Strak optreden van The Rhythm Chiefs op Bredase Harley-Dag 2009 Strak optreden van The Rhythm Chiefs op Bredase Harley-Dag 2009

Een rondje langs de podia tijdens de 21e editie

, Tekst Daniel Hereijgers Foto’s Martijn Stadhouders

Strak optreden van The Rhythm Chiefs op Bredase Harley-Dag 2009

Een rondje langs de podia tijdens de 21e editie

Tekst Daniel Hereijgers Foto’s Martijn Stadhouders ,

Het is de eenentwintigste Harley-Dag in Breda. En overal zijn optredens. 3VOOR12/Breda maakte een rondje langs de verschillende podia in de hele binnenstad van Breda. We zien voornamelijk coverbands, Bob Wayne en zijn Outlaw Carnies en het zeer talentvolle The Rhythm Chiefs uit Dordrecht.

Een rondje langs de podia tijdens de 21e editie

Het is de eenentwintigste Harley-Dag in Breda. En overal zijn optredens. 3VOOR12/Breda maakte een rondje langs de verschillende podia in de hele binnenstad van Breda. Rijen blinkende motoren en een overvolle Grote Markt met overwegend leren hesjes en zwarte shirts. We zien voornamelijk coverbands, Bob Wayne en zijn Outlaw Carnies en het zeer talentvolle The Rhythm Chiefs uit Dordrecht.

Skinner

Podium Kerkplein

Wat: Rotterdamse Lynyrd Skynyrd ‘tribute band’.

Plus: Een podiumopstelling die past bij een Lynyrd Skynyrd coverband die stevige rockband brengt: vijf man op de rand van het podium, drie gitaristen, een bassist en de zanger, met daarachter de drummer. Rockers met zonnebrillen tegen de zon en om stoer te doen? Het is zonnig dus de brillen zijn wel nodig. Degelijke opwarmer.

Min: het is druk, maar het plein is nog niet vol. Als Skinner iets later had gespeeld, was het nog voller geweest want nog geen half uurtje later kun je over de koppen lopen op de Grote Markt naast het Kerkplein.

Oordeel: 6,5

Bob Wayne & The Outlaw Carnies

Podium Havermarkt

Wat: volgens hun MySpace een samengeraapt zooitje ‘carnies’ uit Seattle.

Plus: Bob Wayne is de ideale act voor Harley fans op deze Harley-Dag, hij ziet eruit als een motorduivel met z’n lange sik en bandana. Het is een grappige kerel die graag verhalen vertelt met simpele teksten over vrijgezel zijn, een ode aan truckers en een lied over een spookstadje. “Johnny Cash came back and saved our lives.” Samen met zijn Outlaw Carnies vormt hij een passende rockabilly, country en rock act. Ze doen het alleen met snaren: een houtje-touwtje versterkte bas, akoestische en elektrische gitaar en de onvermijdelijke viool. Leden van motorclubs als Hells Angels en de Demons kunnen Bob Wayne duidelijk ook waarderen. Ook al zegt hij nimmer nooit een liefdeslied te zullen zingen om daarna een anti-lovesong eruit te gooien, maar wel met een melancholisch softe sound. Groot succes.

Min: na drie kwartier heb je het toch wel een beetje gehad. Bob Wayne is grappig en origineel, maar er is nog zoveel meer muziek te beleven vandaag.

Oordeel: 8

Pebbles

Podium Kasteelplein

Wat: coverband uit het zuiden.

Plus: degelijke covers van onder andere songs van Jimi Hendrix en John Foggerty’s ‘I Put A Spell On You’ van een op elkaar ingespeelde band. Het publiek is iets minder hardcore Harleyrijders op dit podium op de doorlooproute van het Valkenbergpark naar de stad.

Min: niks op aan te merken, een coverband in de zon doet het altijd wel goed. Geen echte uitschieters.

Oordeel: 6

Yeah Baby
Podium café De Bommel

Wat: coverband op een klein podium, met de drummer die binnenzit, spelend door het open raam.

Plus: vrolijke rockabilly en rock ’n’ roll waar je niet omheen kunt, ook al omdat het bomvol is in de straat. Stijlvolle microfoons, cowboyhoeden en een zwarte staande bas. We zien Yeah Baby toevallig als we op weg zijn naar het podium op het Mezz terras, want De Bommel heeft geen ‘officieel’ podium, en het is leuk om even naar te kijken.

Min: Het is een behoorlijk geloop in de Halstraat van en naar de Grote Markt. Je hebt nauwelijks ruimte om rustig naar de band te kijken, of naar een van de fraaie Harley Davidson motoren. Op naar The Rhythm Chiefs!

Oordeel: 6,5

The Rhythm Chiefs
Podium Keizerstraat/Mezz-terras

Wat: Jonge gasten uit Dordrecht maken een mengeling van roots, blues en rock ’n’ roll 

Plus: Supergoede instrumentbeheersing, strak spel en The Rhythm Chiefs stralen uit dat ze er zelf veel zin in hebben. Opvallend is dat de liedjes vrij lang zijn en toch niet gaan vervelen: de instrumentale tussenstukken en eindes klinken erg lekker. Qua stijlen is het uitgangspunt voornamelijk roots, blues en rock ‘n’ roll, maar de band gaat uitstapjes naar meer jazzy geluid ook niet uit de weg. Dat ze alledrie op het conservatorium zitten is er wel aan af te horen: wat hebben deze jongens een goede controle. Vorig jaar verscheen al de eerste plaat ‘Ships Of Wonder’. En de gemiddelde leeftijd is slechts 17!

Min: het podium op het Mezz terras bouwen is een slimme zet, maar zorgt wel voor een kleine afstand tussen The Rhythm Chiefs en het publiek.

Oordeel: 8

Skinner, Bob Wayne & The Outlaw Carnies, The Pebbles, Yeah Baby, The Rhythm Chiefs. Gezien: buitenpodiums Havermarkt, Kerkplein en Mezz, Harley-Dag Breda 16 augustus 2009

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda