De Arabische lente op muziek vandaag in Paradiso

Het muzikale antwoord van de Egyptische jeugd op de onrust in hun land

Mark Bink ,

De onrust in de Arabische wereld is inmiddels al jaren een feit en de vooruitzichten zijn niet rooskleurig. Dat deze ontwikkelingen effect hebben op de Egyptische muziek en jeugdcultuur spreekt voor zich. Electro chaabi, of mahraganat (festival), is hier een goed voorbeeld van. Het is een mix van chaabi (muziek van het volk) die te horen is op feesten en partijen en rauwe, stuiterende hiphop en vormt de uitlaatklep van de Egyptische jeugd, die tot de bittere conclusie is gekomen dat er niet echt iets verandert in hun land. Inmiddels is de muziek overgewaaid naar omringende landen en ook daar immens populair.

MC's Figo en Alaa Fifty zijn de vaandeldragers binnen het genre. Ze verzorgen nog steeds sets in Al Salam City, de gigantische sloppenwijk waar de muzikale revolutie van Egypte zich afspeelt.

Voorafgaand aan hun optreden in Paradiso vanavond, waarbij DJ Martin de beats verzorgt, is er een vertoning van de documentaire Electro Chaabi. Met een combiticket van 20 euro kun je naar zowel de documentaire als het optreden. Voor 7,50 euro kun je tussendoor genieten van een Arabisch buffet. 

Electro Chaabi, documentaire, Paradiso, 16:30 uur

Electro Chaabi, concert: Figo & Alaa Fifty feat. DJ Marin, 20:15 uur

Dit evenement in Paradiso is een voorproefje van het Festival Cinema Arabe, dat van 6 t/m 11 mei zal plaatsvinden in Amsterdam en Rotterdam. 

Bekijk de fotoserie in de Rolling Stone voor meer informatie over dit fenomeen.  


  

   de laatste nieuwsberichten in één oogopslag