Derde editie van Sonic Terror in Electron matig bezocht. Derde editie van Sonic Terror in Electron matig bezocht.

Geslaagd noise-festival jammer genoeg niet al te druk bezocht...

, Tekst en foto’s : Martijn Stadhouders

Derde editie van Sonic Terror in Electron matig bezocht.

Geslaagd noise-festival jammer genoeg niet al te druk bezocht...

Tekst en foto’s : Martijn Stadhouders ,

Deze vrijdagavond staat Electron in het teken van NOISE!!!! Een aantal van de acts van deze avond waren een week of wat voorheen al te bewonderen op het Optimus Prime Noise Festival in de Tilburgse Batcave in Tilburg. Een introductie in de wereld van noise door Martijn Stadhouders.

Geslaagd noise-festival jammer genoeg niet al te druk bezocht...

Deze vrijdagavond staat Electron in het teken van NOISE!!!! Een aantal van de acts van deze avond waren een week of wat voorheen al te bewonderen op het Optimus Prime Noise Festival in de Tilburgse Batcave in Tilburg. Langs de kant van de zaal staan tafels al opgesteld met daarop fx pedals, die voor een kakafonie aan distortion en andere geluidseffecten zullen gaan zorgen.

Noise is niet de makkelijkste muzieksoort om naar te luisteren. Alle muzikale wetmatigheden worden in dit avant-gardistische genre overboord gegooid. Samples, piepjes, bliepjes,  drones, static noise en feedback-lawaai worden al dan niet met klankeffecten het publiek in geslingerd. Het is een muzieksoort waar weinig structuur in te herkennen valt en het heeft een sterk herhalend karakter. Het is zeker niet voor iedereen weggelegd. Je moet ervan houden.

Afgetrapt wordt er door Klitink. Solo opereert Twan Bastiaansen, gitarist van de tilburgse Tilburgse post-metalband Izah, onder deze naam. De noise van Klitink komt naast behalve uit een Mac en een tafel vol pedals en andere electronica ook uit een electrische gitaar en de feedback ervan die je krijgt door te dicht bij de versterker te gaan staan.

Tweede act van de avond is MadFucK. De ene helft van dit duo zit op de grond aan de knoppen. De andere helft, (met bizar vogelmasker,) perst de noise uit een keyboard en een laptop die onbedoeld enkele malen van de tafel stuitert. Stevig apparaatje, want hij lijkt zijn werk goed te blijven doen. Deel van de act bestaat uit het vakkundig vernielen van een keyboard.

Ook uit de stal van Kwark Records zijn Paddo One & Obie One. In schril contrast tot de allesbehalve zoete herrie die de zaal ingeslingerd wordt, is de weeïge geur van de spuitbussen toiletverfrisser die leeggespoten worden terwijl het bandlid met de een Appie Heijn zak over zijn hoofd door het publiek heen banjert.De volgende act, Zyrtax, onderscheidt zich door het gebruik van een electrisch versterkte zingende zaag.

Tussen Zyrtax en de Doornen is nog een extra act geprogrammeerd die niet op de aankonding staat. Pestkol is een samenwerking tussen Doornen en Svartvit. Gehuld in monnikkenpijen produceren ze hun soundscapes vanachter hun tafel vol electronica. Doornen verzorgt zelf ook nog een set en stapelt de ene laag harshnoise op de andere. Klinkt als een 'hurricane of superheated anger' volgens z'n MySpace en dat is een behoorlijke rake omschrijving....

Harshcore is de enige act van buiten de landsgrenzen deze avond. Het tweetal komt uit Italië. Ze omschrijven zichzelf als 'weird noise band'. Weird zijn in ieder de maskers die het duo draagt. Één ervan heeft wel wat weg van Pino uit Sesamstraat. Wat de muziek betreft klinkt het wat opener dan de voorafgaande bands. Uniek facet bij Harshcore is het gebruik van de trompet.

Afsluiter van de avond is het gelegenheidsduo The Bad & The Ugly bestaande uit Sonic Terror organisator Sjors (van de Rebellenclub) en Adriaan, beheerder van Electron. Sjors draait aan de knoppen  en Adriaan zit achter drums, niet al te erg gehinderd door enige drumervaring. Fragmenten uit Sergio Leone’s klassieker ‘The Good, The Bad And The Ugly’ worden geprojecteerd op de achtergrond en Ennio Morricone’s oorspronkelijke muziek moet plaats maken voor de geïmproviseerde klankkunsten van beide heren. Het is de meest toegankelijke  muziek die deze avond in Electron te horen was is tijdens de derde editie van Sonic Terror.

Gezien: Sonic Terror III met: Klitink, MadFucK, Zyrtax, Pestkol, Doornen, Harshcore en The Bad & The Ugly. Kunstreactor Electorn, vrijdag 19 juni 2009.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda