3tip12! Stilte voor de storm

WEEK 31: Luistertips voor thuis of op vakantie, want het is stil in Amsterdam

Amsterdam ,

► Nieuwkomer Speedy Ortiz maakt absurde liedjes
► Duo Elephant komt met dromerige prachtplaat
► Het New-Yorkse trio Regal Degal klinkt als jonge Deerhunter

Speedy Ortiz
Oké, even voor de duidelijkheid: hier moet je niet naar luisteren als je overgevoelig bent voor dissonantie en moeilijke teksten. Het luisteren loont trouwens wel, want na een aantal keer laten de gevatte melodieën en lyrics je niet meer los. Dat komt ook door de enerzijds lieflijke en anderszijds messcherpe stem van frontvrouw Sadie Dupuis. De band is eigenlijk een meer gewaagde en aggressieve versie van Land Of Talk: Elizabeth Powell heeft eenzelfde soort overtuigingskracht in haar stem.
No Below is een geniaal liedje, afkomstig van debuut Major Arcana: luister een halve minuut naar Sadie haar breekbare stem, wacht tot de drums worden ingezet en geniet van de meeslepende en oorwurmachtige gitaarpartij.

Speedy Ortiz, Major Arcana, Carpark Records, Juli 2013

Elephant
Amelia Rivas en Christian Pinchbeck ontmoetten elkaar op een huisfeest in Londen en al snel werden ze een stel. Helaas gingen ze twee jaar later alweer uitelkaar op zijn Fleetwood Mac's. Gelukkig zijn deze ex-lovers en muziekvrienden tóch bij elkaar teruggekomen om een plaat te fabriceren en dat is Skyscraper geworden. Sunday Times bestempelde de muziek van Elephant als 'blissful brille building pop' en dat is precies zoals het klinkt: dreampop van een hoog niveau, met invloeden van Beach House.

Elephant, Skyscraper, Memphis Industries, 2013

Regal Degal
Grizzly Bear nodigde Regal Degal uit om het voorprogramma te verzorgen tijdens de Amerikaanse tour die morgen van start gaat. Helaas komt de band voorlopig niet naar Amsterdam, maar dat gaat vast gebeuren over een niet al te lange tijd: op de nieuwe EP Pyramid Bricks, die trouwens vandaag officieel uitkomt, wordt een gruizige gitaarsound gecombineerd met frisse en melodieuze zanglijnen en dat doet sterk denken aan het geluid van Halycon Digest, het zesde studio-album van Deerhunter.

Regal Degal, Pyramid Bricks, Terrible Records, Juli 2013