Gregory Porter, altijd in beweging

“Ik mis momenten dat ik rustig zit en luister naar de verhalen van vrienden. Daar krijg ik inspiratie van”

Amsterdam ,

Op 13 juli 2013 stond Gregory Porter ‘s avonds in de North Sea Jazz Club, terwijl hij die middag nog optrad tijdens het North Sea Jazz Festival en de avond ervoor in Perugia, Italië. Het zijn drukke dagen voor de talentvolle zanger die zich niets aantrekt van de grens tussen jazz en soul. 3voor12/Amsterdam sprak Porter na afloop van zijn concert in de jazzclub.

In eerdere interviews geef je aan dat je bij alles wat je doet wilt doordringen tot de kern. Hoe doe je dat als er zoveel op je afkomt?
“Het lukt me vrij goed om toegang te krijgen tot mijn emoties. Dat helpt me op muzikaal gebied en bij het schrijven van teksten. De gevoelens die ik had als kind, hoe ik me voelde nadat een relatie eindigde, een periode dat het heel goed met me ging; mijn gevoel op al die momenten kan ik vrij eenvoudig oproepen. Dat in combinatie met empathie is denk ik wat me het meest helpt als muzikant.”

Om die gevoelens te kunnen overbrengen?
“Ja, want je moet empathisch zijn om je te kunnen verplaatsen in het verhaal van een ander. Zo is het ook als je je probeert in te leven in het personage waar je liedje over gaat. Op die manier ben ik me ook meer bewust geworden van wie ik ben. Door terug te kijken op de nummers die ik tot nu toe heb geschreven en de interviews die ik heb gegeven, ben ik me bewuster geworden van mezelf.”

Hoe begin je aan een liedje?
Billy Harper, een geweldige componist en saxofonist, zegt dat hij nooit liedjes schrijft op zijn saxofoon. Hij doet het met zijn stem en probeert de melodie en het liedje niet te vangen, maar wacht tot het naar hem toekomt en dan vangt hij ‘t. Zo doe ik het ook.”

Zijn er bepaalde momenten waarop dat gebeurt?
“Ja, vooral als ik in beweging ben. Voor mijn nieuwe album heb ik het meeste materiaal geschreven terwijl ik aan het touren was door Frankrijk. De ideeën kwamen terwijl ik onderweg was met de trein, bus of auto. Zo kwam bijvoorbeeld ook On My Way To Harlem van mijn laatste plaat tot stand. Ik schreef het toen ik in de trein zat, op weg naar Harlem.”

Ik kan me voorstellen dat je leven een paar jaar geleden minder hectisch was dan nu. Was het toen gemakkelijker om de rust en concentratie te vinden voor nieuwe liedjes?
“Wat ik wel mis zijn momenten dat ik rustig ga zitten met een glas wijn en luister naar de verhalen van vrienden. Van die momenten krijg ik inspiratie. Maar het gebeurt nog steeds, als ik onderweg ben en nieuwe mensen leer kennen die me hun verhalen vertellen. De kleinste anekdotes kunnen leiden tot een nummer, maar ook dingen op televisie brengen me soms op ideeën. Ik zag laatst een reportage over een tienjarig meisje uit India dat onder de modder zat, omdat ze de hele dag bakstenen maakt. Ze kan niet naar school, want ze werkt van zonsopkomst tot zonsondergang. Ze moest huilen en vertelde dat haar oudere broer ziek was geworden en dat zij het werk daarom van hem had overgenomen. Dat verhaal raakte me diep en het bracht me ertoe "When Love Was King" te schrijven voor mijn nieuwe album. Het feit dat wat ik schrijf verbonden is aan het verhaal van dat meisje, maakt dat het echt is. Dat is de reden dat ik muziek maak. Ik vind het vreselijk dat zoiets gebeurt en je kunt er niet omheen.”

Je hebt eens gezegd dat je moeder je heeft geleerd ‘to sing with an understanding’. Had zij nog meer tips voor je?
“Mijn moeder zei dat tegen me toen ik nog een kind was en het is het beste advies dat ik als zanger ooit gekregen heb; zing met overtuiging en geloof in wat je probeert over te brengen. Om terug te komen op "When Love Was King"; dat is mijn moeder. De inspiratie, de overtuiging en de energie; dat is haar invloed op mij.”

(Porter begint te zingen)
Beside him stood his mighty queen
And the equal force wise and king
Of hungry children first you think
To pull their lives from the brink
He thought of souls lost in the sea
And drifting vessels, he would hear their plea
He threw a line before they’d sink
And he gave the thirsty ones a drink

“Dit gaat over grote thema’s: gelijkheid tussen de seksen, kinderarbeid en migratie. Allemaal zaken waar mijn moeder me bewust van heeft gemaakt.”

Wanneer kunnen we je nieuwe album ‘Liquid Spirit’ verwachten?
“In september.”

Is het een logisch vervolg op je vorige twee albums? Met andere woorden, valt er een rode draad te ontdekken in je werk?
“Ja, vloeibaarheid in de breedste zin van het woord is wel een thema. ‘Liquid Spirit’ heeft een dubbele betekenis. Het gaat over dingen die stromen: water, een rivier, de muziek. Maar het gaat ook over iets dat ‘klaar’ is. Als je zegt ‘my cash is liquid’, betekent het dat je geld in je zak hebt, klaar om uit te geven; het vloeit. Mijn muziek is niet bedoeld voor een bepaald publiek. Het moet stromen en toegankelijk zijn voor iedereen. Het publiek vanavond was gemengd en zo zie ik het graag. Het duiden van genres vind ik niet interessant. Het tofste radiostation waar ik als kind naar luisterde, draaide Horace Silver en direct daarna Stevie Wonder. Het maakt niet uit welk label je erop plakt of waar het vandaan komt.”

Gregory Porter treedt 14 oktober op in het Concertgebouw. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar.