33/45 nieuwe eigen avond voor resident Tim Hoeben in Studio 80

"Ik wilde al een lange tijd de mogelijkheid om zélf te bepalen wie er op een avond geboekt worden"

Jouko Peters ,

Met de sluiting van Trouw wordt het voor veel vaste bezoekers en residents tijd om op zoek te gaan naar wat nieuws of om terug te keren naar iets vertrouwds. De Amsterdamse dj Tim Hoeben heeft altijd twee huizen gehad, want naast de zo bewierookte club aan de Wibautstraat die krap twee weken geleden haar deuren sloot, is hij de plek waar hij ooit begon met draaien - Studio 80 - altijd trouw gebleven. Vanaf de maand maart keert hij definitief terug op het oude nest voor zijn eigen avond 33/45, maar aanstaande vrijdag - 16 januari - is er alvast een voorproefje in de tweede zaal. De muzikale duizendpoot Boye 't Lam komt dan langs om te draaien. Wij spraken met de jonge artiest over zijn muzikale ontwikkeling en het feit dat zijn dromen nu werkelijkheid worden met een eigen avond in de hoofdstad.

Tim, hoe gaat het met je op muzikaal gebied?
De afgelopen twee jaar heb ik een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Dat komt ook omdat ik ben verder gaan kijken dan alleen de genres house en techno. Ik ben breder gaan draaien, maar op een bepaalde manier ook gerichter. Ik weet namelijk steeds beter wat ik wil. De Amsterdamse tent Disco Dolly heeft daar zeker aan bijgedragen, aangezien ik daar vaak gedwongen werd om buiten mijn eigen gebaande paden te treden. Ik heb naar mijn idee vooral sprongen gemaakt door alle verschillende plekken waar ik heb gedraaid het afgelopen jaar. Meer buiten Amsterdam, veel vaker in Trouw, op alle festivals waar ik werd geboekt, maar bijvoorbeeld ook op de after van Welcome to the Future; waar ik aanvankelijk maar twee uur zou draaien en uiteindelijk vier uur gespeeld heb. Van dat soort gigs leer ik ontzettend veel.

Hoe is jouw eigen avond tot stand gekomen?
Ik heb een aantal keer koffie gedronken met Tessa (Nijdam, programmeur Studio 80, red.) en tijdens die gesprekken kwam het idee voor een eigen avond naar voren. Uiteindelijk zei Tessa tegen mij: "Ga eens goed nadenken over de invulling van je avond en pitch dat dan aan me. Dan kunnen we daarna kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen." Een eigen avond was een van mijn doelen voor 2015 en de Studio 80 is daar een perfecte club voor. Ze hebben mij altijd enorm gesteund en het was de eerste club die mij de kans heeft gegeven om te draaien voor publiek. En dankzij hen kwam ik ook op veel andere plekken, zoals bijvoorbeeld Welcome to the Future en Mysteryland. De grootte van de club is precies goed: niet te klein, maar ook zeker niet te groot. Nu kan ik er echt mijn eigen ding van maken en kunnen mijn favoriete artiesten - de mensen die ik uit wil nodigen - iets tofs creëren voor een kleiner publiek. Ik denk dat de dj’s die ik wil boeken heel goed uit de voeten kunnen in de 80. Ik ben erg blij dat Tessa akkoord ging met mijn ideeën en dat we ze nu samen kunnen uitvoeren. Dat voelt goed.

Kun je de avond nu ook kort aan ons pitchen?
De avond gaat 33/45 heten. Wat ik belangrijk vind is dat er een speelse en warme sfeer ontstaat, waarin we dj’s met een veelzijdige smaak en uitgebreide kennis van muziek de tijd en ruimte geven, zodat ze dit op hun eigen manier uit kunnen dragen. Waarschijnlijk nodig ik een hoop house dj's uit, maar in principe doen genres er niet toe; het gaat om kwaliteit. We verwelkomen collectors, diggers, selectors, maar bovenal muziekliefhebbers. De naam is een beetje een knipoog naar de geluidsdrager vinyl, maar het is niet zo dat er enkel en alleen dj's langskomen die met vinyl draaien; absoluut niet.

Ga je verder iets doen met 33/45 buiten de clubavond om?
Naast de avond zal ik ook een podcastserie gaan cureren met artiesten, aanvankelijk Amsterdamse, die mijn visie op muziek delen en waarvan ik vind dat ze binnen het 33/45 plaatje passen. Deze podcasts komen op de SoundCloud, samen met een interviewtje dat ik plaats op de 33/45 Tumblr. Op deze Tumblr wil ik naast de podcasts en interviews ook andere muziek, tekst en beeldmateriaal zetten. Een soort moodboard dat weerspiegelt waar 33/45 voor staat. Voor een echt goed beeld van de avond kun je aanstaande vrijdag naar Studio 80 komen, dan houden we een sneak preview in de tweede zaal. Ik draai dan de hele avond back-to-back met Boye 't Lam. Zijn kennis van muziek is enorm dankzij zijn werkzaamheden voor Kindred Spirits, Rush Hour en Paradiso/Tolhuistuin, en daarbij is hij ook nog eens een uitstekende dj. Zo ben ik er zeker van dat de avond muzikaal klopt. Dat is voor mij deze eerste keer het belangrijkste uitgangspunt. Mensen weten zo wat ze kunnen verwachten voor de eerste echte editie op vrijdag 13 maart met het Duitse Smallpeople

Waarom wilde je zo graag een eigen avond?
Met een eigen avond kan ik mijn muzikale visie beter uitdragen. Ik denk dat je je als artiest op verschillende manieren moet profileren. Dat kan door middel van produceren, waar ik overigens ook mee begonnen ben, maar ook met zoiets als een eigen avond. Ik liep dan ook al een flinke tijd rond met het idee om de mogelijkheid te hebben zélf te bepalen wat er op een avond geboekt wordt. Maar ook om de vrijheid te hebben artiesten uit te nodigen die ik heel erg tof vind, maar waar ik als dj misschien minder goed bij zou passen. Ik had het er laatst bijvoorbeeld over dat ik heel graag een keer Lakuti, die naar mijn weten nog nooit in Amsterdam gedraaid heeft, zou willen boeken.

Zou je dan niet jezelf ernaast zetten?
Dan lijkt het me echter beter om dan bijvoorbeeld een Young Marco ernaast te zetten, in plaats van mezelf, omdat hij veel beter bij haar sound aansluit. Met een eigen avond worden dat soort muzikale uitstapjes mogelijk, zonder dat ik mezelf daarbij weg hoef te cijferen. Het is tenslotte mijn eigen avond en op zo’n moment draai ik dan gewoon lekker in de tweede zaal. Ik denk dat het ook per avond zal verschillen of de nadruk muzikaal meer op house of op disco komt te liggen. Die eerste echte editie in maart met Smallpeople zal meer house georiënteerd zijn, maar dan ga ik wel proberen om in de tweede zaal meer disco te programmeren. Het idee van een avond met crate diggers en selectors, waarop artiesten slots van drie uur of meer krijgen, waarop ze breder kunnen draaien en iets anders kunnen laten zien dan ze normaal doen; dat idee had ik al langer. Dit gebeurt de afgelopen jaren sowieso al steeds meer in Amsterdam, zoals bijvoorbeeld op Dekmantel feesten of in Trouw, dus helemaal nieuw is het niet. Maar het is wel iets dat ik heel gaaf vind, daar ben ik de afgelopen jaren wel achtergekomen.

Ga je dan niet gewoon met een bepaalde trend mee?
Nee, dat denk ik niet. Het is namelijk absoluut iets wat ik zelf heel interessant vind. Ik ben me er de afgelopen jaren ook steeds meer in gaan verdiepen. Toen ik jaren geleden begon bij de Studio 80 draaide ik vooral tech-house achtige dingen. Toen ging ik liever kijken naar een Raresh, dan naar bijvoorbeeld een Prins Thomas. Maar ik heb de afgelopen jaren zo veel muziek gehoord en ontdekt dat ik nu voor mezelf heel goed kan afbakenen wat echt mijn stijl is, en wat niet. Ik denk dat mijn smaak zich altijd zal blijven ontwikkelen, en dat proces stopt waarschijnlijk nooit. Toch heb ik ook een flink aantal platen die ik jaren geleden al draaide, en die me heden ten dage nog altijd positief kunnen verrassen. Misschien een teken dat het toen ook wel goed zat.

A Certain Record Label From Dresden X 33/45 // vrijdag 16 januari // Studio 80 // Rembrandtplein 17 // 23.00 - 05.00


  

   de laatste nieuwsberichten in één oogopslag