Dwarsdoorsnede van de wereldwijde, elektronische muziekcultuur op het Online Radio Festival

Fleur Reuser ,

Op 1 mei staat er iets bijzonders te gebeuren in het Muziekgebouw. Een heel weekend lang wordt het pand omgetoverd tot radiostation, waar zes online radiostations (Boiler Room, Stroom, NTS, Red Light Radio, dublab en Berlin Community Radio) voor het eerst ooit een gezamenlijke, 30-uurs live uitzending zullen maken. Welkom bij het Online Radio Festival, georganiseerd door The Rest is Noise.

De uitzending wordt gevuld met veel vooruitstrevende muziek, dj-sets, live acts, panel talks, noem maar op. Geen saai moment. Artiesten als Acid Arab, Dean Blunt en Laurel Halo staan op het menu. In totaal maar liefst 18 optredens die samen een zeer internationale line-up vormen.

Thuis live meeluisteren kan via de websites van alle deelnemende radiostations, en ook via de website van het event: www.onlineradiofestival.net. “Ik zie er naar uit dat mensen die misschien niet zelf naar het festival kunnen komen, in LA toch naar dublab zullen luisteren en zo het festival kunnen volgen, dwars door de tijdzones heen.”, vertelt Radna Rumping, initiatiefneemster van het Online Radio Festival. Woon je niet in LA, maar gewoon in Amsterdam, kom het dan zeker allemaal met je eigen ogen bekijken.

Waarom nóg leuker om zelf te komen kijken?
Radna Rumping: “Ik maak nu zelf vier jaar lang een programma bij Red Light Radio en mensen willen altijd heel graag naar de studio komen. Dat is ook leuk: dat is echt de plek waar muziekliefhebbers elkaar ontmoeten, het over die ene plaat hebben, tips uitwisselen. Dus die sfeer zal er zeker op het festival zijn, en er zijn allerlei radiomakers en dj’s die je kunt ontmoeten. Maar nog belangrijker is dat er heel veel goede live acts op het programma staan, en die zou ik toch live gaan zien – zeker op zo’n mooie locatie als het Muziekgebouw.”

In het hele gebouw is het feest. De optredens worden perfect afgestemd op het moment van de dag. Op vrijdagavond barst het feest om zeven uur los met te gekke live performances en dj-sets om tot in de vroege uurtjes op door te stomen. Vervolgens lekker afkoelen op zaterdagochtend met de ambient sounds van o.a. Summer Recreation Camp en Claire Tolan en de Do!! You!! Breakfast show met Charlie Bones.

Op zaterdagmiddag zijn er panelgesprekken met de oprichters van de stations. Want hoe doe je dat eigenlijk, zo’n radiostation opzetten? Hoe maak je vanaf je zolderkamer ineens een wereldwijd beluisterd platform, wat brengt dit met zich mee? Ook grotere ontwikkelingen komen aan bod. Hoe staat het bijvoorbeeld met muziekrechten en de financiële kant? Waarom noemen we dit eigenlijk radio? Kunnen we zonder de FM? Een beetje ADE dus, maar dan puur gericht op online radio.

Het event wordt daarna afgesloten met nog eens zeven uur lang live optredens en dj-sets dwars door het hele gebouw. O.a. Craig Leon, Juju & Jordash, James Pants, Micachu & Tirzah, Joanne Robertson en Awesome Tapes From Africa geven een showtje weg.

Hoe is de line-up tot stand gekomen?
Radna: “We hebben aan alle oprichters van de stations gevraagd wie zij zouden willen programmeren, en wie goed bij hun station past. We hebben zeker ook naar artiesten gekeken die zelf een radioshow maken, zoals Awesome Tapes from Africa of Laurel Halo. Maar het leuke is dat de oprichters van die stations, zoals Femi Adeyemi van NTS of Orpheu van Red Light Radio, ook zelf hele goede dj’s zijn. Zij zullen dus ook zeker te horen zijn. De line-up laat de diversiteit en uitgesprokenheid van online radio zien: daarbinnen is ruimte voor een dansbare set van Acid Arab, maar ook het herontdekken van muziek bij Craig Leon. Een legendarische producer die in de jaren ’80 het elektronische album Nommos maakte, en dat nu live gaat opvoeren in de grote zaal van het Muziekgebouw.”

Wat is het doel van het evenement?
“Internetradio heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een essentieel medium om nieuwe muziek te ontdekken. Nieuwe technologie zorgt ervoor dat programma’s wereldwijd door iedereen te beluisteren zijn, waarbij het intieme en magische karakter van radio niet verloren gaat. Initiatieven als Red Light Radio in Amsterdam, dublab in Los Angeles en NTS in Londen gaan verder dan alleen het online streamen van radioprogramma’s. Deze stations vormen een community met een sterke verbondenheid met hun stad en lokale muziekcultuur. Ze programmeren concerten, brengen zelf muziek uit en worden betrokken bij festivals. Het Online Radio Festival wil dat laten zien en horen: met in de avonden een spannende line-up aan live optredens en dj sets geprogrammeerd door de mensen achter de radiostations, en overdag de mogelijkheid om radiomakers te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan.”

Het programma wordt samengesteld door zes radiostations, namelijk: Boiler Room en NTS uit de UK, Stroom uit België, het Duitse Berlin Community Radio, dublab uit LA en onze eigen Red Light Radio.

Waarom deze radiostations?
“Ze zijn een dwarsdoorsnede van wat er op online radio gebied gebeurt, en hebben allemaal een sterke verbondenheid met een stad en muziekscene. Ik vind het mooi dat ze allemaal net wat anders zijn qua karakter maar ook qua grootte. Boiler Room is nu heel professioneel en wereldwijd bekend, maar begon ooit in een café in Londen met drie vrienden en een webcam. Stroom.TV uit België zit nog iets meer in die beginfase, maar doet weer vernieuwende dingen met visuals. Dublab is echt een pionier, zij bestaan al 15 jaar in Los Angeles. Zo heeft iedereen een verhaal.“, legt Radna uit.

Gaan de radiostations op het festival samenwerken of doet ieder z’n eigen ding?
“Hoewel de stations verschillende shows en sets op zich nemen, doen we tegelijkertijd iets gezamenlijks. Iedereen is namelijk onderdeel van deze gezamenlijke uitzending, en gaat het hele festival ook uitzenden. Zij zullen dus op elkaars station te horen zijn. Dat is nog nooit eerder gebeurd. Al zie ik dit jaar dat stations steeds meer reizen en bij elkaar op bezoek gaan. Afgelopen week nog zond NTS uit in Los Angeles, en dan werken ze samen met dublab. Ik verwacht dat dat soort samenwerkingen gaan toenemen. Het festival is daar een mooie versterking van.” 

Waarom is aandacht voor online radio belangrijk?
Radna: “Haast onopgemerkt zijn deze radiostations opgekomen, in Amsterdam kun je goed zien hoe Red Light Radio in de afgelopen vier jaar hard is gegroeid qua bereik, maar ook steeds meer doet, zoals hun radiostudio op SXSW en samenwerkingen met festivals. Een initiatief als Boiler Room weet inmiddels miljoenen mensen te bereiken met muziek die nog vaak word beschouwd als behoorlijk underground. Dat vind ik interessant. Waar gaat deze ontwikkeling heen? De Publieke Omroep in Nederland heeft op dit gebied heel veel laten vallen. Twintig jaar geleden hoorde je bij de omroep nog vernieuwende muziek, inmiddels mogen de dj’s daar hun eigen playlist niet eens meer samenstellen. Dus het werd de hoogste tijd de opkomst van online radio te vieren met dit festival.”

Kortom: genoeg reden om te gaan. De tickets zijn ook nog eens heel schappelijk geprijsd. Passe-partouts zijn € 25,- en dagtickets € 15,-. Toch liever thuis luisteren? Tune dan in via www.onlineradiofestival.net!