Palio Superspeed Donkey kiest Metz en Dinosaur Jr.

"Hip-hop of pop: het scheelt maar iets van drie of vier letters"

Guus Ritzen ,

Eindelijk stond Palio Superspeed Donkey afgelopen januari op Noorderslag. Het optreden van editie 2012 werd namelijk afgezegd wegens ziekte van zanger Sam Vermeulen. Maar het moet gezegd: een jaar vertraging heeft de jonge knullen zeker niet slecht gedaan, er is flink aan de weg getimmerd. De nodige podiumervaring is opgedaan, er is een platencontract getekend en er werd een nieuwe EP uitgebracht. Het gaat hard. Wij spreken met gitarist en liedjesschrijver Willem Smit over Noorderslag, hip-hop label Top Notch en tiener zijn.

Wat is jouw keuze uit de concertagenda van Amsterdam de komende tijd?
Metz! Die spelen maandag in Paradiso. Lekker no-nonsense, heel hard. Een van de weinige bands die ik door Remy (Meijer, manager red.) heb ontdekt. En Dinosaur Jr., die spelen in Paradiso op dezelfde dag als dat wij er zijn. Ze zijn eerder klaar dan wij dus dat kunnen we dan nog zien. Dat is een band die ik van huis uit heb meegekregen.

Jullie vreesden voorheen dat Noorderslag een vleeskeuring zou worden. Hoe was het in de praktijk?
We hebben vooral heel veel mensen ontmoet. We hadden het niet super goed voorbereid maar het ging lekker. We hebben iets van vijf/zes keer gespeeld. Het is voor ons alleen moeilijk om te zeggen wat we er nou aan gehad hebben. De boekingen gaan via boekingskantoor Double Vee en dan weer via onze ouders. Omdat we nog met school zitten en dat soort gedoe. Zelf hebben we daar niet echt zicht op. Misschien zijn er heel veel aanbiedingen binnengekomen waar wij er maar drie van doorkrijgen.

Gaat de combinatie van op de middelbare school en in een band zitten je nog goed af?
Het is niet zo dat de band mijn school in de weg zit. Het is voor mij eigenlijk steeds meer zo dat school de band in de weg zit (lacht). Het begint om te draaien. Het is te combineren, alleen is het iets moeilijker dan als je niet in een band speelt. Ik heb wel moeite met school, maar dat komt niet per se door Palio.

Hoe is het om als tiener deel uit te maken van een scene waarin jullie de allerjongsten zijn?
Ik denk dat we er vooral heel veel van opsteken. We spelen op veel festivals en kijken dan vaak naar andere bandjes. Dan zien we dat iedereen zoveel beter is dan wij, in alles. Het is trouwens ook fijn om te weten dat je niet zó goed hoeft te zijn. Dat willen we wel maar we hebben nog de tijd.

Als het over jullie gaat is vaak het eerste wat genoemd wordt jullie jonge leeftijd. Zouden jullie meer als volwassenen benaderd willen worden?
Uiteindelijk is die jonge benadering heel fijn. Het geeft ons een voordeel ten opzichte van anderen. Maar ook is er de angst dat onze leeftijd het enige is waardoor we zo worden geprezen. We hopen niet dat als we straks 18 zijn, en dus dezelfde leeftijd hebben als al die andere jonge bands, dat mensen het ineens niet meer interessant vinden. Dat is voor ons een extra motivatie om alleen maar beter te worden.

Jullie hebben getekend bij Top Notch, een vermaard hip-hop label. Vooral op internet waren de reacties hier soms fel op. Wat vinden jullie daarvan?
Dat iedereen zegt dat het een aparte beslissing is kan ik nog wel begrijpen. Dat is het ook. Maar goed, hip-hop of popmuziek; dat scheelt maar iets van drie of vier letters (lacht). De ergste reacties komen van Top-Notch fans. Bij onze clip van Tobias (waarin drie gekleurde jongens op hoge hakken expressief dansen, red.) dachten mensen serieus dat wij dat waren. Daar kregen we veel felle reacties op. Onze favoriet was: ‘Ik ben 12. Wat is deze?'.

Raken die reacties je wel eens?
Ik denk dat we er vooral hard om kunnen lachen. Ik heb nog nooit bij zoiets gehad dat het me echt raakte. Het enige wat irritant wordt is dat er steeds meer Arctic Monkeys vergelijkingen zijn. Aan het begin is het een enorme eer maar op een gegeven moment wil je daar vanaf. En dan maakt het niet meer uit wat je doet, die vergelijking blijft.

Tot slot, wat staat er voor Palio op het programma de komende tijd?
We zijn nu bezig met een nieuwe clip voor Fishes, onze volgende single. En we gaan veel spelen. We hebben veel optredens in zaaltjes, ook gaan we wat festivals af. En ondertussen moeten we maar eens gaan beginnen aan een nieuwe plaat!

Te zien: Palio Superspeed Donkey, Paradiso, vrijdag 8 februari 2013, 22:00 uur