymuziek en daar is niks mis mee. Een enkel uitstapje naar ietwat meer diepgang valt dan ook redelijk in het water: een liefdesverdrietliedje weet niet echt te overtuigen. Licht uit en gaan is het devies van deze avond.

Zoals het een ware hiphopshow betaamt, staat er ook een hele crew op het podium, waaronder een paar vriendinnetjes die vermoedelijk in de gaten houden of de meisjes vooraan hun handen wel een beetje thuis houden. Eén van de homeboys heeft de functie van sfeermaker, hij spuit flesjes water over het publiek tijdens de cruciale momenten. En gelukkig heeft de dj van deze act wel toegevoegde waarde.

Even lijken de rappers hun kruit al te verschieten wanneer ‘Dom, Lomp en Famous’ en de huidige single ‘Licht Uit’ elkaar opvolgen, maar gelukkig zit er nog een kort staartje aan de show. “Zijn er al dooien gevallen?” vraagt Willy. Een heuse wall of death, waarbij de zaal in tweeën wordt verdeeld en daarna als dolle stieren op elkaar losgelaten wordt, luidt de monsterhit ‘Broodje Bakpao’ in. Na een krap uur is de show alweer afgelopen. Op aandringen van host Bashful komen ze dan toch nog even terug voor een toegift, waarbij ‘A-Punk’ van Vampire Weekend door de mangel gehaald wordt. Zo krijgt de avond dan toch nog een enigszins alternatief tintje.

Gezien: Kwis & AC en The Opposites. Mezz, vrijdag 16 april 2010.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda