Blaudzun tipt Jack White en Radiohead

"Ik bied mensen troost"

Tekst: Mark Bink ,

Naast al het nieuws over bands, podia en festivals, vraagt 3voor12amsterdam in deze rubriek de artiesten zelf naar hun keuze voor de komende weken. Welke artiest treedt binnenkort op in Amsterdam en staat eigenlijk op het verlanglijstje van de industrie zelf? In deze aflevering van "De keuze van...": Blaudzun, vanavond te zien in De Duif.

Wat is je tip uit het aanbod van de komende tijd?

"Jack White treedt 25 juni op in de HMH en Radiohead op 14 oktober in de Ziggo Dome. Van de rest van het aanbod word ik nauwelijks warm, of heb ik al te vaak gezien. Ik wil er graag bij zijn als Jack White en Radiohead optreden, maar ik ben gestopt met het kopen van kaartjes in de voorverkoop. Ik heb het nu zo druk met spelen dat ik steeds moet optreden op avonden dat ik tickets heb voor een concert. Daar hoor je me niet over klagen, trouwens. Op festivals is het makkelijker om andere bands te checken, omdat je dan meestal wel tijd hebt om een beetje rond te hangen. Op Lowlands hoop ik komende zomer Wilco te kunnen zien."

Je staat op dit moment in het middelpunt van de belangstelling. Krijg je daar inspiratie van?

"Ik geniet wel van alle aandacht, maar ik krijg er geen inspiratie van. Laatst speelden we in Gent. Er kwamen meer mensen op dat optreden af dan er in de zaal pasten. Ik vond het heel bijzonder dat al die mensen naar mijn muziek kwamen luisteren. Ik kreeg daar echt energie van, maar dat is iets anders dan inspiratie. Die krijg ik alleen van de muziek zelf."

Waar kijk je muzikaal gezien naar uit de komende maanden?

"11 mei beginnen we met de acoustic sessions. Daar heb ik heel veel zin in. In Amsterdam spelen we in De Duif. Ik heb daar een keer The Low Anthem gezien, heel bijzonder. Het is een plek met een aparte sfeer. Ik ben benieuwd hoe het is om daar op te treden. Daarna is het tijd voor de herrie van de festivals. Daar kijk ik ook naar uit. Voor die afwisseling tussen rustige seated shows en het stevigere werk hebben we bewust gekozen, om het fris te houden voor onszelf. Tijdens de akoestische optredens kun je liedjes spelen die tijdens een festival niet uit de verf komen. En andersom."

Hoe zie je de toekomst?

"Liedjes schrijven, platen maken en optreden is wat ik het liefst doe en dat zie ik mezelf rustig doen tot ik bij wijze van spreken 72 jaar ben. Ik schrijf vrij makkelijk en de liedjes en teksten komen vaak vanzelf, bijvoorbeeld als ik onderweg ben of midden in een soundcheck zit."

Welk misverstand over jou zou je graag de wereld uit helpen?

"Ik lees lang niet alles dat er over me geschreven wordt, daar zou ik gek van worden. Er bestaat het beeld dat ik zwaarmoedig ben, omdat de muziek die ik maak iets zwaars heeft. Toch is het niet alleen melancholiek. Ik bied mensen troost, hoop ik. Waar ik het trouwens niet meer over wil hebben, is de herkomst van mijn artiestennaam. Als journalisten vragen waar het vandaan komt, zeg ik dat ze het mogen googelen. En wat betreft mijn achternaam, dat is Sigmond met een 'o'. Het wordt vaak met een 'u' geschreven."