Amsterdamse Kunstprijs 2011: de genomineerden

Amsterdams Fonds voor de Kunst looft 35.000 euro uit per winnaar

Tekst: Robbie van Zoggel ,

Aan de vooravond van de komende Uitmarkt weten we wie de drie nieuwe winnaars zijn van de Amsterdamse Kunstprijs 2011. De shortlist van zeven kunstenaars en/of instellingen is bekend. Muzikale kanshebbers zijn 22Tracks, The Ex en het Bimhuis.

Amsterdams Fonds voor de Kunst looft 35.000 euro uit per winnaar

Aan de vooravond van de komende Uitmarkt weten we wie de drie winnaars zijn van de Amsterdamse Kunstprijs 2011, de belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad. De shortlist van zeven kunstenaars en/of instellingen is bekend. Muzikale kanshebbers zijn 22Tracks, The Ex en het Bimhuis.

Comedytrain (Raoul Heertje)

Het eerste Nederlandse gezelschap van stand up comedians, opgericht door Raoul Heertje, bestaat dit jaar 20 jaar. Filmmaker Michiel van Erp heeft de Comedytrain gevolgd en laat zien hoe jonge comedians vechten voor hun bestaansrecht op het podium. Met muziekscores van Perquisite.

The Ex (global-avant-impro-dance-musicband)

Het zelfbenoemde genre van deze Amsterdamse band komt niet aanwaaien: na dertig jaar naam in de ondergrondse punkscene te hebben gemaakt is de band dit jaar actiever dan ooit. De wereld vraagt om optredens dus tourend rollen ze 2011 door. Bekijk de muziekdocumentaire voor het programma Lola da Musica van hun tour in Ethiopië.

DUS (architectencollectief)

Asis Aynan (schrijver)

Het Bimhuis: podium voor jazz en improvisatie

Nadat het Bimhuis in 2005 heropend is wordt het door een breder publiek bezocht, niet in de laatste plaats door de fraaie architectuur, het verbluffende uitzicht en het nihile interieur. Ook worden er structureel muziekprogramma's opgenomen zoals door de collega's van Vrije Geluiden.

mugmetdegoudentand (toneelgroep)

22Tracks (online jukebox)

Een ogenschijnlijk eenvoudig concept in een hip jasje: verschillende smaakmakers uit de (vooral) Amsterdamse muziekscene stellen playlists van 22 tracks samen en zijn te beluisteren op computer en smartphones. Na 1,5 jaar haalt het concept 5 miljoen kliks per maand, populair en goed genoeg om een Dutch Start Up Award te winnen en te lanceren in de eerste satellietstad Brussel.

Een jury onder voorzitterschap van Jildou van der Bijl selecteerde de genomineerden en zal tevens de winnaars aandragen. De genomineerden worden beoordeeld op kwaliteit, innovativiteit en internationale ambitie.

Vorig jaar werden de Amsterdamprijzen gewonnen door choreografe
Krisztina de Châtel, reclamemaker/(foto)verzamelaar/curator Erik Kessels en ontwerper/illustrator Piet Parra.