3tip12!: Punkjazz overleeft 30 jaar

WEEK 9: Een live elektronisch album rijker met Krause en Gerhardt's trek naar Paradiso

Robbie van Zoggel ,

James Chance and The Contortions is op tour. Wie zeg je? Waar begin februari in Melkweg op Grauzone een hele avond gevuld werd met new wavebandjes, heeft OCCII zijn minitrip down memory lane met de heetste punkjazz uit het New York van eind jaren '70. Krause brengt met haar nieuwe album Tenderfoot de elektronische live act terug in de Nederlandse zalen. Gerhardt trekt met band naar het heiligste stukje Amsterdam: Paradiso!

James Chance and The Contortions
James Chance was eind jaren '70 de sleutelfiguur van de New Yorkse no wave-stroming. Midden in de gloriejaren van disco brengt Chance en zijn band The Contortions een spastische cocktail van punk, funk en vrije jazz, met voorbeelden James Brown en Ornette Coleman als solide basis. Kort als de band heeft bestaan (1977-1979) is de provocatie met het publiek -meer dan de muziek- het meest blijven hangen. Chance begrijpt het wel. "Liever theatraal dan voorspelbaar, wat eigenlijk ook zijn bezwaar is tegen jazz. Veel muzikanten proberen niet iets interessants te doen op een podium, ze komen irritant genoeg weg met afstandelijkheid."

James Chance and The Contortions, OCCII, woensdag 27 februari 2013, 21:00 uur

De tweede van Krause: Tenderfoot
De opvolger van Susanne Clermonts' debuut uit 2009, No Guts, No Glory, zal vrijdag in OT301 live gepresenteerd worden. Een writer's block en een burn-out verder vaart het schip weer uit, dit keer onder de vlag van het Amsterdamse Basserk Records. Clermonts bracht vorig najaar al de opmaat Something Smells Fishy uit, een interactieve single geproduceerd door Sjam Sjamsoedin (NBTD): “Onder meer Dem Slackers, Mason, RipTide en Fellow hebben hun bijdrage geleverd aan de overige producties, wat een gevarieerde plaat oplevert. Allerlei stijlen komen voorbij, hiphop, electro en disco. Elke producer bracht zijn eigen ideeën en gezelligheid mee".

Krause albumpresentatie, OT301, vrijdag 1 maart 2013, 22.00-03.00 uur

Gerhardt
Gerhardt, in 2010 solo begonnen als singer-songwriter, tourt momenteel met band door het land en kijkt daarbij voortdurend naar de rek van zijn brede smaak. Stampende stadionrock gaat soms met een knipoog over in een meeslepend melancholisch liedje. Hoge uithalen, koebellen, meerstemmige zang en de flirt met het publiek zijn dan weer zijn herkenbare pay-offs. De stap naar V2 Records in oktober betekende zijn eerste album Sprawlers, de opvolger van de goed geoogste EP All Is There. Het is het eerste deel van een tweeluik met uitschieters als eerste single Like A Wolf, Satellite Receiver en een potentiële parel als Beauty Lies In All (bekijk hieronder de sessie bij 3voor12radio). Het tweede deel Crawlers komt dit voorjaar uit.

Gerhardt, Paradiso, donderdag 28 februari 2013, 20:30 uur