Mozes and the Firstborn kiest Ariel Pink

"Ik luister op dit moment maar weinig naar muziek"

Mark Bink ,

Naast al het nieuws over bands, podia en festivals, vraagt 3voor12amsterdam in deze rubriek de artiesten zelf naar hun keuze voor de komende weken. Welke artiest treedt binnenkort op in Amsterdam en staat eigenlijk op het verlanglijstje van de industrie zelf? In deze aflevering Mozes and the Firstborn. Wij spraken met Melle Dielesen (zang en gitaar) en Raven Aartsen (drums) over hun concerttip en natuurlijk ook over het succes van hun eigen band. Op 10 november treedt Mozes and the Firstborn tijdens het Howlerfest op in de Winston.

Wat is jullie tip uit het aanbod van de komende weken?
Raven: Op 13 november treedt Ariel Pink op in de Melkweg. Dat is zeker een tip.

Waarom juist Ariel Pink?
Raven: Zijn muziek spreekt ons aan. Wat ik tof vind is dat bepaalde dingen best extreem zijn, qua geluid.

Zou je kunnen zeggen dat hij jullie inspireert?
Raven: Dat weet ik niet. We luisteren er best veel naar, maar ik denk niet dat je dat terughoort in onze muziek.

Zijn er bepaalde artiesten die jullie inspireren?
Melle: De laatste tijd luister ik best veel naar Beck, maar eigenlijk luister ik op dit moment niet veel naar muziek.
Raven: Ik ook niet.

Omdat je er zelf al zoveel mee bezig bent?
Raven: Ja. Als ik naar muziek luister zijn het vooral bepaalde nummers, omdat ik dan een bepaald geluid heel vet vind en wil weten hoe dat gemaakt is. Ik ben meer op die manier met muziek bezig dan dat ik probeer zoveel mogelijk nieuwe platen te luisteren.

Waar zijn jullie op dit moment mee bezig als band?
Raven: In de afgelopen anderhalve week hebben we een nieuwe single opgenomen en gemixt. Dat hebben we gedaan in de kelder van het huis van de moeder van Melle. Daar repeteren we ook altijd.

Hoe heet het nummer?
Melle: Het is een nieuwe versie van I Got Skills. Er zit nu een brug in en een extra couplet.

Hoe kwamen jullie op het idee om een nieuwe versie op te nemen?
Melle: We zijn er eigenlijk voor het eerst echt aan gaan werken. Omdat we steeds meer bezig zijn met de plaat, willen we ook bestaande nummers nog onder handen nemen. We zijn toen ook met ‘I got skills’ aan de slag gegaan. Het was het eerste nummer dat z’n uiteindelijke vorm had en daarom was het voor ons logisch om dat als eerst uit te brengen.

Weten jullie al wanneer jullie plaat uitkomt?
Melle: Dat is op dit moment moeilijk te zeggen, maar het plan is voor de zomer van 2013.

De band is opgericht in de zomer van 2010. Waar kennen jullie elkaar van?
Melle: Corto (bassist) ken ik van de middelbare school en Guus (tourmanager) ook. Raven ken ik indirect van de middelbare school. Via via had hij mijn nummer gekregen en me opgebeld, omdat hij hoorde dat ik op zoek was naar mensen om een band mee te beginnen. Toen hebben we een keer samen gespeeld. De tweede keer dat we samen speelden zijn we het meteen op gaan nemen en dat was supervet. Toen hebben we Corto erbij gevraagd.

Hoe kwamen jullie op de bandnaam?
Melle: Als kind heb ik denk ik een stuk of veertig keer de tekenfilm 'The Prince of Egypt' gezien. Ik kijk ‘m nog wel eens. Daar was ik super van onder de indruk. Vooral van het moment dat de eerstgeborenen gedood worden door God. Dat is wel cru. Daar is de gedachte vandaan gekomen en het klonk cool, dus toen ik een bandnaam nodig had, was ik er snel uit. Intussen had ik onder die naam al wat demo’s rond gestuurd naar onder andere Corto en Raven. Het stond ook al in iTunes, dus we hebben het er nooit meer over gehad.

Wat is tot nu toe het muzikale hoogtepunt, wat jou betreft?
Melle: Het opnemen van de single denk ik, omdat we ons in twee weken tijd best wel ontwikkeld hebben.

En voor jou?
Raven: Hetzelfde eigenlijk. De afgelopen weken gingen heel snel, maar ik weet nu echt veel meer van opnemen en mixen.

Hebben jullie voor jezelf een duidelijk uitgestippeld plan voor de toekomst, of richten jullie je nu op de plaat en zien jullie daarna wel verder?
Melle: Het gaat ons nu vooral om het album. En een doel…je zou zoiets als Pinkpop of Lowlands kunnen noemen, maar dat zijn vluchtige momenten die zo voorbij zijn. Ik wil gewoon een plaat maken en wat daar precies mee gebeurt, dat zien we vanzelf wel.