Lavalu raakt een snaar in vol Mezz-Café

Grijze zondagnamiddag opgefleurd met fraaie jazzy pop

Tekst en foto’s : Martijn Stadhouders ,

Velvets Music Café wist Lavalu te strikken voor een akoestische set op een zondagse herfstnamiddag in Mezz-Café. Martijn Stadhouders was erbij en zag Lavalu, de artiestennaam van Marielle Woltring, haar reputatie van opkomende 'nu-pop' act meer dan waar maken.

Grijze zondagnamiddag opgefleurd met fraaie jazzy pop

Velvets Music Café heeft Lavalu weten te strikken voor een akoestische set op deze herfstnamiddag in Mezz-Café. Debuutalbum ‘Hope Or Liquid Courage’ is eind september losgelaten op de mensheid en binnengekomen op een bescheiden 92e plek in de Album Top 100. De Arnhemse zangeres/pianiste Marielle Woltring staat vandaag zonder band en wel in een gedownsizede samenstelling op het podium, omdat het om een veredeld 'instore' concert gaat. Georganiseerd door Velvet.

Enkel drummer Yonga Sun is, naast Marielle zelf, van de partij. De jazzy elementen komen door het spel van Sun (winnaar ‘best solist’ Dutch Jazz Competition 2005) in ieder geval duidelijk tot uitdrukking, maar de triphop-invloeden die het studiomateriaal mede kenmerken zijn afwezig in deze gehalveerde bezetting. Normaal gesproken staan er ook nog een alt-saxofonist en cellist op het podium.

Met welke achtergrondbezetting Lavalu, de artiestennaam van Marielle Woltring,  ook een podium betreedt, haar zang en spel is waar het om draait. Haar klassieke scholing is duidelijk terug te horen in het pianospel, zeker als Rachmaninov de revue passeert. De warme stem van Marielle is de andere troef. De liedjes bestrijken het terrein van wiegeliedjes naar pop met een jazzy twist. Het spel is van een hoog niveau en de mix van invloeden zorgt ontegenzeggelijk voor een eigen stijl. Het hokje waar Lavalu zichzelf in plaatst, omschrijft ze als volgt: alsof Radiohead Tori Amos ten dans vraagt, terwijl Miles Davis de maat slaat. ’Nu-pop’ is ook een term die zij bezigt. Hoe je het ook noemt, het is hoe dan ook origineel genoeg om boven het maaiveld uit te steken. 

Na een goeie drie kwartier nummers van het album ’Hope Or Liquid Courage’ ten gehore gebracht te hebben, valt Lavalu en haar begeleider een welverdiend applaus ten deel. Het publiek is in grote getale toegestroomd en daarmee is het in Mezz-Café bovengemiddeld druk voor de zondagmiddag. Een teken dat de ster van Lavalu rijzende is en terecht. Ze stond met haar band immers niet op het podium van het Montreux Jazz Festival vanwege hun knappe smoeltjes…

Gezien: Lavalu. Mezz-Café, zondag 18 oktober 2009.