Kris Berry kiest voor Porter, Kiwanuka en Qeaux Qeaux

Kris Berry staat aanstaande zondag op Noorderpark Festival in Amsterdam

Mark Bink ,

Naast al het nieuws over bands, podia en festivals, vraagt 3voor12amsterdam in deze rubriek de artiesten zelf naar hun keuze voor de komende weken. Welke artiest treedt binnenkort op in Amsterdam en staat eigenlijk op het verlanglijstje van de industrie zelf? Aanstaande zondag speelt Kris Berry op het Noorderpark Festival. Wat zijn haar favorieten?

Wat is je tip uit het aanbod van de komende weken?
"Ik vind Qeaux Qeaux Joans heel veelbelovend. Ze deed pas geleden een paar keer het voorprogramma van Seasick Steve. Ze zingt veel over de liefde, maar nooit aan de hand van clichés. Het is steeds verrassend. Haar album komt 16 september pas uit, maar ze stond 29 mei al in Studio/K. Verder vind ik Michael Kiwanuka en Gregory Porter allebei fantastisch. Ze spelen beiden op North Sea Jazz dit jaar. Vooral Gregory Porter is een groot voorbeeld. Ik heb hem een paar keer ontmoet en dat was heel bijzonder, maar ook verbazingwekkend, want hij wist elke keer nog wie ik was! Hij is heel rustig en puur, echt een bijzonder mens."

Ben je tevreden over je eigen werk tot nu toe?
"Ja, ik ben tevreden over mijn album. Paul Willemsen, met wie ik de liedjes geschreven heb, is een heel ander mens dan ik, maar dit is waar we samen goed in zijn. Het is pas mijn eerste plaat en ik heb veel geleerd van het hele proces waarbij het album tot stand kwam. Op mijn volgende album wil ik zelfbewuster te werk gaan, door nog meer mijn eigen smaak te volgen. Mensen noemen me een perfectionist, maar ik voel zelf heel goed aan wat ik muzikaal gezien wil. Waar het op neerkomt, is dat het een grote zoektocht is en dat ik probeer iets te maken dat qua verstand en gevoel klopt. Het concept van een plaat moet goed zijn, maar het moet ook goed voelen tijdens het opnameproces, zonder een momentopname te worden. Voor nu geniet ik met volle teugen van wat er allemaal rondom dit album gebeurt. Dat het zo goed gaat geeft zeker vertrouwen voor de toekomst."

7 juni sta je in Berlijn, voor het eerst in het buitenland. Kijk je ernaar uit?
"Ja, natuurlijk! Het liefst ga ik morgen naar de V.S., maar goed; alles op z'n tijd. Wat ik belangrijk vind, is dat ik niet in herhaling val, of in een bepaald hokje geduwd wordt. Mijn volgende plaat wordt geen Metallica, maar zeker anders dan mijn eerste. Veel meer kan ik er nog niet over zeggen, maar je zult zien dat het anders gaat klinken."

Heb je het gevoel dat mensen proberen je in een hokje te duwen?
"Ik hoor vaak dat mijn muziek Caribisch klinkt. Ik vind dat wel meevallen. Ik denk niet dat mensen op Curaçao spontaan beginnen te dansen als ze mijn muziek horen. Ook krijg ik regelmatig te horen dat ik jazz maak. Klopt volgens mij ook niet. Je hoort bijvoorbeeld ook country, maar ik wil niet vast zitten aan een bepaalde stijl. Ik heb nooit van hokjes gehouden."

Kris Berry staat met band aanstaande zondag om 18:45 uur op Noorderpark Festival