Amsterdam telt van alle plekken in Nederland verreweg de meeste muziekfestivals. Daarom hebben we de 25 belangrijkste voor je op een rij gezet: opvallende nieuwkomer is Loose Ends en jammergenoeg gesneuveld is hiphopfestival Encore.

SOTU

Wanneer: 10-14 april
Waar: o.a. Vondelbunker, OCCII
Wat: SOTU (Sounds Of The Underground) is een sympathiek festival dat je laagdrempelig laat snuffelen door het internationale, alles behalve mainstream, poplandschap: van noise, post-punk, psych tot garage-acts.
Wie: o.a. Hunter Complex, Boterklontje, Rakta, Grim Machine en Deafkids
Prijs: €15 passepartout, dagtickets zijn aan de deur(en) verkrijgbaar.

DGTL

Wanneer: 19-21 april
Waar: NDSM
Wat: DGTL is sinds jaar en dag vaste prik met Pasen. Het festival bevindt zich op een interessant snijvlak tussen de underground en het grote publiek en wordt dit jaar uitgerold naar o.a. São Paulo, Tel Aviv en Barcelona. 
Wie: o.a. DJ Koze, Midland, Dixon, The Black Madonna, Honey Dijon en Marcel Dettmann
Prijs: €56 per dag, €156,50 passe-partout

Oranjebloesem

Wanneer: 27 april
Waar: Olympisch Stadion
Wat: Oranjebloesem is voor het vierde jaar hét alternatief op Koningsdag voor koekhappen en klemzuipen tussen de hordes toeristen in de binnenstad. Op de affiche een mooie mix tussen house en techno dj's en live acts.  
Wie: o.a. Charlotte De Witte, Jennifer Cardini, Young Marco, Polynation en Jungle By Night 
Prijs: €47

Het Vrije Westen

Wanneer: 5 mei
Waar: Westerpark
Wat: Het Vrije Westen is een van de vele bevrijdingsfestivals in Nederland, maar doet zeker niet onder in de line up. Inmiddels is het Westergasterrein de vertrouwde locatie om de vrijheid te vieren met de meest prikkelende Nederlandse artiesten. 
Wie: o.a. Johan, Scram C Baby, Eerie Wanda, Larry Gus, Kuenta i Tambu en Kraantje Pappie (ambassadeur van de Vrijheid)
Prijs: gratis

London Calling

Wanneer: 24 en 25 mei
Waar: Paradiso 
Wat: London Calling is zo'n beetje het oudste showcasefestival van Nederland als het gaat om het spotten van nieuwe indie muziek. Ooit begonnen als podium voor beginnende Britse bands maar in de laatste jaren een veel bredere focus.
Wie: o.a. Anemone, Tropical Fuck Storm, Muncie Girls, Gently Tende
Prijs: €17 voor een dagkaart.

Lente Kabinet

Wanneer: 25 en 26 mei
Waar: 't Twiske
Wat: Vorig jaar verraste Lente Kabinet (het broertje van Dekmantel) met een tweede dag en meer elektronische live-acts, en dit jaar lijkt het festival die koers vast te houden. Vernieuwing wordt aan de man gebracht en met (maar) twee stages is het nog steeds een intiem en kleinschalig festival. 
Wie: o.a. The Mauskovic Dance Band, Lena Willikans, Karel, Upsammy, Peggy Gou, I-F, Antal, Satoshi Yamamura
Prijs: €48 per dag, € 74 weekendticket.

909

Wanneer: 25 mei
Waar: Amsterdamse Bos
Wat: 909 is een charmant en kleinschalig technofestival midden in het Amsterdamse Bos, tussen het groen en aan het water. Het is in 2011 begonnen voor de echte technoliefhebber als een ode aan de Roland drumcomputer TR-909.
Wie: o.a. Âme, Rødhåd, Carlos Valdes, Sandrien, Magda, Dimitri, 
Prijs: € 52,50

Amsterdam Open Air

Wanneer: 1 en 2 juni
Waar: Gaasperpark
Wat: Amsterdam Open Air is voor het negende jaar op rij vaste prik op of rond het eerste weekend van juni. De enorme hoeveeldheid podia en co-hosts maakt het festival onderscheidend maar ook schier onmogelijk alles te zien. Maar dat is niet erg, het gaat bij dit festival net zo om de heerlijke sfeer in het park als om de dansjes.
Wie: o.a. Colin Benders, Broederliefde, Tiga, David Vunk, Tom Trago, Bart Skils, De Sluwe Vos
Prijs: alleen nog camping weekenders voor €134,50

May Days

Wanneer: mei en juni
Waar: o.a. Paradiso, Bitterzoet, Melkweg, Cinetol
Wat: May Days is het eindexamenfestival van de popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam en laat in tien concertavonden zien waar de eindexamenkandidaten vier jaar lang naartoe hebben gewerkt. Een uitgelezen manier om de nieuwste popmuziek van eigen bodem te horen.
Line-up: n.n.b.; vorig jaar o.a. The Mauskovic Dance Band, EUT, Indian Askin, San Dollar, Viagara Phalls, Lakshmi
Prijs: divers

SoccerRocker

Wanneer: 15 juni 
Waar: Sportpark Drieburg
Wat: SoccerRocker is de beruchte muzikale derde helft van het jaarlijkse voetbaltoernooi in Amsterdam en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een fijnschalig festival met een neusje voor de leukste nieuwe acts.
Wie: o.a. Roxeanne Hazes, Merol, Thijs Boontjes Dans- en Showorkest, Ploegendienst, Karel, Stippenlift, Betonkust
Prijs: € 15

Strange Sounds From Beyond

Wanneer: 22 juni
Waar: NDSM-werf, Noorderlicht
Wat: Vierde editie van een fris fijnproeversfestival dat voorbij de (elektronische) popmuziek uit Europa en de VS kijkt, van house en disco tot Afrikaanse muziek, van opkomend talent tot ondergewaardeerde parels. 
Line-up: o.a. African Acid Is The Future, Bbymutha, Lulu & Mata Hari, Mdou Moctar, Joy Orbison
Prijs: € 39,75

Loose Ends

Wanneer: 23 juni 
Waar: NDSM-werf
Wat: Eerste editie van een festival volledig gericht op garagerock, wave, postpunk en noise uit de koker van Best Kept Secret-Casbah. 
Wie: Sleaford Mods, Metz, Sunflower Bean en ICEAGE, Fontaines D.C., Sports Team, Drahla en Yak, Korfbal, Iguana Death Cult, Personal Trainer, Ploegendienst en Lewsberg
Prijs: € 48,75

Awakenings

Wanneer: 29-30 juni 
Waar: Spaarnwoude
Wat: Awakenings is dé plek waar je als dj minstens één keer in je leven moet hebben gedraaid. 
Wie: o.a. Jeff Mills, Adam Beyer, Nina Kraviz, Maceo Plex, Joris Voorn, Richie Hawtin, Ben Clock maar ook veel dj's die inmiddels de kleine festivals ontgroeid zijn. 
Prijs: alleen nog zondag tickets, €59

Welcome To The Future

Wanneer: 20 juli
Waar: 't Twiske
Wat: Een van de succesvolste en intiemste house -en technofestivals van het land en bewezen springplank voor nieuw talent.
Line-up: o.a. Detroit Swindle, Steve Rachmad, Titia, Mathew Jonson, Benny Rodrigues
Prijs: € 63,50

Milkshake

Wanneer: 27-28 juli
Waar: Westerpark
Wat: Een blijvertje in het mooie Westerpark is Milkshake voor de jaarlijkse viering van liefde en diversiteit. De focus ligt op een uitgedost tolerant publiek en niet op grote namen zoals headliner festivals als Lowlands of Pinkpop.
Line up: n.n.b., eerdere jaren o.a. Amanda Lepore, Mykki Blanco, Steffi, Sandrien en Doppelgang. 
Prijs: uitverkocht

Dekmantel

Wanneer: 31 juli-4 augustus
Waar: Amsterdamse Bos 
Wat: Dekmantel heeft ondertussen zo'n mythische status verworven in de elektronische muziek-scene dat dance-fijnproevers vanuit alle windrichtingen de pelgrimstocht naar Amsterdam ondergaan. 
Wie: Jeff Mills, Jon Hopkins, John Talabot, Dr. Rubinstein, Suzanne Ciani, Cybotron, Deena Abdelwahed, Marie Davidson (live), Skee Mask, upsammy, SPDFJ, Octo Octa b2b Eris Drew.
Prijs: er zijn nog kaarten voor de woens-, donder- en vrijdag. 

Appelsap

Wanneer: 10 augustus
Waar: Flevopark 
Wat: Appelsap is het oudste hiphopfestival in Amsterdam én Nederland en een enorm mooie showcase voor de Nederhop.
Wie: de line-up moet nog bekend worden gemaakt, maar de datum is er én de kaartverkoop is gestart.
Prijs: € 42,95

Loveland Festival

Wanneer: 10-11 augustus
Waar: Sloterpark
Wat: In een van mooiste en meest rustige parken van Amsterdam verrijst deze zomer weer het festival van Loveland, het platform dat al sinds 1995 dance events organiseert. 
Wie: o.a. Âme, Chris Liebing, La Fleur, Maceo Plex, Moscoman
Prijs: € 69,87

Strafwerk

Wanneer: 17 augustus
Waar: Havenpark
Wat: Strafwerk heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een stevige event organisatie met memorabele feesten op ADE, Koningsdag en andere feestdagen op het cv. Ook een headliner festival mocht niet ontbreken en heeft met het Havenpark een mooie nieuwe locatie gevonden. 
Line-up: o.a. Fjaak, Tale Of Us, Kölsch  
Prijs: € 47,50

Drumcode Festival

Wanneer: 24 augustus
Wat: Tweede editie van de opvolger van festival Voltt, dat jarenlang de smaak bepaalde op de NDSM-werf als Amsterdams technoplatform. Op dezelfde plek herrees Drumcode Festival, een samenwerking tussen het label van Adam Beyer, VOLTT's Bart Skils en Awakenings. 
Wie: o.a. 2000 And One, Adam Beyer, Amelie Lens, Charlotte de Witte, Wehbba
Prijs: € 53,50

The Brave

Wanneer: 24 augustus
Waar: Tuinen van West
Wat: Singer songwriter festival The Brave gaat zijn 6e jaar in en gaat lekker door met de succesformule van knusse shows tussen de appelgaarden en knapperend haardvuur.
Wie: o.a. Soham De, Roo Panes, Old Sea Brigade, Wynnm
Prijs: € 23

Once In A Blue Moon

Wanneer:  25 augustus
Waar: Amsterdamse Bos
Wat: Dit nieuwe festival staat geheel in het teken van americana, country en folk muziek. Het Amsterdamse Bos is een hele mooie setting tegen het einde van de zomer en prettig om een ander type festival op te zien komen ten opzichte van de gevulde dance kalender.
Wie: o.a. Eels, Courtnet Barnett, The Grand East, 
Prijs: € 69

Zeezout

Wanneer: 7 september
Waar: Tuinen van West
Wat: ZeeZout zit er zeker niet zo op als Dekmantel, maar biedt wel degelijk een zeer smaakvol house- en techno-festival (naast een hele berg aan losse feesten) voor een frivool publiek.
Wie: n.b.b., vorig jaar o.a. Blawan, Midland, Motor City Drum Ensemble, The Hacker
Prijs: € 37,70 (early bird)

ADE

Wanneer: 16-20 oktober
Waar: ca. 150 locaties
Wat: Amsterdam Dance Event is al jaren lang een paradepaardje voor Amsterdam. Jaarlijks wordt dit festival groter en de focus van de internationale pers is ook enorm op dit festival. De datums zijn net klaargezet, het is nu alleen wachten tot de line-up binnendruppelt. Zowel het showcase gedeelte als de conferentie zijn dé plek om je te presenteren aan de mondiale muziekindustrie. 

Popronde eindfeest

Wanneer: eind november 
Waar: Melkweg
Wat: Het grootste showcasefestival in landoppervlakte staat altijd garant voor een lichting nieuw Nederlands poptalent dat het verschil gaat maken nadat zij de Popronde hebben voltooid. Op het eindfeest staat het beste van het beste van 3 maanden Popronde. Kortom, weer een leuke manier om het poplandschap van morgen te bekijken.
Wie: n.n.b.
Prijs: n.n.b.