Muzikale melting pot in optima forma

Mark Bink ,

Mali en Cuba, landen met een rijke muzikale geschiedenis. Zondag 24 mei 2015 ontmoeten twee van de beste hedendaagse artiesten uit beide landen elkaar op het podium van de North Sea Jazz Club, waar ze een mix aan stijlen zullen laten horen die moeilijk in een paar woorden te vangen is. Eerst maar even voorstellen.

Fatoumata Diawara
Niet alleen een van de grootste hedendaagse zangeressen van Mali, ook bekend als activiste en actrice. Zo zet ze zich onder andere in tegen de onderdrukking van vrouwen en het extremistische geweld van IS. Als actrice is ze al bijna twee decennia te zien in diverse films, zoals in het recent verschenen Timbuktu, waarvoor ze meeschreef aan de soundtrack. 

Muzikaal gezien maakt Diawara indruk met haar debuut Fatou uit 2011. Een jaar later is ze te horen op de spannende samenwerking Rocket Juice & The Moon, een initiatief van de duizendpoot Damon Albarn.

De laatste jaren tourt ze de wereld rond en deelt ze het podium met grote namen als The Roots, Dee Dee Bridgewater, Herbie Hancock, Mulatu Asteke en uiteraard Roberto Fonseca. Op Fonseca's meest recente soloalbum Yo uit 2012 hoor je Diawara op de prachtige track Bibisa. In 2014 verzorgen Diawara en Fonseca samen een set op het North Sea Jazz Festival. Het wordt gezien als een van de hoogtepunten van North Sea Jazz van dat jaar. 

Roberto Fonseca
3voor12amsterdam sprak de pianist in november 2014, in aanloop naar zijn solo-optreden in de North Sea Jazz Club die maand. Tijdens dit gesprek is duidelijk dat Fonseca heel enthousiast is over zijn samenwerking met Diawara: "Samenwerken met iemand als Fatoumata Diawara inspireert en verrijkt me. Zij heeft een unieke manier om iets over te brengen via muziek." 

Al op vijftienjarige jongen maakt Fonseca indruk, op Havana's International Jazz Festival. Zes jaar later is hij te zien op de Italiaanse televisie wanneer hij door het land tourt aan de zijde van Augusto Enriquez. Deze tour is het startpunt van zijn internationale carriere, die in 2001 een nog grotere boost krijgt wanneer hij deel uitmaakt van de band van het Cubaanse icoon Ibrahim Ferrer en zo'n 400 optredens geeft over de hele wereld. Intussen heeft Fonseca kort achter elkaar drie soloplaten uitgebracht. Al snel is duidelijk dat Fonseca ver over de grenzen kijkt van de toch al rijke Cubaanse muziek. Luister bijvoorbeeld naar Zamazu, een album dat hij in 2007 uitbracht en dat bol staat van de invloeden: samba, tango, Indiase muziek; je hoort het allemaal terug. De samenwerking met Fatoumata Diawara is dus ook geen verrassing voor wie Fonseca al wat langer kent, eerder een logische volgende stap in zijn steeds verder uitdijende muzikale universum.

Fatoumata Diawara & Roberto Fonseca, North Sea Jazz Club, 24 mei 2015, 21:00 uur