3tip12! Beleef en herbeleef

WEEK 32: Merchandise, Black Flag en Godspeed You! Black Emperor

Amsterdam ,

► Terug naar de jaren '80 met Merchandise
► Hardcore-helden van Black Flag zijn terug
► Hypnotiserende noise van Godspeed You! Black Emperor

Merchandise
Zelf beschrijven de bandleden van Merchandise het genre waarin ze werken als 'ergens in het grijze gebied van punk, noise en pop'. Op de laatste EP, Totale Nite, is vooral de invloed van de jaren '80 terug te horen. Denk daarbij aan The Smiths en Echo & The Bunnymen.
De band combineert een grotesk geluid met uitgebreide, langgerekte composities: de croon van zanger Carson Cox -doet in de verte soms denken aan Morrissey- past daar uitstekend bij. Omdat de bandnaam onmogelijk te googlen is, kan je waarschijnlijk het beste woensdag gewoon naar de Melkweg komen om de muziek van Merchandise te beluisteren.

Merchandise, Melkweg, woensdag 14 augustus, 19:30 uur

Black Flag
De man op de foto hiernaast is een held. Hij is al sinds 1976 de harde kern van Black Flag, eigenlijk dé hardcore-punkband uit de jaren '80. Er kwamen en er gingen allerlei bandleden, maar Greg Ginn is altijd gebleven. Daarnaast heeft hij ook SST Records opgezet, een platenlabel waarbij onder andere Sonic Youth, Dinosaur Jr. en Soundgarden getekend hebben. Greg Ginn keert aanstaande zaterdag terug met zijn legendarische Black Flag, in de Melkweg. In tegenstelling tot nieuwkomer Merchandise, die doet aan jaren '80 revival, brengt Black Flag je songs die daadwerkelijk in die tijd zijn geschreven.

Black Flag, Melkweg Amsterdam, zaterdag 10 augustus 2013, 19:30 uur

Godspeed You! Black Emperor
Sinds '98, het jaar waarin het debuut van GY!BE uitkwam, varieerde de bezetting weleens van 8 tot 20 man. Door het volle podium tijdens concerten is de band al een geweldige bezienswaardigheid, maar dat komt ook door de begeleidende films die live groot geprojecteerd worden. Daardoor krijgt de hypnotiserende post-rock een narratieve lading.
Omdat de bezetting zo uitgebreid is, vaak met drie gitaren, twee bassen, viool, viola, cello en percussie, zijn de zorgvuldig opgebouwde crescendo's extra indrukwekkend en oorverdovend. Live meemaken dus, dit orkest van een band.

Godspeed You! Black Emperor, Paradiso, woensdag 14 augustus 2013, 20:00 uur