Dafnis Prieto Proverb Trio: op de grens van vrijheid en vrijblijvendheid

"Elk optreden is als een vrije val"

Amsterdam ,

In Amsterdam vind je meer verschillende culturen dan in New York. Muzikanten van over de hele wereld komen naar onze stad om te laten horen wat ze in huis hebben. In de rubriek ‘Mokum Melting Pot’ aandacht voor een keur aan stijlen, van jazz en funk tot niet-westerse muziek. 3voor12amsterdam sprak met drummer en componist Dafnis Prieto, die samen met Kokayi (zang/rap) en Jason Lindner (toetsen) het Dafnis Prieto Proverb Trio vormt. De band combineert verschillende stijlen, waaronder jazz, hiphop en latin en neemt daarbij alle ruimte om te improviseren. Prieto vertelt over zijn behoefte aan vrijheid op het podium, de sterke muzikale verbondenheid binnen zijn trio en het overbrengen van emotie.

Je hebt al in veel bands gespeeld. Wat maakt het Proverb Trio muzikaal gezien interessant voor jou?
“Het is de combinatie van ons drieën. Ik vind het geweldig dat ik kan spelen met Kokayi en Jason. We hebben veel chemistry. Ik heb de neiging om de leiding te nemen, zo ben ik, maar deze band is echt een collectief. Iedereen draagt bij aan de muzikale input. Hoe meer we samenspelen, hoe beter het wordt.”

Jullie muziek klinkt heel vrij, er klinkt veel ruimte voor improvisatie in door.
“We spreken nooit iets af voordat we het podium opgaan en dus is alles wat je hoort geïmproviseerd. We willen muzikaal gezien zo puur mogelijk zijn en de ruimte geven aan wat er op dat moment gebeurt tussen ons. Elk optreden is als een vrije val. Dat is goed, want het daagt ons uit om alert te zijn en de spirit van het moment te pakken.” 

Ben je nooit bang dat het mis gaat?
“Wat ik nu ga zeggen is niet arrogant bedoeld, maar ik heb al zo vaak op het podium gestaan en zo veel gespeeld, dat ik ook op minder goede dagen kan vertrouwen op mijn professionaliteit. Er is een basis waar ik op terug kan vallen. Toch is het altijd een uitdaging, want een optreden moet niet klinken als een jamsessie. Dat vrijblijvende, daar hou ik niet van. Eigenlijk doen we precies het tegenovergestelde van veel andere bands. Zij spelen liedjes die zijn ingekaderd en proberen die spontaan te laten klinken, waar wij er op los improviseren en de suggestie wekken dat we er vooraf al heel goed over hebben nagedacht.”

Waar gaat jullie plaat over?
“Het onderwerp van de plaat is dat wat de muziek bij jou oproept. Ik had van tevoren geen thema in mijn hoofd en toen de albumopname achter de rug was, had ik veel moeite om de liedjes een naam te geven. Door er goed naar te luisteren en het gevoel te begrijpen dat de tracks overbrengen, kon ik ze een titel geven. Een album is voor mij vooral een momentopname van waar ik op dat moment sta in mijn leven.”

Is het je bedoeling dat over te brengen op de luisteraar?
“Waar het mij om gaat, is het verpersoonlijken van geluid. Ik heb de ruimte nodig om tijdens optredens te uiten wat ik op dat moment voel. Gedurende een concert zijn we met elkaar verbonden, met als doel om on the spot een compositie te maken. Het moet niet vrijblijvend zijn. Spelen om het spelen, puur en alleen om het plezier daarvan is niet genoeg voor mij. Tijdens het optreden probeer ik je hart te pakken en mijn gevoel over te brengen. Het gaat om een connectie met elkaar en het publiek via de muziek; om het overbrengen van een bepaalde emotie.”

Kunnen we nog een plaat verwachten van het Proverb Trio?
“Het lijkt me geweldig om meer platen te maken, maar ik heb nog allerlei andere projecten, dus ik denk dat het wel even duurt voordat we toekomen aan een nieuw album. Ik ben onder andere bezig met het schrijven van een boek over drummen en ik speel nog in een aantal andere bands. Ik kom altijd tijd tekort, maar het is niet erg als een nieuwe plaat van het trio even op zich laat wachten. In de tussenliggende periode hebben we de tijd om te groeien en ons te ontwikkelen. Dat hoor je dan weer terug in onze muziek.”

Dafnis Prieto Proverb Trio, Bimhuis, woensdag 6 november 2013, 20:30 uur