Awkward I kiest Ramsay Midwood en enigma Bill Callahan

De artiest die iedereen moet leren kennen is Ramsay Midwood, hij maakt surrealistische koortsige country, maar dan fris

Rianne Lachmeijer ,

Singer-songwriter Djurre de Haan, beter bekend onder de artiestennaam Awkward I, houdt van poëtische teksten en vindt dat goede muziek sfeer moet oproepen. Deze week deelt de Amsterdammer zijn memorabele muzikale juweeltjes met ons. Komende maanden staat Djurre zelf nog in het voorprogramma van Bettie Serveert en serveert hij met o.a. Tim Knol, Anne Soldaat en Qeaux Qeuax Jones zelf nummers van zijn held Ramsay Midwood, tijdens de derde editie van A Small Town Music Walk in Hoorn.

Bill Callahan, Paradiso, 30 aug. 2009
Mijn meest memorabele concert is van Bill Callahan in de kleine zaal van Paradiso in 2009. Hij was die avond goed in vorm en naast het luisteren heb ik twee uur lang naar zijn intrigerende mimiek zitten kijken. Die paste voor mijn gevoel totaal niet bij wat hij zong. Ik had het idee dat hij zijn muziek compleet anders ervoer als iedereen in de zaal.

Hij vertelde gedurende het gehele concert maar één ding tegen het publiek in het klamme, propvolle zaaltje: 'Thank you for coming here tonight and for being touched by a lot of people you probably don't want to be touched by.' Het was net alsof je toen voor het eerst wist wat hij dacht tijdens die avond. Verder was en bleef hij een enigma.

Larry Buys A Lighter
Ramsay Midwood is de man. Zijn laatste album Larry Buys A Lighter is een absolute aanrader. Als je die niet kunt vinden, kun je ook het album Shoot Out At The OK Chinese Restaurant proberen. En is die ook niet voorradig, dan adviseer ik met klem Popular Delusions And The Madness Of Cows. Mijn advies; kijk altijd naar de titels. Als je dan benieuwd raakt, dan is het een plaat die je voor je dood gehoord moet hebben.

Ramsay Midwood
De artiest die iedereen moet leren kennen is Ramsay Midwood uit Austin Texas. Hij maakt surrealistische koortsige country, maar dan fris. Het is zacht en rauw als Mississippi John Hurt. Zijn teksten zijn een fonetisch en inhoudelijk feest voor tong en oren:

Feed my monkey, raise my rent.
Lord have mercy she was innocent
She had a wiggle and a giggle
a tickle in her tongue,
and when she come around
all's i did was gawk

Het rijmt en slingert zo zuidelijk sexy. Ik zocht net de synoniemen op voor dat woordje 'gawk' (je sullig aan iets -bijvoorbeeld een vrouw - vergapen), dan vind je dit: 'peer, ogle, gaze, goggle, rubberneck.' De taal doet denken aan Faulkner, heel rijk en heel precies.

Djurre de Haan is binnenkort te zien in:
Paradiso, Amsterdam, Vrijdag 15 maart, 19:30 uur
A Small Town Music Walk, Hoorn, Zondag 14 april, 13:30 uur