3tip12!: Canada Calling: Austra

WEEK 23: Cinnaman en Trouw vieren 3 jaar Colors, folkband OIIO heeft nieuwe EP

Robbie van Zoggel ,

► Een jaar na London Calling staan de synthpoppers in Bitterzoet
► Triomftocht voor Nederlandse Bossche beatinnovator Yuri Boselie
► Folkband OIIO hangt banjo aan de wilgen

Austra
Het debuut van Austra in Amsterdam verleden jaar op London Calling viel niet goed. De vrouwelijke new wave-band stond net even geprogrammeerd na Grimes, de andere Canadese act van de avond. Die wilde per se in een te kleine bovenzaal spelen en werd daarmee de hype van het festival. Na zo'n high is Austra's zweverige electropop een lastig smaakje naar het kleinste uurtje van de nacht. Met Bitterzoet krijgt Austra ook haar kleine zaaltje en volgt de herkansing. Want boeiend is het wel. Frontvrouw Katie Stelmanis imponeert als de rauwe variant van Florence + The Machine, de mooie backings Sari en Romy Lightman houden zowel oor als oog aan het werk.

Austra, Bitterzoet, maandag 10 juni 2013, 20.30 uur

Cinnaman's Colors is 3 jaar
Ook Yuri Boselie uit Den Bosch krijgt een plek bij Trouw aan de Wall Of Fame. De club duwt elke maand een resident vooruit die het gezicht bepaalt van Trouw en de (inter)nationale elektronische scene. De kaneelstokkenman ontwikkelde zich snel vanuit de krochten van Amsterdamse podia en zag veel ruimte om hiphop te verrijken met allerlei aanverwante mutaties. Zijn eerste liefde in de hoofdstad - een bijbaan in platenzaak Rush Hour - heeft hierbij een bijzondere rol gespeeld. Het meeste zichtbare succes boekt hij met zijn eigen feest Colors. Skream uit London komt voor deze jubileumeditie naar Amsterdam om de kaarsen mee uit te blazen.

Colors 3 jaar, TrouwAmsterdam, vrijdag 7 juni 2013, 23.00

OIIO
De folkband OIIO kwam afgelopen maand met Soon, een EP met vier nieuwe nummers rijk aan synthesizers, sonische erupties, sambapercussie en vooral minder banjo. Een verhouding die volgens de band in de voorgaande EP's en albums duidelijk anders lag. Nu de banjo dus aan de wilgen hangt ligt de weg open om een experimentele band te worden. Tours met The Black Atlantic, veel huiskamerconcerten, de Popronde en Gelderse competitie GeselXL verder komt de huiskamer van De Nieuwe Anita als een mooi moment om dat nieuwe geluid op de proef te stellen.

OIIO, De Nieuwe Anita, vrijdag 7 juni 2013, 20.00