Spinvis kiest Beach House, Damon Albarn & Gorillaz

“De thuisblijvers hebben altijd ongelijk"

Mark Bink ,

Naast al het nieuws over bands, podia en festivals, vraagt 3voor12amsterdam in deze rubriek de artiesten zelf naar hun keuze voor de komende weken. Welke artiest treedt binnenkort op in Amsterdam en staat eigenlijk op het verlanglijstje van de industrie zelf? Morgenavond staat polderpopkoning Spinvis in Paradiso. Reden genoeg om hem eens aan de tand te voelen over zijn favorieten.

Wat is jouw tip uit het aanbod van de komende tijd?
"Ik zou graag Beach House willen zien. Ze spelen 26 mei in de Melkweg. Ik heb ze nog nooit live gezien. Hun live-reputatie is wisselvallig, maar ik ben erg benieuwd, ook naar de stem van het meisje. Ze maken hele rijke muziek. Het is echt gecomponeerd, dat hoor je niet veel in de popmuziek op dit moment. Ook Mr Dee, het nieuwe project van Damon Albarn, lijkt me heel bijzonder om een keer live mee te maken. Ik volg hem al heel lang en vooral de eerste twee platen van de Gorillaz vind ik erg goed. "

Gaat je zelf nog regelmatig naar concerten?
"Ik ga te weinig, maar ik ga heel graag. Je kunt als muzikant veel leren van de optredens van anderen en dan maakt het niet uit of het goed of slecht is; het is de moeite waard. De thuisblijvers hebben altijd ongelijk."

Je maakt nu tien jaar muziek onder de naam Spinvis. Ben je nog wel eens zenuwachtig voor een optreden?
"Je kunt twee soorten van zenuwachtig onderscheiden. Voor mijn eerste optreden was ik ongelooflijk nerveus. Dat was echt verschrikkelijk. We speelden op Crossing Border en ik was al weken bezig om mijn teksten in te studeren. Ik bleef ze maar repeteren, uit angst dat ik iets zou vergeten als ik eenmaal op het podium stond. Gelukkig ging dat snel over, omdat we vanaf het begin veel optraden en ik er op die manier overheen kwam.
Maar er is nog een andere vorm van zenuwachtig zijn en dat is de onzekerheid over mijn werk in het algemeen. Er zijn nog steeds momenten dat ik me afvraag of het eigenlijk wel de moeite waard is wat ik doe. Daar kom ik denk ik nooit van af en dat is ook niet erg. Als ik geen spoortje twijfel meer voel, is het einde oefening."

Waar haal je de inspiratie voor je muziek vandaan?
"Die haal ik voor een groot deel uit de gesprekken met mensen. Als ik bijvoorbeeld in de bus zit raak ik vaak met mensen aan de praat. Als je op zo'n moment geïnteresseerd overkomt, vertellen mensen je de wonderlijkste verhalen over zichzelf. De personages uit mijn liedjes zijn samengesteld uit de levensverhalen van mensen die ik tegenkom. Ik krijg trouwens ook vaak ideeën onder de douche. Ik denk dat dit komt doordat je qua geluid bent afgesloten van je omgeving. Het vallende water zorgt voor een soort isolatie en dat leidt ertoe dat je je goed kunt concentreren en tot nieuwe ideeën komt."

Hoe houd je het muzikaal gezien interessant voor jezelf?
"Ik probeer steeds iets te bedenken dat me heel leuk lijkt, maar waarvan ik me afvraag of het ooit gaat lukken. Dat houdt het spannend. Ik heb nu het plan om mijn liedjes in het Frans te gaan opnemen. Ik wil graag naar het zuiden, om daar op te treden. Er zit iets in de Europese muziek dat me erg aanspreekt. Het is een soort romantiek, waar ik van hou. Franstalige muziek spreekt me om die reden vaak meer aan dan Engelstalige muziek.”