HENK Recordings een feit

Nieuw zelfstandig technolabel releast HENK001 op 15 maart 2012

Pepijn van Gils ,

Na HENK's laatste tweet, 9 september j.l, waarin hij een foto zijn eerste vinylpersing deelde, bleef het bijzonder stil rond zijn persoon, die synoniem staat voor de verzameling kunstenaars die zich ergens schuilhoudt in de NDSM-werf in Amsterdam. Henk liet vanochtend ineens van zich horen en meldde aan 3VOOR12 dat de hij opnieuw vader is geworden van een tweede kind: Henk Recordings.

Nieuw zelfstandig technolabel releast HENK001 op 15 maart 2012

Na HENK's laatste tweet, 9 september j.l, waarin hij een foto zijn eerste vinylpersing deelde, bleef het bijzonder stil rond zijn persoon, die samen met zijn kunstenaars zich ergens schuilhoudt in de NDSM-werf in Amsterdam. 3VOO12 sprak vanochtend met Henk die vader is geworden van een tweede kind: Henk Recordings.

Met deze stap is Nederland een volledig zelfstandig technolabel rijker, dat in eigen beheer platen gaat uitbrengen. Met de geheimzinnigheid zoals die rond de streetartist Banksy hangt, spreekt 3VOOR12 met een van de initiatiefnemers over HENK, die namens hem spreekt in de derde persoon. Al met al heeft het nog een goeie vier maanden geduurd tot deze eerste release. Henk: "Ik heb wel gesprekken gevoerd met labels om een package deal te sluiten, maar inhoudelijk en uiterlijk was dat te veel gericht op de commercie. Dit was niet wat ik voor ogen had met HENK Recordings. Ik heb wel onderschat hoe moeilijk het is om een label op te richten. Ik wil namenlijk betrokken zijn bij alle facetten bij het ontwikkelen van een plaat. Van de muziek, de mastering tot en met het artwork en de distributie van de plaat. Net zoals bij de evenementen doe ik dus alles in eigen beheer."

HENK Recordings staat niet los van de evenementen die Henk afgelopen jaar in Trouw en op de Helling organiseerde. "Integendeel, ik wilde meer doen met de evenementen en in staat zijn om de evenementen vereeuwigen door unieke live edits van de live sets uit te brengen op vinyl. Ik ben op zoek naar de obscure muzikale hoogtepunten. Met deze stap wil ik het tijdelijke karakter van mijn evenementen ook een vaste vorm te geven. Ik heb de behoefte om iets te vereeuwigen, iets te creëren dat blijft. Daarnaast bied ik mijn residenten de mogelijkheid om een concept album uit te brengen, mede om onze muzikale tak uit te dagen en te verdiepen." Dit is precies wat er voor ons ligt; een eerste concept album van Jason Lanox HENK-resident van het eerste uur.

Henk's vriendschap met Jason Lanox, de eerste producer / live-act van het debuterend label, gaat jaren terug. Hij stond al op de eerste feesten die Henk organiseerde in de NDSM-werf. Henk zag hem van dichtbij groeien als persoon, producer en artiest, wat de reden was om hem als eerste uit te nodigen voor het produceren van HENK001. "Ik wil mijn artiesten complete vrijheid geven om de diepgang te behalen die zij zoeken, los van alle commercie. Het is daarmee overigens geen open podium voor kunstenaars die elders niks gereleast krijgen. Het is een gesloten label waar Henk's residents de vrijheid krijgen om hun kunstwerken vaste vorm te geven."

Die vrijheid waar Henk het over heeft is meteen terug te horen op de dubbele twelve-incher. De plaat opent met een ongebruikelijk lange intro waarin zorgvuldig met geluid en apparatuur wordt gewogen en gedoseerd. Het loopt naadloos over in de eerste donkere minimale tracks. Maar vergis je niet, naast de strakke, doch organische tracks die het album telt, kent de plaat ook een paar losse momenten, die meteen doen denken aan vrijbuiters als Richard D. James en het ongeoefende oor zullen tarten en het liefhebbende zullen strelen. Een nu al spraakmakende eerste release die overigens pas in maart op de Luisterpaal komt.

Rond de release, 15 maart, organiseert Henk verder geen evenement. "Ik ben bijzonder druk om het totaalconcept dat ik voor ogen heb gehad de laatste jaren nu af te maken. Daar gaat veel tijd in zitten en ik ben met de transformatie niet op tijd klaar voor de album release. Hoe dat er uiteindelijk uit gaat zien, kan ik nog niks over kwijt. Het is wel de reden waarom van de radiostilte op dit moment. Wat ik al wel kan vertellen is dat er ook al een tweede producer in de studio staat voor HENK002."