Quantic is continu op een muzikale ontdekkingstocht

"Muziek leidt je de wereld rond"

Mark Bink ,

In Amsterdam vind je meer verschillende culturen dan in New York. Muzikanten van over de hele wereld komen naar onze stad om te laten horen wat ze in huis hebben. In de rubriek Mokum Melting Pot aandacht voor een keur aan stijlen, van jazz en funk tot niet-westerse muziek. Dit keer aandacht voor iemand die je gerust de ware meltingpotartiest kunt noemen: DJ, producer en muzikant Will Holland alias Quantic. Sinds zijn debuut The 5th Exotic uit 2001 combineert hij breakbeat, jazz, dub, ska en soul met tal van andere stijlen. Ook op Magnetica, dat vandaag uitkomt, valt weer veel te ontdekken. De afgelopen jaren woonde Holland in Colombia en dat is te horen; cumbia speelt een prominente rol op zijn nieuwe plaat. 12 mei staat Quantic met een liveband in de North Sea Jazz Club.

Wie jouw carrière volgt, hoort een muzikale ontdekkingstocht. Sinds wanneer speelt muziek een belangrijke rol in je leven?
Dat begon al toen ik nog een jochie was. We hadden vroeger thuis een muziekkamer met een piano en allerlei instrumenten die daar aan de muur hingen. Mijn vader bewaarde er ook zijn platencollectie. We luisterden er naar muziek of speelden zelf en mijn ouders organiseerden er etentjes. Dat was een bijzondere plek voor mij als kind; ik groeide op met het idee dat muziek iets bijzonders is, dat de moeite waard is om tijd aan te besteden. Ik denk dat dat een heel gezond idee is om als kind mee op te groeien. Toen ik zelf platen ging verzamelen, kwam ik in contact met stijlen die ik nog niet kende. Het vergrootte mijn wereld en maakte me heel nieuwsgierig naar meer. Dat is altijd zo gebleven. 

Had je over Magnetica al een duidelijk idee toen je eraan begon, of kwamen de ideeën gaandeweg gedurende het proces?
Het voelt als een natuurlijk proces. Ik heb een paar jaar gewerkt aan dit album, omdat ik gelijktijdig een aantal andere projecten had lopen, waaronder werk met The Combo Barbaro. Een nieuwe Quantic-plaat liet wat langer op zich wachten dan gedacht en daarom wilde ik er iets bijzonders van maken. Ik heb er veel tijd in gestoken, meer dan in mijn vorige albums.

Hoe kwam je op 't idee het album Magnetica te noemen?
Ik hou van het opnameproces van muziek en daarbij speelt elektromagnetisme een belangrijke rol. Het leek me leuk daaraan te refereren door middel van de albumtitel.

Ik hoorde je in een eerder interview zeggen dat het je gaat om de ‘art of avoidance’. Bedoelde je daarmee dat je probeert te voorkomen dat je in herhaling valt?
Dat zei ik in een periode waarin ik veel dezelfde soort muziek hoorde. En er is nog steeds veel van hetzelfde, vooral in bepaalde dance en hiphop. Er wordt weinig risico genomen. In hiphop hoor je veel dezelfde beats en in de dance werken sommige mensen volgens bepaalde formules; dat verveelt me. Het is heel makkelijk om jezelf te herhalen, maar ik heb dat altijd willen voorkomen door te proberen telkens met een nieuw idee aan een album te beginnen.

Dat lijkt me wel steeds lastiger worden. Zeker als je al zo’n vijftien platen hebt gemaakt, zoals jij. 
Ik moet zeggen dat ik met Magnetica minder uitgegaan ben van het idee dat ik weer iets nieuws moest maken. Ik heb vooral willen vieren wat kenmerkend is voor mijn muziek en ik ben minder bezig geweest met het voorkomen dat ik elementen gebruik die ik al eens heb toegepast.

Je hebt in verschillende landen gewoond, de laatste jaren in Colombia. Waar woon je op dit moment?
Twee maanden geleden ben ik naar New York verhuisd, maar Magnetica is op verschillende plekken opgenomen. Onder andere in Los Angeles, Rio de Janeiro en Colombia.

Het lijkt erop dat verhuizen voor jou een manier is om met nieuwe muziek in aanraking te komen. Heb je al nieuwe verhuisplannen?
Weggaan uit Engeland en wonen in verschillende landen op meerdere continenten heeft ervoor gezorgd dat ik met een meer open blik naar de wereld ben gaan kijken. Ook op muzikaal gebied heeft het me enorm verrijkt. Het goede aan New York is dat je hier de hele wereld tegenkomt. Daardoor neemt mijn behoefte af om weer te gaan verhuizen. Wat ook meespeelt is dat ik geen twintiger meer ben. Ik ben nu meer ontspannen en rustiger dan toen en voel minder de behoefte om altijd maar in beweging te zijn. En als muzikant krijg ik nog steeds de kans om veel te reizen; ik kom niets tekort.

In je muziek combineer je allerlei stijlen. Waar komt de motivatie bij jou vandaan om dat te doen? Komt het puur voort uit jouw interesse voor verschillende soorten muziek, of ben je er ook op uit het wereldbeeld van je luisteraars te vergroten door jouw muzikale ontdekkingstocht met hen te delen?
Ik denk een beetje van beiden. Het was nooit een vooropgezet plan van me om mensen in contact te brengen met muziek die ze nog niet kennen, maar ik geniet zelf erg van de ontdekkingstocht en ik merk dat ik het leuk vind dat plezier te delen. De laatste jaren ben ik erg bezig geweest met Zuid-Amerikaanse muziek en het valt me op dat veel mensen dat eigenlijk nauwelijks kennen. Ik denk dat het belangrijk is dat mensen in aanraking komen met verschillende stijlen. 

Waarom vind je dat belangrijk?
Muziek leidt je de wereld rond. Doordat ik me bijvoorbeeld ooit ben gaan verdiepen in hiphop, leerde ik jazz kennen, waardoor ik weer in aanraking kwam met soul, wat ertoe heeft geleid dat ik gospel ben gaan waarderen. Door mijn neus achterna te gaan en mijn muzieksmaak te ontwikkelen, heb ik al veel van de wereld gezien. 

Wat zijn je muzikale plannen voor de komende tijd?
Ik ben een waardeloze planner; maak daarom maar niet al te veel plannen. 

Kijk je uit naar de tour of ben je liever bezig in de studio?
Ik kijk ontzettend uit naar de tour, want dat is het moment dat ik in contact kom met het publiek en dat vind ik elke keer weer bijzonder.

Treed je op met een live band?
Ja, de optredens zijn een mix van live muzikanten en elektronica, met een video-element. En er kan gedanst worden! 

Quantic, maandag 12 mei 2014, 21:00 uur, North Sea Jazz Club

Luister hier naar Quantics nieuwe album Magnetica