Wie wordt de meest veelbelovende dj van het land?

Even voorstellen: de finalisten en organisatie van de TWSTd DJ Contest 2012

Fleur Reuser ,

Vier aanstormende talenten strijden op vrijdag 17 februari tegen elkaar om de titel ‘meest veelbelovende dj van Nederland’ tijdens de Grote Finale van de TWSTd DJ Contest. In de grote zaal van de Melkweg zullen zij proberen de professionele jury en het publiek van hun kwaliteiten te overtuigen. Hoogste tijd dus voor wat extra aandacht voor de organisatie, de competitie én de finalisten.

TWSTd DJ Contest

De organisatie TWSTd bestaat uit specialisten uit het vak die steun willen bieden aan jong talent in de dance-industie. Denk hierbij aan beginnende dj's, producers, promotors en organisatoren. Dit doet TWSTd onder andere door jaarlijks de grootste dj competitie van de Benelux voor nieuw talent te organiseren; de TWSTd DJ Contest. Om deel te nemen aan de wedstrijd kunnen dj’s een digitale demo van (maximaal) een uur inzenden. Naar aanleiding van hun demo worden de dj’s ingedeeld in voorrondes. De competitie bestaat in totaal uit 80 rondes: zeven rondes per maand (vier voorrondes, twee halve maandfinales, één maandfinale) en aan het eind van het jaar de kwartfinales, halfjaarfinales en de grote finale. Bij elke ronde wordt zowel een jurywinnaar als een publiekswinnaar gekozen.

Het verschil met andere dj competities zit hem volgens de organisatie in het geven van feedback en de nazorg. “Daar waar andere lokale en nationale dj competities het na de finale voor gezien houden, maakt TWSTd het verschil. Om werkelijk uit te kunnen groeien tot een top dj/producer heeft een artiest verdere begeleiding nodig. Zo stelt onze partner SAE (grootste en bekendste opleiding voor audio engineers) bijvoorbeeld voor de jurywinnaar een cursus 'electronic music production' beschikbaar. Verder krijgt hij een account bij online booking management Bookyou én een optreden op Obsession Festival,” aldus Wytze Dijk, manager bij TWSTd. Ook de publiekswinnaar krijgt een account bij Bookyou.

Een stukje geschiedenis

De eerste DJ Contest werd in 2004 georganiseerd door TWSTd mannen Dennis Luts (oprichter Dance Valley) & Martijn Mischofsky in het TWSTd café in Amsterdam. Tot 2010 werd hier de wedstrijd jaarlijks gehouden. Een dag na Koninginnedag 2010 werd het TWSTd café verkocht. De competitie is hierna echter voort blijven bestaan in een andere setting en met de toevoeging van meer persoonlijke feedback voor de deelnemende dj's. De voorrondes en de halve maandfinales vinden nu plaats in de Cue Bar. De maandfinales worden vervolgens georganiseerd in de kleine zaal van Studio 80, en zowel de kwartaalfinales als de half jaarfinales worden gehouden in de Sugar Factory. De Grote Finale vindt traditiegetrouw plaats in de grote zaal van de Melkweg. Sinds de DJ Contest in grotere zalen wordt gehouden, geniet de wedstrijd meer faam.

Succesverhalen

De TWSTd DJ Contest heeft zich in de loop der jaren bewezen als de meest toonaangevende dj competitie van de Benelux. De competitie heeft dan ook al veel succesverhalen voortgebracht. Denk maar eens aan Wouter de Moor en Kevin Arnemann, die inmiddels zijn uitgegroeid tot (inter)nationale dj bekendheden. Ook dj’s die niet gewonnen hebben, maar wel in de finale stonden zoals Carlos Valdes, Olivier Weiter en Levi Verspeek zijn succesvol. Laatstgenoemde maakte tijdens zijn deelname aan de contest in 2010 zijn eerste techno track ‘Hurken’, die gelijk werd opgepikt door technoheld Dave Clarke. Hij speelde het nummer wel drie keer in zijn radioshow ‘White Noise’ en zelfs in zijn ‘Best of 2010’ editie.

Of de finalisten van 2012 ook uit zullen groeien tot succesvolle dj's is natuurlijk nog de vraag. In ieder geval hebben zij tijdens het traject al een hele goede basis van professionals meegekregen. Maak hieronder kennis met de talenten van dit jaar.

Finalisten 2012

De finalisten van dit jaar zijn dj’s Quentin van Honk, Sebastian Flaes, Isaaq Newton en Elkan Frank. Een korte introductie.

Quentin van Honk
Quentin van Honk is 23 jaar oud en komt uit Amsterdam. Hij omschrijft zijn muziek als energieke en technische house/techhouse/techno. We kennen deze dj onder andere al van optredens in de AIR en de Studio80, en waarschijnlijk gaan we nog veel van dit jonge talent horen. “Het is mijn doel om een erkend en gerespecteerd dj te worden. Daarnaast wil ik me de komende tijd ook meer richten op mijn live-act in plaats van de dj sets,” aldus Quentin. Nieuwsgierig naar zijn muziek? Check het hier.

Sebastian Flaes
Sebastian Flaes is eveneens Amsterdammer en 30 jaar oud. Hiermee is hij de oudste finalist. Na een vakantie in Ibiza was hij verkocht en besloot hij te beginnen met dj-en. Zijn stijl kan het beste omschreven worden als opzwepend, uitdagend en funky. “Qua genre varieer ik tussen opzwepende techhouse tot funky, stevige techno, afhankelijk van waar de avond/het publiek zich voor leent. Het allerbelangrijkste is voor mij dat mensen er goed op kunnen dansen,” vertelt Sebastian. Luister hier naar zijn muziek.

Isaaq Newton
Isaaq Newton is 26 jaar oud en komt uit Maassluis. Hij houdt van een stevige set met veel diepgang en hier en daar wat zweverige geluiden. Hierbij wordt hij geïnspireerd door dj’s als Ben Clock, Cari Lekebusch en Pan-Pot. Isaaq is erg enthousiast over de competitie: “Mijn ervaring is bijzonder goed! Niet om TWSTd zomaar de lucht in te prijzen, maar de organisatie en manier van talenten de kans geven vind ik super geregeld! De kennis die ze hebben, de feedback en kansen die er gegeven worden om verder te ontwikkelen zijn perfect!” Beluister hier de stevige sets van Isaaq Newton. 
 

Elkan Frank
Met 19 jaar oud is Elkan Frank uit Amsterdam de jongste deelnemer aan de competitie. Hij houdt zich vooral bezig met muziek maken, gitaar spelen en dan weer muziek maken. In bijna alle clubs van Amsterdam heeft hij al wel eens gedraaid. “Ik ben een tijdje resident geweest in de Dansen bij Jansen. Daar ben ik niet trots op, maar je moet ergens beginnen,” aldus Elkan. Zijn stijl is het beste te omschrijven als groovende techhouse, met dansbare beats en onverwachtse breaks en wendingen. In de toekomst wil hij absoluut blijven doorgaan met muziek. Hier vind je de sets van Elkan Frank. 

Op 17 februari zal 3voor12amsterdam aanwezig zijn bij de Grote Finale van de TWSTd DJ Contest in de grote zaal van de Melkweg. Houd de website dus goed in de gaten voor een verslag van deze belangrijke competitie. Ook kun je natuurlijk zelf een kijkje nemen bij de contest. Geïnspireerd geraakt om volgende keer zelf deel te nemen aan de wedstrijd? Vul dan het aanmeldformulier in op www.twstd.nl.