Moss kiest Grizzly Bear, The Knife en Fever Ray

Dorleijn: "Altijd als ik kaarten voor iets koop, blijkt dat ik toch zelf moet spelen"

Pim Brasser ,

De Amsterdamse band Moss heeft een succesvol jaar achter de rug. In januari kwam de goed ontvangen derde plaat Ornaments uit. Een uitgebreide festivaltour volgde, waarbij onder andere Pinkpop en Lowlands aangedaan werden. Nu Moss de Nederlandse festivals overtuigd heeft, sluit de band het jaar af met een clubtour. 3voor12/Amsterdam spreekt met zanger Marien Dorleijn onder meer over nieuw materiaal en het buitenland.

Wat is je tip op muzikaal gebied?
"Ik had kaarten gekocht voor Grizzly Bear, maar toen zaten we met Moss in IJsland. Dat gebeurt me nou altijd: dan koop je kaarten voor iets dat je heel graag wilt zien, en dan blijkt dat je zelf moet spelen."

Welke artiesten zijn er volgens jou terug te horen in het geluid van Moss?
"Het Zweedse duo The Knife en ook Fever Ray (soloproject van Karin Dreijer Andersson van The Knife - red.) vind ik erg goed. Die artiesten hoor ik ook terug in het geluid van Moss. In het geluid van onze laatste plaat hoor ik ook Panda Bear terug, een soloproject van één van de leden van Animal Collective. Het inspireert me om ook op andere manieren muziek te maken."

In Apparatos, een nummer dat voorkomt op jullie tweede album, is een voller en elektronischer geluid te horen. Was dit een voorbode voor het geluid op Ornaments?
Apparatos is het oudste nummer van Never be Scared / Don't Be a Hero. Het is meteen na onze eerste plaat The Long Way Back geschreven, maar Apparatos is totaal anders dan ons debuut. De vergelijking met Ornaments vind ik lastig. De plaat Ornaments als geheel vind ik vooral leger en Apparatos is daarentegen een dik en vol nummer. Maar je zou wel kunnen stellen dat Moss met Ornaments wat meer toegegeven heeft aan het geluid dat op Apparatos al te horen was. Buiten dat vind ik Apparatos niet een heel erg elektronisch nummer. Het grappige is dat er in Never Be Scared eigenlijk meer elektronica zit dan in Ornaments. Bij Ornaments hebben we alleen wat gitaren weggehaald waardoor de elektronica wat meer naar voren kwam."

Er is dus een productionele ontwikkeling waar te nemen in de albums van Moss.
"Zeker, ik vind ook dat dat moet. Na Never Be Scared wilden we niet nog eens zo'n plaat maken. We waren ook niet bewust bezig met het veranderen van ons geluid, het was meer een soort vanzelfsprekendheid."

Toch vind ik dat Moss met langgerekte composities als Brick Moon en Ornament op zijn best is. Hebben jullie wel eens overwogen om een album vol met dit soort uitgesponnen nummers te maken?
"Als ik kijk naar wat Moss nu is, dan denk ik dat we wat meer die kant op neigen. Het wordt misschien wel weer wat meer gitaar. Ik vind het erg interessant om veel meer gitaar en andere instrumenten te gebruiken en minder zang. Ik ben wel een sucker voor liedjes, maar het zou zomaar kunnen dat de nummers langer worden. Ik houd eigenlijk ook wel van to the point. Ik denk wel eens bij andere artiesten: fuck it, nu heb je het wel gezegd. Daarnaast zijn langere nummers vanuit commercieel oogpunt wel een doodzonde natuurlijk."

Zijn jullie al met een nieuwe plaat bezig?
"Op dit moment zitten we midden in het proces van nieuwe nummers schrijven. We zijn pas net begonnen, dus we hebben wat ideeën, nemen een paar demo's op en dan kijken we wat we hebben. Ergens volgend jaar kunnen we dan de nieuwe plaat op gaan nemen. Liedjes schrijven doe je altijd. Bij mij is het in ieder geval niet zo dat ik na het afmaken van een plaat een heel jaar lang alleen maar speel en niet schrijf. Deze maand doen we de laatste shows, dus in januari kunnen we beginnen te werken aan de liedjes die ik heb geschreven. Hoe eerder, hoe beter."

Vind je dat jullie de afgelopen jaren gegroeid zijn live?
"Ja, dat vind ik wel. Na Never Be Scared werden we een steeds hechtere band. Ik moet wel zeggen dat we in het begin nog wat moeite hadden om de nummers van Ornaments live te spelen. Nu kloppen de nummers helemaal en zit het ook goed in de set. Dat heeft soms tijd nodig. Een band aan het begin of aan het eind van een tour is ook een verschil van dag en nacht. Bij elke band die ik heb gezien en elke band waar ik in heb gespeeld is dat zo. Je moet jezelf aan het begin van een tour altijd weer een beetje opnieuw uitvinden en kijken hoe bepaalde nummers live werken. Op festivals is dat ook weer heel anders dan in een club. Over het algemeen kan je wel zeggen dat Moss zich op een clubtour erg lekker voelt. Een zaal vind ik altijd wel een fijne plek om te spelen. Je bent meer in control."

Wat willen jullie als band nog bereiken?
"We willen altijd blijven verrassen en steeds betere platen maken. Daarnaast wil ik graag in het buitenland nog meer succes krijgen. Het is niet moeilijk: we hebben superleuke shows gehad en laatst in Frankrijk was een show tot onze eigen verbazing uitverkocht. Met die reden wil ik graag meer tijd in het buitenland gaan investeren."

Te zien: Moss, Paradiso, 18 december 2012, 20.00