Jongens v/d Wereld haalt The Gaslamp Killer en Bonobo naar Amsterdam-West

"We breiden KLEAR uit met KLEAR Live, avonden die we een meer concertachtige setting mee willen geven"

Redactie 3voor12 Amsterdam ,

Aanstaande vrijdag 20 maart staan The Gaslamp Killer, Jungle By Night Soundsystem en Know V.A. samen in de Marktkantine tijdens een nieuwe editie van KLEAR, de eerste KLEAR Live, een project van Jongens v/d Wereld dat eerder al Kaytranada naar Amsterdam bracht. Een paar weken later doen ze het in Amsterdam-West dunnetjes over met een dj-set van Bonobo op het affiche. Wij spraken met eigenaar Pieter Bertram over hoe de avonden ontstonden en hoe de rest van het jaar eruit gaat zien.

Hoe gaat het met Jongens v/d Wereld?

Het gaat heel goed allemaal. Vorig was het soms een beetje een chaos in de tent, maar dat is nu opgelost. Hoewel we heel veel toffe dingen hebben georganiseerd, en vooral enorm hebben bijgeleerd, zijn we tot de conclusie gekomen dat we met te veel projecten door elkaar heen bezig waren. Sommigen hebben we nu laten varen om de boel wat af te slanken, andere dingen staan op een lager pitje. We hebben er de afgelopen tijd bewust voor gekozen om minder evenementen te organiseren, maar dan wel grotere feesten te doen. Dat houdt het voor onszelf ook overzichtelijk. Ik denk dat we te snel, te veel hooi op onze vork namen, dat we te ambitieus en overenthousiast te veel verschillende dingen tegelijkertijd hebben aangepakt.

Morgen hebben jullie The Gaslamp Killer op het affiche staan, een paar weken later komt Bonobo. Dat zijn 'grote heren'. Waarom hebben jullie als locatie gekozen voor de Marktkantine?
We zijn nog niet zo lang geleden een samenwerking aangegaan met Apenkooi en al snel daarna zijn we gaan praten over wat geschikte locaties zouden zijn voor ons. We wilden met z'n alleen een stap zetten en voor meer bezoekers feesten organiseren dan we altijd deden, om zo ook meer de breedte in te kunnen. In plaats van alleen maar in die nichehoek te blijven zitten, hadden we een paar weken geleden tijdens onze eerste verjaardag bijvoorbeeld ook een dj als Julio Bashmore erbij om zo een breder publiek te trekken. In de Marktkantine hebben we een undergroundlocatie gevonden. Het is een hele toffe ruimte die nog vrij nieuw is voor een hoop bezoekers omdat er nog niet heel veel feesten zijn georganiseerd. Tijdens ADE deden we nog een avond in de Canvas voor vijfhonderd bezoekers, met deze nieuwe locatie kunnen we aanzienlijk meer mensen kwijt. In de Marktkantine passen zo'n 1.400 bezoekers, daar hebben we dus de ruimte om te groeien.

Waarom The Gaslamp Killer?
We willen een intieme avond met een soort van concertachtige setting neerzetten met KLEAR, als onze eerste editie van KLEAR Live, en The Gaslamp Killer vinden we hier op kantoor allemaal gruwelijk. Twee jaar geleden zag ik hem tijdens 5 Days Off in een uitverkochte Paradiso druk in de weer met zijn iPad enzo, toen vond ik hem al te gek. Naast The Gaslamp Killer treedt ook Jungle By Night Soundsystem op, dus niet de band, en hebben we Know V.A. staan. Het eerste deel van de avond is om 01.00 uur afgelopen en daarna gaan we nog door met een afterparty in de kleine zaal van de Marktkantine. Dat doen we met jongens van de KLEAR agency die we onlangs hebben opgericht om het concept nog meer te verbreden. Ik wilde in de muziek die wij boeken voor KLEAR, alles tussen Jamie XX en Kaytranada in, al langere tijd een boekingskantoor starten. Er zijn er misschien al wel zat van, maar niet in de muziek die wij programmeren voor die avonden. Veel grote agency's in Londen boeken het type artiest dat wij willen hebben, in Amsterdam is het rustig op dat vlak. Enkel Mo Manager en Topbillin' Bookings zitten volgens mij enigszins in die hoek.

Hoe kwam je op het idee voor een live-avond?
Het probleem met KLEAR is dat het aanbod van artiesten in de niche waarin wij zoeken, nogmaals zegmaar alles tussen Jamie XX en Kaytranada in, niet zo heel groot is. Dat soort artiesten die iets unieks te pakken hebben worden vaak razendsnel groot, en komen meestal van heel ver, uit bijvoorbeeld Australië of Amerika. Dat maakt hen boeken vaak al een stuk lastiger. Als je een housefeest organiseert zijn er duizenden artiesten waar je uit kunt kiezen, dat is beduidend minder moeilijk. Om toch het concept te kunnen verbreden zijn we gaan kijken hoe we op een creatieve manier meer avonden met een KLEAR stempel konden gaan organiseren, en toen kwamen we bij het KLEAR Live idee uit. De naam spreekt voor zich. Voor de nieuwe avond willen we acts en artiesten boeken die wat meer een concertgevoel met zich meedragen en komende vrijdag is dus onze vuurdoop. Ik ben heel benieuwd wat voor soort publiek er op afkomt.  

Waarom noemen jullie het een live-avond als Know V.A. en Jungle By Night Soundsystem komen draaien? Dat is toch geen livemuziek?
Met de term 'live' mikken we op de concertachtige setting, niet per se livemuziek. De avond moet het publiek het gevoel geven dat ze eerder naar een concert staan te kijken dan te luisteren naar een dj-set. We willen voor onze live-avonden simpelweg acts programmeren die we beter in zo'n setting vinden passen dan bijvoorbeeld 's nachts tijdens een clubavond. The Gaslamp Killer treedt allesbehalve live op komende vrijdag, maar hij trakteert het publiek wel op een echte show. In de toekomst zullen we ongetwijfeld ook nog avonden gaan organiseren waarbij er wel livemuziek is, maar dat hoeft dus niet per se voor het concept.

Wat gaat de zomer jullie tenslotte brengen?
Over een maandje ontvangen we met KLEAR Bonobo voor een dj-set in Amsterdam, daar kijk ik enorm naar uit. We gaan in ieder geval weer een Klamme Handjes festival organiseren, en we zijn druk bezig met het Wicked Jazz Sounds Festival van 16 mei op het NDSM-terrein, uiteraard in combinatie met hen. Daarnaast hebben we dit jaar onze KLEAR stage op Amsterdam Open Air, en doen we ook nog een reeks avonden in De Waterkant met Ballinnn'. Voor de rest gaan we keihard aan ons programma voor het Amsterdam Dance Event werken. Tussen de festivals en ADE in gaan we geen andere feesten meer geven, en tijdens ADE willen we drie hele sterke avonden organiseren. Ik denk op de donderdag, vrijdag en zaterdag. Waar we dat gaan doen weet ik nog niet precies, maar het liefst in een locatie zoals bijvoorbeeld Het Sieraad, PLLEK of De Balie, plekken die net even anders zijn en iets speciaals hebben. We willen dat wat we voorheen altijd deden voor zo'n 500 man gaan doen voor iets meer dan 1.000 mensen, en blijven groeien. De Marktkantine leent zich daar wat dat betreft uitstekend voor.