3tip12!: I Am Oak terug in Amsterdam met flamengo's

WEEK 25: Thijs Kuijken speelt tussen ander gevogelte in Artis

Robbie van Zoggel ,

►Beroemde prieel decor voor Finse folksound
►Great Minds: songteksten schrijven met je fan als inspiratiebron
►Grauzone zomer-editie met taliaanse new wave-bands

I Am Oak
I Am Oak presenteerde vorig jaar het derde album Nowhere Or Tammensaari (NOT) in de Amstelkerk in Amsterdam. De basis van het album dat begin 2011 in Finland werd geschreven, sluit aan op de vorige plaat Oasem, die ook daar tot stand kwam. In tegenstelling tot Oasem, wat meer een persoonlijke ontdekkingsreis was voor singer-songwriter Thijs Kuijken, is de nieuwe plaat een meer creatieve verkenningstocht van de frontman met zijn band. “Een ontastbare plek die continu verandert en in beweging is; dat is Nowhere. Een alternatieve benaming voor dit Nowhere is Tammensaari, een Fins woord dat zich laat vertalen als Eiland der Eiken.” Zaterdag staat Kuijken met band weer in Amsterdam, bij het inmiddels beroemde prieel, bij de flamengo's in Artis.

I Am Oak, Artis, zaterdag 22 juni 2013, 20.30 uur

Great Minds
Verenigd door Wu-Tang producer Moon, hebben drie van Nederlands bekendste rappers een unieke vriendschap gesloten die heeft geleid tot Bukowski, een van de meest geanticipeerde albums van het jaar. Het recept: songteksten schrijven met je fan als inspiratiebron. Naar voorbeeld van de hard lopende publieksblog Rap Genius hebben Sticks, Jiggy Dje en Winne dit concept in Nederland gelanceerd. Je vindt het nieuwe platform op great-minds.nl. De teksten van Great Minds staan dan vol met grapjes, verwijzingen en knipogen naar andere rappers. Volgens Sticks krijgt de kunst van een goede tekst meer aanzien als je de bewust aangebrachte lagen begrijpt.

Great Minds: Sticks, Jiggy Dje en Winne, Melkweg, vrijdag 21 juni 2013, 21.30

Grauzone Summer Special
Afgelopen winter vierden een hoop liefhebbers in Melkweg met Grauzone de eerste editie van een nieuw wave- en post-punkfestival in Amsterdam. Met een line-up van de bakermat (de jaren 80) tot nu werden deze stijlen voor het eerst zorgvuldig en liefdevol gebundeld in een festival. Als een London Calling-opzet kwamen de vaandeldragers zoals Echo And The Bunnyman A Certain Ratio in een lange avond voorbij. Bij de zomereditie is het tijd voor nieuwkomers in het circuit, met een nadruk op Italiaanse new wave-bands: Ruth aka Thierry Muller (FR), Mushy (IT) en Newclear Waves (IT), horrot Vacui (IT) en Phosphor (UK).

Grauzone Summer Special, OT301, vrijdag 21 juni 2013, 20.00