Oefenruimte en podium The Music Matrix sluit per 1 juni

Rechtszaak over geluidsoverlast doet muziekwerkplaats KNSM eiland de das om

Tekst: Christiaan Walraven, Meindert Bussink | Beeld: Jochem Boom ,

Meer dan 20 jaar was het gebouw op het KNSM eiland dat de afgelopen jaren bekend stond onder de naam The Music Matrix in gebruik als oefenruimte. De muziekwerkplaats sluit per 1 juni haar deuren na een anderhalf jaar doorslepende rechtszaak over geluidsoverlast.

Rechtszaak over geluidsoverlast doet muziekwerkplaats KNSM eiland de das om

Meer dan 20 jaar was het gebouw op het KNSM eiland dat de afgelopen jaren bekend stond onder de naam The Music Matrix in gebruik als oefenruimte. De muziekwerkplaats sluit per 1 juni haar deuren na een anderhalf jaar doorslepende rechtszaak over geluidsoverlast. Initiatiefnemer Jack Pisters: "We zijn zelf erg geschrokken, maar zijn al op zoek naar een nieuwe plek. Om zo’n plek als hier te vinden zal niet makkelijk zijn."

Naast de oefenruimtes wordt het gebouw ook gebruikt als muziekschool voor 130 leerlingen, is er een poppodium en staat de buurtfunctie altijd voorop. Een prettige ontmoetingsplek voor muziekliefhebbers van alle leeftijden midden in het Oostelijk Havengebied, maar daar denken de kunstenaars die hun ateliers in hetzelfde gebouw hebben anders over.

Zij spanden anderhalf jaar geleden een rechtszaak aan, waarna The Music Matrix acht van de twaalf oefenruimtes sloten om met de aanklagers in gesprek te blijven. "Toen zij hun atelier betrokken wisten ze dat er oefenruimtes onder zaten," reageert Pisters met een lichte frustratie in zijn stem. "Om hier te kunnen blijven, zouden we nu voor een paar ton moeten gaan verbouwen. Maar enkele andere gebruikers willen eigenlijk sowieso helemaal geen jongeren en muziek in het gebouw. Daarom denk ik dat we beter kunnen verhuizen."

De medewerkers en vaste gebruikers van The Music Matrix zijn inmiddels ingelicht over de sluiting. Pisters: "Veel mensen van de muziekschool zijn inmiddels al ondergebracht in MuzyQ, maar we willen eigenlijk weer een vaste plek. Liefst natuurlijk in Oost, maar alle suggesties zijn welkom."

Al is het eind nu echt in zicht, Pisters blijft positief. "We blijven tot het eind voluit draaien. De hele maand mei hebben we een drukke programmering. De afgelopen jaren is The Music Matrix een levendige plek geworden en zo willen we het ook afsluiten, met op 28 mei een groots slotfeest."

Komende maand zal Music Matrix met collega-oefenruimte MelodyLine nog wel de nieuwe avond Play & Record hosten. Tijdens deze door 3VOOR12 AMSTERDAM geïnitieerde avonden zullen acht acts een maand land iedere donderdagavond een live video opnemen met meersporen audio en een multicam edit.

Meer informatie over Play & Record verschijnt volgende week op 3VOOR12 AMSTERDAM. Schrijf in ieder geval alvast de volgende data in je agenda: 12, 19 en 26 mei en 2 juni. En vooruit, tot slot verklappen we alvast enkele artiesten die komen spelen: Smiley, Punky Donch, Yori Swart, Secret Umbrella, Gram, The Fudge...