Maurice Spijker kiest Daft Punk, Slayer en Shangaan Electro

"Het album Reign in Blood van Slayer is een keiharde klap in het gezicht."

Rianne Lachmeijer ,

Maurice Spijker is programmeur van Pitch Festival. Dit festival vindt 5 en 6 juli plaats op het Westergasfabriek-terrein. Het festival groeit nog steeds: dit jaar pakken ze door met weer een extra podium. Als programmeur is Spijker dagelijks bezig het muzikale kaf van het koren te scheiden. Welk concert staat nog op zijn geheugen gegrift, welke band moet iedereen leren kennen volgens deze kenner? Deze week deelt hij zijn ultieme must-listen lijst met ons.

Daft Punk, Heineken Music Hall 2007
Er zijn meerdere concerten die me altijd bij zullen blijven. Sommige uit mijn jeugd, andere van later en heel verschillend qua muziekstijl. Eentje daarvan is Daft Punk in de Heineken Music Hall in 2007. Ik had ze al eerder gezien op een festival, maar nu hadden ze een show met een LED-piramide. Om je helden met zo'n show in de Heineken Music Hall te zien is waanzinnig. Ook de eerste keer Gaslamp Killer in Nederland (in 2009 in Trouw) zal ik niet vergeten. Je werd helemaal meegezogen in zijn enthousiasme, zijn muziek en de manier van draaien: met mc-en erbij.

Reign in Blood (Slayer) 
Een keiharde klap in het gezicht was het… Toen deze plaat uitkwam. En ongeveer 25 jaar na dato klinkt het album nog steeds als een heipaal in een stiltecoupé. Echt ongeëvenaard. Het is de blauwdruk voor latere trash en death metal. Veel mensen begrijpen een hoop muziek en luisteren veel verschillende soorten muziek maar metal gaat over het algemeen een stap te ver. Ik geef toe: het vergt misschien wat oefening maar zorg in ieder geval dat je deze plaat hebt gehoord voor je dood.

Shangaan Electro
De artiest die ik aan iedereen wil voorstellen is Shangaan Electro. Ze zijn vernoemd naar een volk in Zuid-Afrika en hebben al een keer eerder een tourtje door Nederland gedaan. Ik vind het een hele frisse opzwepende sound en word er persoonlijk erg blij van. Je moet wel bewegen op de 180 BPM-ritmes. Het is onmogelijk om dat niet te doen. Het hangt een beetje tussen dance, wereldmuziek en pop in en is dus eigenlijk niet te plaatsen. Het is onmogelijk om er niet door gegrepen te worden.

Pitch, Westergasfabriek 5 en 6 juli met o.a.:
Cashmere Cat
Bonobo
Dizzee Rascal
Shangaan Electro