EMI Music Publishing opent weer kantoor in Amsterdam

Publishing-tak Benelux trekt in bij EMI Music

Ingmar Griffioen ,

EMI Music Publishing is sinds 1 januari weer fysiek aanwezig in Nederland. Marc van der Haas, de nieuwe salesmanager voor de Benelux, heeft zijn intrek genomen in het EMI Music-pand in Amsterdam. De nieuwe start is opmerkelijk, omdat de publishing-tak voor de Benelux in mei 2010 leek te verdwijnen. Bij een forse reorganisatie binnen EMI sneuvelden de kantoren in Nederland en België en de banen van twaalf medewerkers.

Publishing-tak Benelux trekt in bij EMI Music

EMI Music Publishing is sinds 1 januari weer fysiek aanwezig in Nederland. Marc van der Haas, de nieuwe salesmanager voor de Benelux, heeft zijn intrek genomen in het EMI Music-pand in Amsterdam. De nieuwe start is opmerkelijk, omdat de publishing-tak voor de Benelux in mei 2010 leek te verdwijnen. Bij een forse Europese reorganisatie binnen EMI sneuvelden de kantoren in Nederland en België en de banen van twaalf medewerkers.

Een doorstart wil Van der Haas het niet noemen. "Uiteindelijk is de publishing nooit weggegaan. Alleen de kantoren zijn destijds gesloten." Het publishing-werk is volgens Van der Haas gewoon doorgegaan via zijn collega Petra Pieczka van EMI Publishing Duitsland. "Het was business as usual. Het werk gaat gewoon door. We hebben licenties, mensen moeten geholpen worden. Petra heeft een Nederlandse moeder, spreekt dus Nederlands en heeft dat vanuit Hamburg gedaan." Van der Haas zit nu nog alleen op kantoor. "We gaan wel een administratieve kracht zoeken en werk ook samen met mijn collega uit Hamburg, die hier een week per maand is."

De vraag is waarom EMI toen de kantoren sloot van de volgens kenners toch winstgevende publishing-tak. "Dat had te maken met de grote reorganisatie die EMI wereldwijd heeft doorgemaakt. De opzet is helemaal veranderd, daar ben ik nu onderdeel van. Maar ik ben van het nieuwe EMI en kan daar verder weinig over zeggen. Duidelijk is wel dat na de grote Europese reorganisatie veel taken nu centraal worden uitgevoerd, zoals alle administratie." Volgens Van der Haas past de reorganisatie in de huidige trend vam zwaar weer binnen de muziekindustrie. "Je ziet dat nu weer Universal aan de beurt is. EMI heeft dat al achter de rug en is klaar voor de toekomst."

De Nederlandse divisie van EMI Music Publishing behartigt nog altijd de licenties (oftewel de rechten) van artiesten als Anouk, a balladeer, Diggy Dex en Voicst. "We hebben nog altijd een grote stal van Nederlandse artiesten. Anouk natuurlijk en Tjeerd Bomhof, die nu furore maakt. De A&R doen we alleen niet meer lokaal in Nederland. Alles gebeurt nu op Europees niveau. Het A&R hoofdkantoor van EMI in Europa zit in Zweden. Van daar uit wordt ook de Nederlandse markt bewerkt. We hebben wel een A&R scout hier rondlopen."