3tip12!: Grauzone: de shack up van new wave en post-punk

WEEK 5: Queer rap van Mykki Blanco en gemalen aan voor Zeeuwse diepgang

Robbie van Zoggel ,

Het beste new wave- en post-punkgeluid vanaf de bakermat (de jaren 80) tot nu wordt met Grauzone voor het eerst zorgvuldig en liefdevol gebundeld in een festival. Als een London Calling-opzet komen de vaandeldragers in een lange avond voorbij met een grote nadruk op de invloedrijke UK scene. De queerrap van Mykki Blanco en de Zeeuwse folk van Broeder Dieleman kleuren de Amsterdamse podia verder in.

Grauzone Festival
Echo & The Bunnymen laat de diepste voetafdruk achter door met een serie klassieke albums bands te inspireren als Interpol en Radiohead. De punkfunkband A Certain Ratio uit Manchester is wellicht het leukste feestnummer van de avond. Het was de eerste band uit de punkscene die funkritmes en dance-elementen aan hun muziek toevoegde. Sinds lange tijd doen ze weer een Nederlandse clubshow. De line-up bestaat verder uit o.a. Fehlfarben, Newclear Waves, Chameleons Vox en Iceage. In de andere zalen worden films en kunst vertoond.

Grauzone Festival, Melkweg, vrijdag 1 februari 2013, 18:30-05.00 uur

Queer rap in Bitterzoet
Een stevig potje travestie, maar dan toch wegglibberen van de testosteron. Zijn voorbeelden: Beyoncé, Lady Gaga, Marilyn Manson maar dan ook alphamannetjes als GG Allin en Jay-Z. Mykki Blanco heeft een pasklare filosofie: "Ik hou gewoon van atypische artiesten die uit het niets succes hebben. Je kunt zo veel redenen verzinnen waarom zo iemand het niet gaat maken, (niet knap, niet mainstream) en dan gaan ze er toch met alle credits vandoor. Of de MC uit Harlem New York zichzelf net zo neerzet kun je zelf afvinken in Bitterzoet. Zijn eerste single Wavvy deed het erg goed en nu is de videoclip van Kingpinning- uit, de tweede single.

Mykki Blanco, Bitterzoet, donderdag 31 januari 2013, 20.00 uur

Gemalen aan voor Zeeuwse diepgang
Broeder Dieleman heeft eigenlijk Tonnie. Tonnie kwam begin 2012 vanuit woonplaats Middelburg naar Amsterdam om een paar liedjes te spelen op de redactie van yours truly. Die zag dat het goed was. Zo goed, dat zijn optreden op Eurosonic het voorlopige hoogtepunt is van 2013. De muziek? Spaarzaam gearrangeerde liedjes over het Zeeuwse land, over zijn moeder, over de baan die hij ooit had op een begraafplaats. De kelder van Paradiso maakt de kleinschaligheid compleet. Deze lokale folk kabbelt rustig maar stroomt diep door de ziel. Gemalen aan voor broeder Dieleman!

Broeder Dieleman, Paradiso, vrijdag 1 februari 2013, 19:30 uur