Bimhuis wint Amsterdamse Kunstprijs 2011

Van der Laan: "Jullie hoeven je niet te verdedigen, dat gaan wij doen".

Tekst: Robbie van Zoggel ,

Naast de uitreiking van de aanmoedigingsprijs van 35.000 euro voor Het Bimhuis en de andere twee winnaars, toneelgroep mugmetdegoudentand en architectencollectief DUS, sprak burgemeester Eberhard van der Laan een vol kunstminnend Paradiso moed in: "Jullie hoeven je niet te verdedigen, dat gaan wij doen".

Van der Laan: "Jullie hoeven je niet te verdedigen, dat gaan wij doen".

Aan de vooravond van de komende Uitmarkt zijn in Paradiso de drie winnaars bekend gemaakt van de Amsterdamse Kunstprijs 2011. Voor de belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad dingden dit jaar de volgende zeven kandidaten mee: Comedy Train, The Ex, DUS, Asis Aynan, Het Bimhuis, mugmetdegoudentand en 22Tracks. Het Bimhuis is daarvan de muzikale winnaar, de andere twee kanshebbers waren online jukebox 22Tracks, en punkband The Ex.  

3VOOR12/Amsterdam was eerder op bezoek bij het Bimhuis. Nadat het Bimhuis in 2005 heropend is wordt het door een breder publiek bezocht, niet in de laatste plaats door de fraaie architectuur, het verbluffende uitzicht en het nihile interieur. Ook worden er structureel muziekprogramma's opgenomen zoals door de collega's van Vrije Geluiden.

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst reikt de Amsterdamprijs jaarlijks uit aan drie kunstenaars of instellingen die een belangrijk aandeel leveren aan de artistieke veelzijdigheid van de hoofdstad. Het Bimhuis en de andere twee winnaars, toneelgroep mugmetdegoudentand en architectencollectief DUS architects, werden onder aanwezigheid van burgemeester Eberhard van der Laan beloond met een aanmoedigingsprijs van 35.000 euro.

Daarnaast brak van der Laan ook een lans voor de bedreiging van een gezonde toekomst in de kunst. Als een van de aanwezigen in het publiek quoot adviseur en curator Radna Rumping via Twitter zijn woorden: "Jullie hoeven je niet te verdedigen, dat gaan wij doen". Ook de directie van het Bimhuis doet een duit in het zakje en benadrukt het belang van investeringen: "Aantallen? Bij ons speelden nu wereldberoemde musici ooit voor een halflege zaal. We blijven voor het experiment gaan".